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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  06/12/2023
Data da última atualização:  06/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BLANCO-GUTIÉRREZ, I.; MANNERS, R.; VARELA-ORTEGA, C.; TARQUIS, A. M.; MARTORANO, L. G.; TOLEDO, M.
Afiliação:  IRENE BLANCO-GUTIÉRREZ, Universidad Politécnica de Madrid; RHYS MANNERS, IITA; CONSUELO VARELA-ORTEGA, Universidad Politécnica de Madrid; ANA M. TARQUIS, Universidad Politécnica de Madrid; LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CPATU; MARISOL TOLEDO, Museo de Historia Natural Noel Kempff Mercado – Universidad Autónoma Gabriel René Moreno.
Título:  Examining the sustainability and development challenge in agricultural-forest frontiers of the Amazon Basin through the eyes of locals.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Natural Hazards and Earth System Sciences, v. 20, n. 3, p. 797-813, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.5194/nhess-20-797-2020
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Amazon basin is the world's largest rainforest and the most biologically diverse place on Earth. Despite the critical importance of this region, Amazon forests continue inexorably to be degraded and deforested for various reasons, mainly a consequence of agricultural expansion. The development of novel policy strategies that provide balanced solutions, associating economic growth with environmental protection, is still challenging, largely because the perspective of those most affected - local stakeholders - is often ignored. Participatory fuzzy cognitive mapping (FCM) was implemented to examine stakeholder perceptions towards the sustainable development of two agricultural-forest frontier areas in the Bolivian and Brazilian Amazon. A series of development scenarios were explored and applied to stakeholder-derived FCM, with climate change also analysed. Stakeholders in both regions perceived landscapes of socio-economic impoverishment and environmental degradation driven by governmental and institutional deficiencies. Under such abject conditions, governance and well-integrated social and technological strategies offered socio-economic development, environmental conservation, and resilience to climatic changes. The results suggest there are benefits of a new type of thinking for development strategies in the Amazon basin and that continued application of traditional development policies reduces the resilience of the Amazon to climate change, whilst limiting socio-economi... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Fronteira agroflorestal.
Thesagro:  Desenvolvimento Sustentável.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159250/1/Examining-the-sustainability.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU59247 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  24/04/2012
Data da última atualização:  28/08/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  PARTELLI, F. L.; VIEIRA, H. D.; FERREIRA, E. P. de B.; VIANA, A. P.; MARTINS, M. A.; URQUIAGA, S.
Afiliação:  FÁBIO LUIZ PARTELLI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESPÍRITO SANTO; HENRIQUE DUARTE VIEIRA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE; ENDERSON PETRONIO DE BRITO FERREIRA, CNPAF; ALEXANDRE PIO VIANA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE; MARCO ANTONIO MARTINS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE; SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB.
Título:  Chemical and microbiological soil characteristics under conventional and organic coffee production systems.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 43, n. 5, p. 847-864, Mar. 2012.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this study was to evaluate the effect of Conilon coffee (Coffea canephora) cultivated under conventional and organic management systems on the chemical and microbiological characteristics of the soil, as compared to an Atlantic forest. Chemical soil properties, microbial biomass carbon (MBC), microbial biomass nitrogen (MBN), microbial activity (MA), and metabolic quotient (qCO2) were determined at depths of 0?10 cm and 10?20 cm in two seasons (summer and winter). Although microbiological attributes varied according to the season and soil depth, MBC provided 54.15% of relative contribution to distinguish the treatments, followed by MBN and MA. Results indicate that the cultivation of coffee under organic management is more sustainable than under conventional system. Carbon from microbial biomass was the most important soil microbiological attribute in the clustering of the different management methods. Atlantic forest soil followed by organic coffee cultivation soil showed the best soil-quality indices.
Thesagro:  Café; Fertilidade do solo; Microbiologia; Nutrição vegetal; Produção orgânica.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF31292 - 1UPCAP - PP2012.0102012.010
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