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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
24/06/2014 |
Data da última atualização: |
27/02/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
DRESCH, A. R.; HOEFLICH, V. A.; TIMOFEICZYK JÚNIOR, R.; SCHAITZA, E. G. |
Afiliação: |
ERICH GOMES SCHAITZA, SRI. |
Título: |
Projeções de consumo de madeira com fins energéticos para secagem de grãos na região de Guarapuava, PR. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Floresta, Curitiba, v. 44, n. 1, p. 81-91, jan./mar. 2014. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O objetivo principal deste artigo foi avaliar a capacidade potencial da indústria madeireira em atender às necessidades da secagem dos grãos produzidos na região de Guarapuava em florestas plantadas de eucalipto voltadas à produção de energia a partir de sua biomassa. Sob a ótica metodológica, a pesquisa caracterizou-se pela natureza aplicada, enfoque quantitativo e caráter explicativo e por estar fundamentada nos princípios de cadeias produtivas e de demanda derivada. Os resultados indicaram que normalmente os plantios energéticos de eucalipto na região apresentam produtividade de 40 m³/ha/ano. Os grãos de milho, soja, trigo e cevada passam por processos de secagem na região. Utiliza-se 0,0574 m³ de madeira de eucalipto para secar uma tonelada de milho, 0,0218 m³ por tonelada de soja, 0,0224 m³ por tonelada de trigo e 0,0258 m³ por tonelada de cevada. Estimou-se que, entre os anos de 2012 e 2022, a área total necessária para atender a secagem desses grãos pode variar entre 1.947 e 4.800 ha, com média entre 177 ha e 436,4 ha, conforme o cenário analisado. Os resultados indicam a necessidade da integração dos plantios florestais de eucalipto às cadeias produtivas agrícolas, visando ao atendimento das necessidades de secagem de grãos da região. Palavras-chave: Produção florestal; energia da biomassa; secagem de grãos. |
Palavras-Chave: |
Energia da biomassa; Eucalyptus forests; Guarapuava region; Secagem de grãos; Wood for energy purposes. |
Thesagro: |
Produção Florestal. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/103988/1/ProjecoesConsumo.pdf
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Marc: |
LEADER 02082naa a2200229 a 4500 001 1988815 005 2019-02-27 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aDRESCH, A. R. 245 $aProjeções de consumo de madeira com fins energéticos para secagem de grãos na região de Guarapuava, PR. 260 $c2014 520 $aO objetivo principal deste artigo foi avaliar a capacidade potencial da indústria madeireira em atender às necessidades da secagem dos grãos produzidos na região de Guarapuava em florestas plantadas de eucalipto voltadas à produção de energia a partir de sua biomassa. Sob a ótica metodológica, a pesquisa caracterizou-se pela natureza aplicada, enfoque quantitativo e caráter explicativo e por estar fundamentada nos princípios de cadeias produtivas e de demanda derivada. Os resultados indicaram que normalmente os plantios energéticos de eucalipto na região apresentam produtividade de 40 m³/ha/ano. Os grãos de milho, soja, trigo e cevada passam por processos de secagem na região. Utiliza-se 0,0574 m³ de madeira de eucalipto para secar uma tonelada de milho, 0,0218 m³ por tonelada de soja, 0,0224 m³ por tonelada de trigo e 0,0258 m³ por tonelada de cevada. Estimou-se que, entre os anos de 2012 e 2022, a área total necessária para atender a secagem desses grãos pode variar entre 1.947 e 4.800 ha, com média entre 177 ha e 436,4 ha, conforme o cenário analisado. Os resultados indicam a necessidade da integração dos plantios florestais de eucalipto às cadeias produtivas agrícolas, visando ao atendimento das necessidades de secagem de grãos da região. Palavras-chave: Produção florestal; energia da biomassa; secagem de grãos. 650 $aProdução Florestal 653 $aEnergia da biomassa 653 $aEucalyptus forests 653 $aGuarapuava region 653 $aSecagem de grãos 653 $aWood for energy purposes 700 1 $aHOEFLICH, V. A. 700 1 $aTIMOFEICZYK JÚNIOR, R. 700 1 $aSCHAITZA, E. G. 773 $tFloresta, Curitiba$gv. 44, n. 1, p. 81-91, jan./mar. 2014.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Rondônia. |
Data corrente: |
15/03/2023 |
Data da última atualização: |
15/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LOURENÇO, J. L. R.; ROCHA, R. B.; ESPINDULA, M. C.; ALVES, E. A.; TEIXEIRA, A. L.; FERREIRA, F. M. |
Afiliação: |
JOÃO LUIZ RESENDE LOURENÇO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RONDÔNIA; RODRIGO BARROS ROCHA, CPAF-RO; MARCELO CURITIBA ESPINDULA, CPAF-RO; ENRIQUE ANASTACIO ALVES, CPAF-RO; ALEXSANDRO LARA TEIXEIRA, CPAF-RO; FÁBIO MEDEIROS FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS. |
Título: |
Genotype × Environment Interaction in the Coffee Outturn Index of Amazonian Robusta Cultivars. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Agronomy, v. 12, 2022. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The coffee outturn index, understood as the relation between the cherry coffee fruit harvested from the field and its respective processed grains, is an important component of the Coffea canephora bean yield. The aim of this study was to quantify the coffee outturn index of the Amazon Robusta cultivars grown in irrigated and dryland Western Amazon environments. According to the maturation cycle of each clone, washed samples of cherry coffee were collected considering a completely randomized factorial design for characterization of the effects of genotypes, environments, and the genotype × environment (G×E) interaction. The contrasting environments of Porto Velho, RO, and Ouro Preto do Oeste, RO, Brazil, represent most of the coffee growing sites located in Am and Aw climate types, cultivated in Red and Yellow Oxisols, typical of the Western Amazon. The weight reductions through drying exhibited a G×E interaction of the complex type, which is characterized by a change in the ordering of genotypes from one environment to another, whereas the weight reductions through hulling exhibited a G×E interaction predominantly of the simple type. The reduction in weight due to drying was more affected by the environment than reduction in weight after pulping. The clones BRS1216, BRS 3220, and BRS3137 had the highest outturn index estimates and the clones BRS2314, BRS3213, and BRS2336 had the lowest outturn index estimates. The clones BRS2299, BRS3210, BRS3193, and BRS2357 had performance near the mean value of this group of genotypes. Considered together, the genotypes had a mean outturn of 24.41%, with an amplitude from 22.5% to 27.2% MenosThe coffee outturn index, understood as the relation between the cherry coffee fruit harvested from the field and its respective processed grains, is an important component of the Coffea canephora bean yield. The aim of this study was to quantify the coffee outturn index of the Amazon Robusta cultivars grown in irrigated and dryland Western Amazon environments. According to the maturation cycle of each clone, washed samples of cherry coffee were collected considering a completely randomized factorial design for characterization of the effects of genotypes, environments, and the genotype × environment (G×E) interaction. The contrasting environments of Porto Velho, RO, and Ouro Preto do Oeste, RO, Brazil, represent most of the coffee growing sites located in Am and Aw climate types, cultivated in Red and Yellow Oxisols, typical of the Western Amazon. The weight reductions through drying exhibited a G×E interaction of the complex type, which is characterized by a change in the ordering of genotypes from one environment to another, whereas the weight reductions through hulling exhibited a G×E interaction predominantly of the simple type. The reduction in weight due to drying was more affected by the environment than reduction in weight after pulping. The clones BRS1216, BRS 3220, and BRS3137 had the highest outturn index estimates and the clones BRS2314, BRS3213, and BRS2336 had the lowest outturn index estimates. The clones BRS2299, BRS3210, BRS3193, and BRS2357 had performance... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Robust. |
Thesagro: |
Coffea Canephora. |
Thesaurus NAL: |
Breeding; Hybrids. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1152377/1/4-Lourenco-Agronomy-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 02284naa a2200229 a 4500 001 2152377 005 2023-03-15 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aLOURENÇO, J. L. R. 245 $aGenotype × Environment Interaction in the Coffee Outturn Index of Amazonian Robusta Cultivars.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aThe coffee outturn index, understood as the relation between the cherry coffee fruit harvested from the field and its respective processed grains, is an important component of the Coffea canephora bean yield. The aim of this study was to quantify the coffee outturn index of the Amazon Robusta cultivars grown in irrigated and dryland Western Amazon environments. According to the maturation cycle of each clone, washed samples of cherry coffee were collected considering a completely randomized factorial design for characterization of the effects of genotypes, environments, and the genotype × environment (G×E) interaction. The contrasting environments of Porto Velho, RO, and Ouro Preto do Oeste, RO, Brazil, represent most of the coffee growing sites located in Am and Aw climate types, cultivated in Red and Yellow Oxisols, typical of the Western Amazon. The weight reductions through drying exhibited a G×E interaction of the complex type, which is characterized by a change in the ordering of genotypes from one environment to another, whereas the weight reductions through hulling exhibited a G×E interaction predominantly of the simple type. The reduction in weight due to drying was more affected by the environment than reduction in weight after pulping. The clones BRS1216, BRS 3220, and BRS3137 had the highest outturn index estimates and the clones BRS2314, BRS3213, and BRS2336 had the lowest outturn index estimates. The clones BRS2299, BRS3210, BRS3193, and BRS2357 had performance near the mean value of this group of genotypes. Considered together, the genotypes had a mean outturn of 24.41%, with an amplitude from 22.5% to 27.2% 650 $aBreeding 650 $aHybrids 650 $aCoffea Canephora 653 $aRobust 700 1 $aROCHA, R. B. 700 1 $aESPINDULA, M. C. 700 1 $aALVES, E. A. 700 1 $aTEIXEIRA, A. L. 700 1 $aFERREIRA, F. M. 773 $tAgronomy$gv. 12, 2022.
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