Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agropecuária Oeste.
Data corrente:  18/12/2014
Data da última atualização:  18/12/2014
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SORDI, A.; DIECKOW, J.; BAYER, C.; ALBUQUERQUE, M. A.; PIVA, J. T.; ZANATTA, J. A.; TOMAZI, M.; ROSA, C. M. da; MORAES, A. de.
Afiliação:  ANDRÉ SORDI, Programa de Pós-Graduação em Ciência do Solo, UFPR; Jeferson Dieckow, UFPR; Cimélio Bayer, UFRGS; MÁRCIO AMARAL ALBUQUERQUE, Programa de pós-graduação em Ciência do Solo, UFPR; JONATAS THIAGO PIVA, UFSC; JOSILEIA ACORDI ZANATTA, CNPF; MICHELY TOMAZI, CPAO; CARLA MACHADO DA ROSA, UFRGS; Anibal de Moraes, UFPR.
Título:  Nitrous oxide emission factors for urine and dung patchesin a subtropical Brazilian pastureland.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Agriculture, Ecosystems and Environment, v. 190, p. 94-103, 2014.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.agee.2013.09.004
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  tCattle urine and dung (faeces) patches are nitrous oxide (N2O) sources in pasturelands with impactsin the global N2O budget, but specific information about those emissions are still missing for Braziliansubtropical and tropical regions. We conducted a sequence of 3 field-trials (summer, winter and spring,90 days each) to evaluate the N2O emission and emission factor (EF) after the deposition of 3 volumes ofcattle urine or 3 weights of dung (½, 1 and 1½ time the mean urination volume or defecation weight ofFriesian cows) on a free-drained Cambisol of a subtropical pastureland of Brazil. The N2O emission peaks(3198 g N2O-N m−2h−1after urine in summer was the highest) occurred on average 17 ± 9 days afterapplication (DAA), both for urine and dung, and dropped to the background levels 41 ± 10 DAA of urineand 49 ± 10 DAA of dung. The highest contents of NH4+-N in soil (200?250 mg N kg−1) occurred one dayafter urine application and 10?14 days later for dung (100?200 mg N kg−1). Nitrate peaks occurred from23 to 26 DAA in urine patches (∼40?50 mg N kg−1) and 19?50 DAA in dung patches (∼40?50 mg N kg−1).The N2O emission peaks for urine coincided with soil NH4+-N peak in winter but with soil NO3−-N peakin spring. For dung, the emission peak seemed to be more associated with soil NO3−-N than to NH4+-N,either in winter or spring (inorganic-N was not assessed in summer). It was not possible to concludewhether nitrification or d... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fator de emissão; Óxido nitroso; Volume de urina.
Thesagro:  Gado; Nitrato; Pastagem.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO)
Nenhum exemplar cadastrado para este documento.
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  28/10/2016
Data da última atualização:  28/10/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  SILVEIRA, A. de S.; PINHEIRO, A. C. T.; FERREIRA, W. P. M.; SILVA, L. J. da; RUFINO, J. L. dos S.; SAKIYAMA, N. S.
Afiliação:  ALICE DE SOUZA SILVEIRA, UFV; ARACY CAMILLA TARDIN PINHEIRO, UFV; WILLIAMS PINTO MARQUES FERREIRA, SAPC; LAÉRCIO JUNIO DA SILVA, UFV; JOSÉ LUIS DOS SANTOS RUFINO, Centro de Excelência do Café Matas de Minas; NEY SUSSUMU SAKIYAMA, UFV.
Título:  Sensory analysis of specialty coffee from different environmental conditions in the region of Matas de Minas, Minas Gerais, Brazil.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Revista Ceres, Viçosa, v.63, n.4, p. 436-443. jul/ago. 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Specialty coffees can be differentiated in various ways, including the environmental conditions in which they are produced and the sensory composition of the drink. This study aimed to evaluate the effect of altitude, slope exposure and fruit color on the sensory attributes of cafes of the region of Matas de Minas. Sampling points were georeferenced in four altitude ranges (< 700 m; 700 < x> 825 m, 825 < x < 950 m and > 950 m) of the coffee crop; two fruit colors of var. Catuaí (yellowand red); and two slope exposures (North-facing and South-facing). Coffee fruit at the cherry stage were processed andsubmitted to sensory analysis. The sensory attributes evaluated were overall perception, clean cup, balance, aftertaste, sweetness, acidity , body and flavor, which made up the final score. The scores were examined by ANOVA and means werecompared by the Tukey test (p < 0.05). From the sensory standpoint, coffee fruits of both colors are similar, as well as the cof fees from both slope exposures when these factors were analyzed separately . However , at higher altitudes, Y ellow Catuaí produces coffees with better sensory quality . Similarly , coffees from North-facing slopes, at higher altitudes produce better quality cup. The altitude is the main factor that interferes with coffee quality in the area. All factors together contribute tothe final quality of the beverage produced in the region of Matas de Minas.
Palavras-Chave:  Cor do fruto; Face de exposição; Fruit color; Qualidade de bebida; Quality cup; Slope exposure.
Thesagro:  Altitude; Coffea Arábica.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/149398/1/Sensory-analysis-of-specialty.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1049 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional