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Registros recuperados : 391 | |
161. | | D'ABADIA, A. C. A.; FALEIRO, F. G.; COSTA, A. M.; JUNQUEIRA, N. T. V.; BRAGA, M. F.; LOPES, F. M. Características físicas de frutos de maracujazeiro-doce sob diferentes sistemas de condução. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CERRADOS, 2015, Planaltina, DF. Jovens Talentos 2015: resumos. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2015. (Embrapa Cerrados. Documentos, 328). p. 25 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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162. | | FALEIRO, F. G.; OLIVEIRA, E. J. de; ANDRADE, S. R. M. de; COSTA, A. M.; JUNQUEIRA, N. T. V. Biotecnologia aplicada ao maracujazeiro. In: MORERA, M. P.; COSTA, A. M.; FALEIRO, F. G.; CARLOSAMA, A. R.; CARRANZA, C. Maracujá: dos recursos genéticos ao desenvolvimento tecnológico. Brasília, DF: Proimpress, 2018. p. 97-10 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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163. | | FALEIRO, F. G.; OLIVEIRA, E. J. de; ANDRADE, S. R. M. de; COSTA, A. M.; JUNQUEIRA, N. T. V. Biotecnología aplicada a las Pasifloras. MORERA, M. P.; COSTA, A. M.; FALEIRO, F. G.; CARLOSAMA, A. R.; CARRANZA, C. (Ed.). Maracuyá: de los recursos genéticos al desarollo tecnológico. Brasília, DF: Proimpress, 2018. p. 97-110. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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165. | | SIMÕES, C. de O.; MADALENA, J. O. de M.; COSTA, A. M.; PEREIRA, B. G.; LIMA, H. C. de. Avaliação preliminar do pão enriquecido com fibras de casca de maracujá silvestre: triagem e aceitabilidade. In: ENCONTRO DE JOVENS TALENTOS DA EMBRAPA CERRADOS, 4., 2009, Planaltina, DF. Resumos apresentados... Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2009. p. 142-143 (Embrapa Cerrados. Documentos, 243). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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168. | | SILVA, C. N. da; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; COSTA, A. M.; LOPES, F. M. Caracterização morfoagronômica e ganhos de seleção em progênies de meio-irmãos de Passiflora maliformis L. In: ENCONTRO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA CERRADOS, 2015, Planaltina, DF. Jovens Talentos 2015: resumos. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2015. (Embrapa Cerrados. Documentos, 328). p. 29 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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169. | | BARBALHO, G. S.; COSTA, A. M.; MALAQUIAS, J. V.; CAMARGO, J. T.; GONCALVES, H. M.; FALEIRO, F. G. Caracterização física e físico-química de frutos de maracujá doce cv. BRS Mel do Cerrado sob dois diferentes sistemas de condução. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 12., 2017, Campinas. Ciência de alimentos e seu impacto no mundo em transformação: trabalhos. Campinas: UNICAMP, 2017. Ref. 70689. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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170. | | GONCALVES, H. M.; COSTA, A. M.; BARBALHO, G. S.; GRISI, M. C. M.; MALAQUIAS, J. V.; JUNQUEIRA, N. T. V. Caracterização física e produtividade de acessos de Passiflora nítida no Cerrado do Distrito Federal. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 12., 2017, Campinas. Ciência de alimentos e seu impacto no mundo em transformação: trabalhos. Campinas: UNICAMP, 2017. Ref. 71577. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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171. | | CARVALHO, D. C. F.; COSTA, A. M. da; VIANA, J. H. M.; SAMPAIO, J. L. D.; JARDIM, C. H. Caracterização física e química dos solos de voçorocas na porção norte da Bacia Hidrográfica do Rio Pandeiros, Minas Gerais. In: SIMPÓSIO MINEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 4., 2017, Viçosa, MG. Solos no espaço e tempo: trajetórias e tendências: anais. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2017. p. 368-370. Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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172. | | WURLITZER, N. J.; HOLANDA, D. K. R.; DIONISIO, A. P.; BARROS, A. R. C.; IUNES, M. F.; COSTA, A. M. Caracterização de maracujá alho (Passiflora tenuifila Killip) e avaliação do potencial tóxico com uso de bioensaio com Artemia salina. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25., 2016, Gramado. Anais... Gramado: sbCTA-RS, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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173. | | WURLITZER, N. J.; HOLANDA, D. K. R.; DIONISIO, A. P.; BARROS, A. R. C.; IUNES, M. F.; COSTA, A. M. Caracterização de maracujá alho (Passiflora tenuifila Killip) e avaliação do potencial tóxico com uso de bioensaio com Artemia salina. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 25., 2016, Gramado. Anais... Gramado: sbCTA-RS, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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177. | | FONSECA, K. G. da; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; COSTA, A. M.; JESUS, O. N. de. Recomendações e ajustes nos descritores utilizados no processo de proteção de cultivares de maracujazeiros. In: SIMPOSIO MELHORAMENTO DE PLANTAS, 2016, Brasília, DF. Variabilidade genética, ferramentas e mercado: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 65. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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178. | | COSTA, A. M.; BRANDÃO, L. S.; VICENTINI, G. C.; FARIA, D. A.; GUIMARAES, T. G.; COHEN, K. de O. Efeito da adubação fosfatada nas características físico-químicas de frutos Passiflora tenuifila. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Anais: ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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179. | | SILVA, C. N. da; FALEIRO, F. G.; JUNQUEIRA, N. T. V.; COSTA, A. M.; LOPES, F. M. Diferencial de seleção em progênies de passiflora maliformis. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: UFG: SBMP, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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180. | | DIANESE, A. de C.; SUSSEL, A. A. B.; GUIMARAES, T. G.; COSTA, A. M.; JUNQUEIRA, N. T. V. Doenças dos maracujazeiros silvestres passiflora tenuifila, passiflora setacea e passiflora alata em Planaltina, DF. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2017. 23 p. (Embrapa Cerrados. Documentos, 344). Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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Registros recuperados : 391 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
09/12/2019 |
Data da última atualização: |
09/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, B. S. R. da; SANT'ANA, G. C.; CHAVES, C. L.; ANDROCIOLI, L. G.; FERREIRA, R. V.; SERA, G. H.; CHARMETANT, P.; LEROY, T.; POT, D.; DOMINGUES, D. S.; PEREIRA, L. F. P. |
Afiliação: |
Bruna Silvestre Rodrigues da Silva, Instituto Agronômico do Paraná - IAPAR; Gustavo César Sant'Ana, Instituto Agronômico do Paraná - IAPAR; Camila Lucas Chaves, Universidade Estadual de Londrina - UEL/Departamento de Agronomia; Leonardo Godoy Androcioli, Instituto Agronômico do Paraná - IAPAR; Rafaelle Vecchia Ferreira, Instituto Agronômico do Paraná - IAPAR; Gustavo Hiroshi Sera, Instituto Agronômico do Paraná - IAPAR; Pierre Charmetant, CIRAD, UMR AGAP; Thierry Leroy, CIRAD, UMR AGAP; David Pot, CIRAD, UMR AGAP; Douglas Silva Domingues, Universidade Estadual Paulista - UNESP/Instituto de Biociências de Rio Claro; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCa. |
Título: |
Population structure and genetic relationships between Ethiopian and Brazilian Coffea arabica genotypes revealed by SSR markers. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Genetica, v. 147, n. 2, p. 205–216, April 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
genotypes is highly relevant to optimize the use of genetic resources for breeding purposes. In this study, we evaluated genetic diversity, clustering analysis based on Jaccard?s coefficient and population structure in 33 genotypes of C. arabica and of three diploid Coffea species (C. canephora, C. eugenioides and C. racemosa) using 30 SSR markers. A total of 206 alleles were identified, with a mean of 6.9 over all loci. The set of SSR markers was able to discriminate all genotypes and revealed that Ethiopian accessions presented higher genetic diversity than commercial varieties. Population structure analysis indicated two genetic groups, one corresponding to Ethiopian accessions and another corresponding predominantly to commercial cultivars. Thirty-four private alleles were detected in the group of accessions collected from West side of Great Rift Valley. We observed a lower average genetic distance of the C. arabica genotypes in relation to C. eugenioides than C. canephora. Interestingly, commercial cultivars were genetically closer to C. eugenioides than C. canephora and C. racemosa. The great allelic richness observed in Ethiopian Arabica coffee, especially in Western group showed that these accessions can be potential source of new alleles to be explored by coffee breeding programs. |
Palavras-Chave: |
Coffea spp; Cultivated and wild gene pools; Genetic diversity; Population structure and relationships; SSR markers. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/206427/1/Population-Structure-and-Genetic.pdf
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Marc: |
LEADER 02234naa a2200301 a 4500 001 2116279 005 2019-12-09 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, B. S. R. da 245 $aPopulation structure and genetic relationships between Ethiopian and Brazilian Coffea arabica genotypes revealed by SSR markers.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $agenotypes is highly relevant to optimize the use of genetic resources for breeding purposes. In this study, we evaluated genetic diversity, clustering analysis based on Jaccard?s coefficient and population structure in 33 genotypes of C. arabica and of three diploid Coffea species (C. canephora, C. eugenioides and C. racemosa) using 30 SSR markers. A total of 206 alleles were identified, with a mean of 6.9 over all loci. The set of SSR markers was able to discriminate all genotypes and revealed that Ethiopian accessions presented higher genetic diversity than commercial varieties. Population structure analysis indicated two genetic groups, one corresponding to Ethiopian accessions and another corresponding predominantly to commercial cultivars. Thirty-four private alleles were detected in the group of accessions collected from West side of Great Rift Valley. We observed a lower average genetic distance of the C. arabica genotypes in relation to C. eugenioides than C. canephora. Interestingly, commercial cultivars were genetically closer to C. eugenioides than C. canephora and C. racemosa. The great allelic richness observed in Ethiopian Arabica coffee, especially in Western group showed that these accessions can be potential source of new alleles to be explored by coffee breeding programs. 653 $aCoffea spp 653 $aCultivated and wild gene pools 653 $aGenetic diversity 653 $aPopulation structure and relationships 653 $aSSR markers 700 1 $aSANT'ANA, G. C. 700 1 $aCHAVES, C. L. 700 1 $aANDROCIOLI, L. G. 700 1 $aFERREIRA, R. V. 700 1 $aSERA, G. H. 700 1 $aCHARMETANT, P. 700 1 $aLEROY, T. 700 1 $aPOT, D. 700 1 $aDOMINGUES, D. S. 700 1 $aPEREIRA, L. F. P. 773 $tGenetica$gv. 147, n. 2, p. 205–216, April 2019.
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