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Registros recuperados : 75 | |
21. | | FERREIRA, I. C. de M.; COELHO, R. M.; TORRES, R. B.; BERNACCI, L. C. Solos e vegetação nativa remanescente no Município de Campinas Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 42, n. 9, p. 1319-1327, set. 2007 Título em inglês: Soil and native vegetation remnant in Campinas, SP, Brazil. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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23. | | FERREIRA, I. C.; SILVA, M. de A. e; EUCLIDES FILHO, K.; FIGUEIREDO, G. R.; REIS, R. P.; FRIDRICH, A. B. Análise de custos de diferentes grupos genéticos de bovinos de corte terminados em confinamento. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 40., 2003, Santa Maria, RS. Otimizando a produção animal: anais. Santa Maria, RS: SBZ, 2003. 5 p. 1 CD-ROM. Sistemas de produção e economia. CNPGC. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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26. | | NOGUEIRA, A. P. C.; ALVARENGA, P. B. de; FERREIRA, I. C.; RIOS, M. P.; SILVA, C. R. Desempenho ponderal e reprodutivo no período das águas de novilhas primíparas nelore com complemento proteico prévio na seca. Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 16, n.3, p. 331-342, jul./set. 2015 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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27. | | FERREIRA, I. C.; SILVA, M. de A. e; EUCLIDES FILHO, K.; REIS, R. P.; FIGUEIREDO, G. R.; FRIDRICH, A. B. Análises de sensibilidade da margem bruta em relação às variações nos preços de itens que compõem a receita e os custos do confinamento de diferentes grupos genéticos. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 40., 2003, Santa Maria, RS. Otimizando a produção animal: anais. Santa Maria, RS: SBZ, 2003. 4 p. 1 CD-ROM. Sistemas de produção e economia. CNPGC. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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28. | | FERREIRA, M. A. R.; FERREIRA, I. C.; VILVERT, J. C.; SOUZA, F. de F.; FREITAS, S. T. de. Caracterização físico-química de acessos de acerolas do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. In: JORNADA DE INTEGRAÇÃO DA PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 4., 2019, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2020. p. 17-18. (Embrapa Semiárido. Documentos, 294). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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29. | | VISONÁ-OLIVEIRA, M.; FERREIRA, I. C.; MACEDO JUNIOR, G. de L.; SOUSA, J. T. L. de; SANTOS, R. P. dos. Consumo e digestibilidade de nutrientes da torta de dendê na dieta de ovinos. Ciência Animal Brasileira, Goiânia, v. 16,n. 2, p. 179-192, abr./jun. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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30. | | GUIMARAES JUNIOR, R.; FERREIRA, I. C.; BRAGA, G. J.; PEREIRA, L. G. R.; TOMICH, T. R.; VILELA, L. Methane emissions and milk yields from dairy cows under integrated systems. In: WORLD CONGRESS ON INTEGRATED CROP-LIVESTOCK-FORESTRY SYSTEMS, 2., 2021. Proceedings reference. Brasília, DF: Embrapa, 2021. p. 159-163. WCCLF 2021.
Evento online. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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31. | | OLIVEIRA, A. J. de; MORAES, G. F. de; FERREIRA, I. C.; MONTEIRO, C. P.; CARVALHO, A. D. F. de. Mastite clínica e subclínica em pequenas propriedades leiteiras no município de Araguari - MG. Veterinária Notícias, Uberlândia, v. 19, n. 1, p. 7-13, jan./jun. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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33. | | FERREIRA, I. C.; SILVA, V. P. da; SILVA NETA, M. L. da; SOUZA, F. de F.; FREITAS, S. T. de. Seleção de genótipos de aceroleira do banco ativo de germoplasma da Embrapa Semiárido para o consumo in natura. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 26., 2019, Juazeiro, BA/Petrolina, PE. Fruticultura de precisão: desafios e oportunidades - anais. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBF, 2019. p. 2749-2752. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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34. | | FERREIRA, I. C.; SILVA, W. P. da; VILVERT, J. C.; SOUZA, F. de F.; FREITAS, S. T. de. Qualidade físico-química de cinco clones de aceroleira produzidos no Vale do São Francisco e colhidos em dois estádios de maturação. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA SEMIÁRIDO, 14., 2019, Petrolina. Anais... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2019. p. 37-42 (Embrapa Semiárido. Documentos, 288). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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36. | | KRZYZANOWSKI, F. C.; FRANÇA NETO, J. de B.; HENNING, A. A.; COSTA, N. P. da; KASTER, M.; FERRARESE, O.; FERREIRA, I. C. Aperfeiçoamento e utilização de métodos para a melhoria da qualidade da semente de soja (04.2000.327-01). In: SARAIVA, O. F. (Org.). Resultados de pesquisa da Embrapa Soja - 2003: sementes e transferência de tecnologias. Londrina: Embrapa Soja, 2004. p. 8-9. (Embrapa Soja. Documentos, 244). Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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37. | | GOMES, W. B.; ALBUQUERQUE, L. B. de; MORAIS, F. M. de; GEBRIM, J. L. R.; FERREIRA, I. C.; AQUINO, F. de G. Os bovinos influenciam no crescimento inicial de espécies em experimento de restauração ecológica? In: SIMPÓSIO DE RESTAURAÇÃO ECOLÓGICA, 7., 2017, São Paulo. Tecnologia e avanços: anais... São Paulo: Instituto de Botânica, 2017. p. 243 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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38. | | FERREIRA, I. C.; SILVA, V. P. da; VILVERT, J. C.; SOUZA, F. de F.; FREITAS, S. T. de; LIMA, M. dos S. Brazilian varieties of acerola (Malpighia emarginata DC.) produced under tropical semi- arid conditions: Bioactive phenolic compounds, sugars, organic acids, and antioxidant capacity. Journal of Food Biochemistry, v. 45, n. 8, aug. 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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39. | | FRANTZ, S. C.; FINIMUNDY, T. C.; CARVALHO, R. N.; SIQUEIRA, F. G. de; FERREIRA, I. C. F. R.; BARROS, L. B. de; BASSINELLO, P. Z. Cultivo em estado sólido de bandinhas de feijão como pré-tratamento na obtenção de farinhas: avaliação do efeito em fatores antinutricionais. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 16., 2022, Santo Antônio de Goiás. Resumos... Brasília, DF: Embrapa; Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2022. p. 63. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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40. | | FRIDRICH, A. B.; SILVA, M. A.; VALENTE, B. D.; SOUSA, J. E. R.; CORRÊA, G. S. S.; FERREIRA, I. C.; VENTURA, R. V.; SILVA, L. O. C. Interação genótipo x ambiente e estimativas de parâmetros genéticos dos pesos aos 205 e 365 dias de idade de bovinos Nelore. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 60, n. 4, p. 917-925, ago. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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Registros recuperados : 75 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/12/2023 |
Data da última atualização: |
22/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 4 |
Autoria: |
VILVERT, J. C.; FREITAS, S. T. de; FERREIRA, I. C.; FERREIRA, M. A. R.; SOUZA, F. de F.; VELOSO, C. M. |
Afiliação: |
JOÃO CLAUDIO VILVERT, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; IANCA CARNEIRO FERREIRA, UNICAMP; MARIA APARECIDA RODRIGUES FERREIRA, Universidade Estadual de Feira de Santana; FLAVIO DE FRANCA SOUZA, CPATSA; CRISTIANE MARTINS VELOSO, Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia. |
Título: |
Bayesian and classical approaches for the estimation of genetic parameters and coefficients of repeatability of acerola quality traits. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Scientiarum. Agronomy, v. 46, e64573, 2024. |
ISSN: |
1807-8621 |
DOI: |
10.4025/actasciagron.v46i1.64573 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Although acerola (Malpighia emarginata DC.) is a tropical fruit of high interest due to its high ascorbic acid content and attractive sensory attributes, fruit production is characterized by high genetic variability. Additionally, the use of new biometric tools for acerola breeding is scarce. This study aimed to estimate genetic parameters and the coefficient of repeatability, as well as determine the optimal number of fruits for quality trait analyses in different acerola genotypes, using different approaches. Twenty-three (Experiment I) and thirty-five (Experiment II) genotypes were evaluated in a randomized block design with four replicates and three plants per plot. Twenty fruits per plant were harvested and evaluated for the following quality traits: diameter, mass, skin color (lightness, chroma and hue), firmness, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), SS/TA ratio, and ascorbic acid content. The genetic parameters and the coefficient of repeatability were estimated for each experiment using classical and Bayesian methods. Both approaches achieved similar results on estimating variance components, genetic parameters and the coefficient of repeatability. Genetic parameters showed favorable conditions for acerola selection. The coefficient of repeatability was high for all acerola quality traits. A total of 17 fruits are required for the effective selection of acerola genotypes with an accuracy of 95%. |
Palavras-Chave: |
Análise de variação; Medidas repetidas; Qualidade dos frutos; Variabilidade genética. |
Thesagro: |
Acerola; Fruta Tropical; Malpighia Glabra. |
Thesaurus NAL: |
Analysis of variance; Fruit quality; Malpighia emarginata; Tropical and subtropical fruits. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159835/1/Bayesian-and-classical-approaches-for-the-estimation-2024.pdf
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Marc: |
LEADER 02499naa a2200337 a 4500 001 2159835 005 2024-01-22 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1807-8621 024 7 $a10.4025/actasciagron.v46i1.64573$2DOI 100 1 $aVILVERT, J. C. 245 $aBayesian and classical approaches for the estimation of genetic parameters and coefficients of repeatability of acerola quality traits.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aAlthough acerola (Malpighia emarginata DC.) is a tropical fruit of high interest due to its high ascorbic acid content and attractive sensory attributes, fruit production is characterized by high genetic variability. Additionally, the use of new biometric tools for acerola breeding is scarce. This study aimed to estimate genetic parameters and the coefficient of repeatability, as well as determine the optimal number of fruits for quality trait analyses in different acerola genotypes, using different approaches. Twenty-three (Experiment I) and thirty-five (Experiment II) genotypes were evaluated in a randomized block design with four replicates and three plants per plot. Twenty fruits per plant were harvested and evaluated for the following quality traits: diameter, mass, skin color (lightness, chroma and hue), firmness, soluble solids (SS), titratable acidity (TA), SS/TA ratio, and ascorbic acid content. The genetic parameters and the coefficient of repeatability were estimated for each experiment using classical and Bayesian methods. Both approaches achieved similar results on estimating variance components, genetic parameters and the coefficient of repeatability. Genetic parameters showed favorable conditions for acerola selection. The coefficient of repeatability was high for all acerola quality traits. A total of 17 fruits are required for the effective selection of acerola genotypes with an accuracy of 95%. 650 $aAnalysis of variance 650 $aFruit quality 650 $aMalpighia emarginata 650 $aTropical and subtropical fruits 650 $aAcerola 650 $aFruta Tropical 650 $aMalpighia Glabra 653 $aAnálise de variação 653 $aMedidas repetidas 653 $aQualidade dos frutos 653 $aVariabilidade genética 700 1 $aFREITAS, S. T. de 700 1 $aFERREIRA, I. C. 700 1 $aFERREIRA, M. A. R. 700 1 $aSOUZA, F. de F. 700 1 $aVELOSO, C. M. 773 $tActa Scientiarum. Agronomy$gv. 46, e64573, 2024.
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