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Registros recuperados : 144 | |
61. | | CARVALHO, H. W. L. de; FARIA, L. C. de; OLIVEIRA, I. R. de; PELOSO, M. J. D.; FERREIRA, F. M. de B.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; FEITOSA, L. F. Adaptabilidade e estabilidade de variedades de feijoeiro no nordeste brasileiro In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Recursos Genéticos. Artigo em anais. pdf 1823. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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62. | | CARVALHO, H. W. L. de; FARIA, L. C. de; OLIVEIRA, I. R. de; DEL PELOSO, M. J.; FERREIRA, F. M. de B.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; FEITOSA, L. F. Adaptabilidade e estabilidade de variedades de feijoeiro no nordeste brasileiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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63. | | CHAVES, S. F. S.; EVANGELISTA, J. S. P. C.; ALVES, R. S.; FERREIRA, F. M.; DIAS, L. A. S.; ALVES, R. M.; DIAS, K. O. G.; BHERING, L. L. Application of linear mixed models for multiple harvest/site trial analyses in perennial plant breeding. Tree Genetics & Genomes, v. 18, n. 6, Article number: 44, Dec. 2022. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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64. | | OLIVEIRA, I. R. de; CARVALHO, H. W. L. de; PEREIRA, L. M.; FERREIRA, F. M. de B.; PEREIRA, H. S.; RODRIGUES, C. S.; CASTRO, C. R. de; MENEZES, V. M. M. Estabilidade de cultivares de feijoeiro comum do grupo comercial preto na Zona Agreste do Nordeste Brasileiro. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 10., 2011, Goiânia. Anais... Goiânia: Embrapa Arroz e Feijão, 2011. 1 CD-ROM. CONAFE. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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65. | | OLIVEIRA, I. R. de; CARVALHO, H. W. L. de; PEREIRA, L. M.; FERREIRA, F. M. de B.; PEREIRA, H. S.; RODRIGUES, C. S.; CASTRO, C. R.; MENEZES, V. M. M. Estabilidade de cultivares de feijoeiro comum do grupo comercial preto na zona agreste do nordeste brasileiro. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 10., 2011, Goiânia. Anais... Goiânia: Embrapa Arroz e Feijão, 2011. 1 CD-ROM. CONAFE. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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66. | | MENEZES, V. M. M.; CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de; CARVALHO, C. G. P.; FERREIRA, F. M. de B.; TABOSA, J. N.; LIRA, M. A.; RODRIGUES, C. S.; CASTRO, C. R. Estabilidade de cultivares de girassol de ensaio final de primeiro ano no nordeste brasileiro: safra 2010. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 19.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 7., 2011, Aracaju. Anais... Londrina: Embrapa Soja; Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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67. | | MENEZES, V. M. M.; CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de; CARVALHO, C. G. P.; FERREIRA, F. M. de B.; TABOSA, J. N.; RODRIGUES, C. S.; CASTRO, C. R. Estabilidade de cultivares de girassol de ensaio final de primeiro ano no nordeste brasileiro: safra 2010. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 19.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 7., 2011, Aracaju. Anais... Londrina: Embrapa Soja: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2011. p. 273-276. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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68. | | CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de; CARVALHO, C. G. P.; FERREIRA, F. M. de B.; TABOSA, J. N.; LIRA, M. A.; RODRIGUES, C. S.; CASTRO, C. R.; MENEZES, V. M. M. Estabilidade de cultivares de girassol de ensaio final de segundo ano no nordeste brasileiro: safra 2010. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 19.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 7., 2011, Aracaju. Anais... Londrina: Embrapa Soja; Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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69. | | CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de; CARVALHO, C. G. P.; FERREIRA, F. M. de B.; TABOSA, J. N.; LIRA, M. A.; RODRIGUES, C. S.; CASTRO, C. R.; MENEZES, V. M. M. Estabilidade de cultivares de girassol no nordeste brasileiro: safra 2010. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 19., 2011, Aracaju. Anais... Londrina: Embrapa Soja; Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2011. p. 281-284. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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70. | | CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de; CARVALHO, C. G. P.; FERREIRA, F. M. de B.; TABOSA, J. N.; LIRA, M. A.; CASTRO, C. R.; RODRIGUES, C. S.; MENEZES, V. M. M.; MENESES, M. C.; GOMES, M. M. Estabilidade de cultivares de girassol no noreste brasileiro no biênio 2010/2011. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA ÁGUA, 19., 2012, Lages. Conservação do solo e da água no Brasil: preceitos e ações no ensino, na pesquisa e na extensão: anais. Rio de Janeiro: SBCS, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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71. | | CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de; CARVALHO, C. G. P.; FERREIRA, F. M. de B.; TABOSA, J. N.; LIRA, M. A.; RODRIGUES, C. S.; CASTRO, C. R.; MENEZES, V. M. M. Estabilidade de cultivares de girasso no nordeste brasileiro: safra 2010. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 19.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 7., 2011, Aracaju. Anais... Londrina: Embrapa Soja; Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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72. | | FEITOSA, L. F.; CARVALHO, H. W. L. de; FARIA, L. C. de; OLIVEIRA, I. R. de; PELOSO, M. J. D.; FERREIRA, F. M. de B.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; MELO, K. E. de O. Estabilidade de linhagens avançadas de feijoeiro comum do grupo comercial carioca. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Recursos genéticos. Artigo em anais. pdf 1837. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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73. | | FEITOSA, L. F.; CARVALHO, H. W. L. de; FARIA, L. C. de; OLIVEIRA, I. R. de; DEL PELOSO, M. J.; FERREIRA, F. M. de B.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; MELO, K. E. de O. Estabilidade de linhagens avançadas de feijoeiro comum do grupo comercial carioca. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. (Incaper. Documentos, 011). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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74. | | MENEZES, A. F.; CARVALHO, H. W. L. de; FARIA, L. C. de; OLIVEIRA, I. R. de; PELOSO, M. J. D.; FERREIRA, F. M. de B.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; MELO, K. E. de O. Estabilidade de linhagens finais de feijoeiro comum do grupo comercial Mulatinho no nordeste brasileiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Recursos genéticos. Artigo em anais. pdf 1831. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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75. | | MENEZES, A. F.; CARVALHO, H. W. L. de; FARIA, L. C. de; OLIVEIRA, I. R. de; DEL PELOSO, M. J.; FERREIRA, F. M. de B.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; MELO, K. E. de O. Estabilidade de linhagens finais de feijoeiro comum do grupo comercial mulatinho no nordeste brasileiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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76. | | CARVALHO, H. W. L. de; OLIVEIRA, I. R. de; MELO, L. C.; FERREIRA, F. M. de B.; PEREIRA, H. S.; RODRIGUES, C. S.; CASTRO, C. R.; MENEZES, V. M. M. Estabilidade de variedades de feijoeiro comum na zona agreste do nordeste brasileiro. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 10., 2011, Goiânia. Anais... Goiânia: Embrapa Arroz e Feijão, 2011. 1 CD-ROM. CONAFE. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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77. | | FERREIRA, F. M.; ROCHA, J. R. do A. S. de C.; ALVES, R. S.; ELIZEU, A. M.; BENITES, F. R. G.; RESENDE, M. D. V. de; SOUZA SOBRINHO, F. de; BHERING, L. L. Estimates of repeatability coefficients and optimum number of measures for genetic selection of Cynodon spp. Euphytica, v. 216, article 70, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Leite. |
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78. | | RODRIGUES, C. S.; CARVALHO, H. W. L. de; FARIA, L. C. de; OLIVEIRA, I. R. de; PELOSO, M. J. D.; FERREIRA. F. M. de B.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; FEITOSA, L. F. Comportamento de linhagens intermediárias de feijoeiro comum dos grupos carioca e preto no agreste nordestino. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Recursos genéticos. Artigo em anais. pdf 1829. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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79. | | RODRIGUES, C. S.; CARVALHO, H. W. L. de; FARIA, L. C. de; OLIVEIRA, I. R. de; DEL PELOSO, M. J.; FERREIRA. F. M. de B.; PEREIRA, H. S.; MELO, L. C.; FEITOSA, L. F. Comportamento de linhagens intermediárias de feijoeiro comum dos grupos carioca e preto no agreste nordestino. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Vitória. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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80. | | OLIVEIRA, I. R. de; CARVALHO, H. W. L. de; CARVALHO, C. G. P.; TABOSA, J. N.; LIRA, M. A.; FERREIRA, F. M. de B.; SANSTOS, M. L. dos; RODRIGUES, C. S. Avaliação de cultivares de girassol no nordeste brasileiro na safra 2009. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 4., 2010, João Pessoa. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010. 1 CD-ROM. p. 1553 Artigo em anais. MEG 13 pdf. Biblioteca(s): Embrapa Soja; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 144 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
18/05/2021 |
Data da última atualização: |
10/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
BERNARDO, A. P. DA S.; FERREIRA, F. M. S.; SILVA, A. C. M. DA; PRESTES, F. S.; FRANCISCO, V. C.; NASSU, R. T.; NASCIMENTO, M. DA S. DO; PFLANZER, S. B. |
Afiliação: |
ANA PAULA DA SILVA BERNARDO, UNICAMP; FELIPE MARINELLI SARAIVA FERREIRA, UNICAMP; ASTRID CAROLINE MUNIZ DA SILVA, UNICAMP; FLÁVIA SOUZA PRESTES, UNICAMP; VANESSA CRISTINA FRANCISCO, UNESP; RENATA TIEKO NASSU, CPPSE; MARISTELA DA SILVA DO NASCIMENTO, UNICAMP; SÉRGIO BERTELLI PFLANZER, UNICAMP. |
Título: |
Dry-aged and wet-aged beef: effects of aging time and temperature on microbiological profile, physicochemical characteristics, volatile compound profile and weight loss of meat from Nellore cattle (Bos indicus). |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Animal Production Science, v. 61, n. 14, p. 1497-1509, may 2021. |
ISSN: |
1836-5787 |
DOI: |
https://doi.org/10.1071/AN20120 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Context. Dry-aged beef is a value-added product with a unique flavour. The effects of the dry aging process, in terms of chamber temperature and aging time, have not been described previously for Bos indicus meat. Aims. This study evaluated the effects of aging conditions (method, temperature, time) on the microbiological, physicochemical, volatile compound profile and weight loss characteristics of dry-aged and wet-aged beef from Nellore cattle (Bos indicus). Methods. Beef loins (n = 16) were cut into eight portions and assigned to treatments in a complete block design combining aging method (dry or wet), temperature (2 C or 7 C) and time (21 or 42 days). Key results. Samples dry-aged at 7 C had higher (P < 0.05) weight loss than samples dry-aged at 2 C. Although storage temperature did not affect (P > 0.05) the yield of wet-aged samples, Enterobacteriaceae counts increased (P < 0.05) in the samples stored at 7 C compared with 2 C. Aging for 42 days resulted in greater (P < 0.05) process losses (drip + evaporation + trimming) for both aging methods than aging for 21 days. The pH, moisture content and Warner–Bratzler shear force values were not affected (P > 0.05) by aging method, temperature or time. Qualitative analysis indicated that volatile compounds were affected by aging method and time, but not by aging temperature. Conclusions. The results indicate that higher temperature and longer aging periods cannot be not recommended for either dry or wet aging, owing to the increase in process losses of dry-aged samples, and growth of Enterobacteriaceae and psychrotrophic bacteria in wet-aged samples. Implications. This study highlights the importance of controlling conditions for dry aging to produce a safe product and obtain higher yields. Processing plants or retailers that produce dry-aged or wet-aged meat could use these results to adjust their production systems. MenosContext. Dry-aged beef is a value-added product with a unique flavour. The effects of the dry aging process, in terms of chamber temperature and aging time, have not been described previously for Bos indicus meat. Aims. This study evaluated the effects of aging conditions (method, temperature, time) on the microbiological, physicochemical, volatile compound profile and weight loss characteristics of dry-aged and wet-aged beef from Nellore cattle (Bos indicus). Methods. Beef loins (n = 16) were cut into eight portions and assigned to treatments in a complete block design combining aging method (dry or wet), temperature (2 C or 7 C) and time (21 or 42 days). Key results. Samples dry-aged at 7 C had higher (P < 0.05) weight loss than samples dry-aged at 2 C. Although storage temperature did not affect (P > 0.05) the yield of wet-aged samples, Enterobacteriaceae counts increased (P < 0.05) in the samples stored at 7 C compared with 2 C. Aging for 42 days resulted in greater (P < 0.05) process losses (drip + evaporation + trimming) for both aging methods than aging for 21 days. The pH, moisture content and Warner–Bratzler shear force values were not affected (P > 0.05) by aging method, temperature or time. Qualitative analysis indicated that volatile compounds were affected by aging method and time, but not by aging temperature. Conclusions. The results indicate that higher temperature and longer aging periods cannot be not recommended for either dry or wet aging, owing to the in... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Aging time; Dry aging; Nellore cattle; Wet aging. |
Thesagro: |
Bos Indicus. |
Thesaurus NAL: |
Beef quality; Temperature. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02950naa a2200313 a 4500 001 2131876 005 2023-03-10 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1836-5787 024 7 $ahttps://doi.org/10.1071/AN20120$2DOI 100 1 $aBERNARDO, A. P. DA S. 245 $aDry-aged and wet-aged beef$beffects of aging time and temperature on microbiological profile, physicochemical characteristics, volatile compound profile and weight loss of meat from Nellore cattle (Bos indicus).$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aContext. Dry-aged beef is a value-added product with a unique flavour. The effects of the dry aging process, in terms of chamber temperature and aging time, have not been described previously for Bos indicus meat. Aims. This study evaluated the effects of aging conditions (method, temperature, time) on the microbiological, physicochemical, volatile compound profile and weight loss characteristics of dry-aged and wet-aged beef from Nellore cattle (Bos indicus). Methods. Beef loins (n = 16) were cut into eight portions and assigned to treatments in a complete block design combining aging method (dry or wet), temperature (2 C or 7 C) and time (21 or 42 days). Key results. Samples dry-aged at 7 C had higher (P < 0.05) weight loss than samples dry-aged at 2 C. Although storage temperature did not affect (P > 0.05) the yield of wet-aged samples, Enterobacteriaceae counts increased (P < 0.05) in the samples stored at 7 C compared with 2 C. Aging for 42 days resulted in greater (P < 0.05) process losses (drip + evaporation + trimming) for both aging methods than aging for 21 days. The pH, moisture content and Warner–Bratzler shear force values were not affected (P > 0.05) by aging method, temperature or time. Qualitative analysis indicated that volatile compounds were affected by aging method and time, but not by aging temperature. Conclusions. The results indicate that higher temperature and longer aging periods cannot be not recommended for either dry or wet aging, owing to the increase in process losses of dry-aged samples, and growth of Enterobacteriaceae and psychrotrophic bacteria in wet-aged samples. Implications. This study highlights the importance of controlling conditions for dry aging to produce a safe product and obtain higher yields. Processing plants or retailers that produce dry-aged or wet-aged meat could use these results to adjust their production systems. 650 $aBeef quality 650 $aTemperature 650 $aBos Indicus 653 $aAging time 653 $aDry aging 653 $aNellore cattle 653 $aWet aging 700 1 $aFERREIRA, F. M. S. 700 1 $aSILVA, A. C. M. DA 700 1 $aPRESTES, F. S. 700 1 $aFRANCISCO, V. C. 700 1 $aNASSU, R. T. 700 1 $aNASCIMENTO, M. DA S. DO 700 1 $aPFLANZER, S. B. 773 $tAnimal Production Science$gv. 61, n. 14, p. 1497-1509, may 2021.
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