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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
27/02/2024 |
Data da última atualização: |
03/06/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BARROS, J. R. A.; SANTOS, T. C. dos; SILVA, E. G. F.; SILVA, W. O. da; GUIMARÃES, M. J. M.; ANGELOTTI, F. |
Afiliação: |
JULIANE RAFAELE ALVES BARROS, Foundation for the Support of Science and Technology of the State of Pernambuco, Recife, PE; TATIANE CEZARIO DOS SANTOS, State University of Feira de Santana, Feira de Santana, BA; ELIOENAI GOMES FREIRE SILVA; WESLLEY OLIVEIRA DA SILVA, State University of Feira de Santana, Feira de Santana, BA; MIGUEL JULIO MACHADO GUIMARÃES, Federal Institute of Education, Science and Technology of Maranhão, São Raimundo das Mangabeiras, MA; FRANCISLENE ANGELOTTI, CPATSA. |
Título: |
Pollen viability, and the photosynthetic and enzymatic responses of cowpea (Vigna unguiculata (L.) Walp., Fabaceae) in the face of rising air temperature: a problem for food safety. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy, v. 14, 463, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/agronomy14030463 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Rising temperature affects agricultural production, causing food insecurity. Thus, the objective of this study was to evaluate how increased temperature influences pollen viability, photosynthetic and enzymatic responses, and their consequences on the final yield of cowpea cultivars. The cultivars BRS Acauã, BRS Guariba, BRS Gurguéia, and BRS Pajeú were used, kept in growth chambers under two temperature regimes: 24.8–30.8–37.8 ◦C and 20–26–33 ◦C. The cultivars BRS Acauã, BRS Guariba, and BRS Pajeú showed prolonged flowering and greater flower abortion, at 23.58%, 34.71%, and 25.55%, respectively, under an increase of 4.8 ◦C in temperature. This increase also reduced the viability of BRS Acauã and BRS Pajeú pollen by 34 and 7%, respectively. Heating increased stomatal opening and transpiration but reduced chlorophyll content. The enzymatic response varied according to cultivars and temperature. Changes in photosynthetic and enzymatic activities contribute to reducing pollen viability and productivity. BRS Acauã was the most affected, with an 82% reduction in the number of seeds and a 70% reduction in production. BRS Gurguéia maintained its production, even with an increase of 4.8 ◦C, and can be selected as a cultivar with the potential to tolerate high temperatures as it maintained pollen viability, with less flower abortion, with the synchrony of physiological and biochemical responses and, consequently, greater production. |
Palavras-Chave: |
Atividade fisiológica; BRS Acauã; BRS Guariba; BRS Gurguéia; BRS Pajeú; Estresse oxidativo; Estresse por calor; Feijão-caupi; Temperatura do ar; Viabilidade do pollen. |
Thesagro: |
Feijão; Produção Agrícola; Segurança Alimentar; Vigna Unguiculata. |
Thesaurus Nal: |
Cowpeas; Food safety; Heat stress; Oxidative stress. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1162315/1/Pollen-Viability-and-the-Photosynthetic-and-Enzymatic-2024.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
02/03/2011 |
Data da última atualização: |
05/04/2011 |
Tipo da produção científica: |
Folder/Folheto/Cartilha |
Autoria: |
SILVA, J. da; FERREIRA FILHO, J. R.; MATTOS, P. L. P. de. |
Afiliação: |
JAEVESON DA SILVA, CNPMF; José Raimundo Ferreira Filho, CNPMF; Pedro Luiz Pires de Mattos, CNPMF. |
Título: |
Plantio de mandioca em fileiras duplas. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2010. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O aumento da eficiência de uso da terra (EUT) é obtido com o aumento de produtividade por área, seja cultivando uma única cultura (solteiro, monocultivo) ou várias culturas ( policultivo, consorciado). Ganhos em produtividades podem ser obtidos com aplicação de novas tecnologias, que vão desde a melhoria do material de plantio, uso de variedades melhoradas, preparo do solo e adubação mais eficiente, melhor manejo de plantas infestantes e pragas, mais relacionados EUT, adequado espaçamento de plantio. |
Palavras-Chave: |
Cultivo. |
Thesagro: |
Mandioca. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
Marc: |
LEADER 00934nam a2200157 a 4500 001 1879733 005 2011-04-05 008 2010 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aSILVA, J. da 245 $aPlantio de mandioca em fileiras duplas. 260 $aCruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura$c2010 520 $aO aumento da eficiência de uso da terra (EUT) é obtido com o aumento de produtividade por área, seja cultivando uma única cultura (solteiro, monocultivo) ou várias culturas ( policultivo, consorciado). Ganhos em produtividades podem ser obtidos com aplicação de novas tecnologias, que vão desde a melhoria do material de plantio, uso de variedades melhoradas, preparo do solo e adubação mais eficiente, melhor manejo de plantas infestantes e pragas, mais relacionados EUT, adequado espaçamento de plantio. 650 $aMandioca 653 $aCultivo 700 1 $aFERREIRA FILHO, J. R. 700 1 $aMATTOS, P. L. P. de
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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