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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
17/10/2017 |
Data da última atualização: |
09/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
PRESTON, W.; NASCIMENTO, C. W. A. do; SILVA, Y. J. A. B. da; SILVA, D. J.; FERREIRA, H. A. |
Afiliação: |
WELKA PRESTON, UFERSA; CLÍSTENES WILLIAMS ARAÚJO DO NASCIMENTO, UFRPE; YURI JACQUES AGRA BEZERRA DA SILVA, UFPI; DAVI JOSE SILVA, CPATSA; HAILSON ALVES FERREIRA, UFRN. |
Título: |
Soil fertility changes in vineyards of a semiarid region in Brazil. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Soil Science and Plant Nutrition, v. 17, n. 3, p. 672-685, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Cultivation can substantially change soil quality through improvement or degradation of the physical and chemical characteristics. Vineyard soils are sensitive to soil changes due to the intensive chemical input. This study assesses the soil fertility changes in vineyard soils of the São Francisco valley in Northeastern Brazil during different cultivation time spans (5, 6, 8, 10, 12, 15, and 16 years). An area with natural vegetation (Caatinga) was used as a reference area. We analyzed pH, exchangeable contents of Ca, Mg, Na, K, and Al, potential acidity (H+Al), available P, total organic matter, sum of bases, CEC, Al saturation, and base saturation at depths of 0-20 and 20-40 cm. Univariate and multivariate analyses were used for data evaluation. The results showed that soil fertility changes were closely related to cultivation time spans. Contents of organic matter, Ca, Mg, and K were increased in most of the vineyard soils. The management of P fertilization deserves attention as the very high concentrations in soil are prone to leach and can contribute to triggering eutrophication. Discriminant and factor analyses proved to be useful tools for distinguishing the effects of management in the cultivated areas and helping to achieve sustainable land use in such fragile agro-ecosystems. |
Palavras-Chave: |
Arid environments; Chemical fertilizers; Semiárido; Vale do São Francisco. |
Thesagro: |
Adubação; Fertilidade do solo; Matéria Orgânica; Solo; Uva; Vitis Vinifera. |
Thesaurus Nal: |
Grapes; Soil organic matter. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
15/01/2019 |
Data da última atualização: |
15/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
FERREIRA, E. P. de B. |
Afiliação: |
ENDERSON PETRONIO DE BRITO FERREIRA, CNPAF. |
Título: |
Desempenho agronômico e economicidade do feijão-comum co-inoculado com Rhizobium e Azospirillum. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: OLIVEIRA, L. F. C. de; SILVEIRA, P. M. da; OLIVEIRA, M. G. de C.; FARIA, A. L. D. de (Ed.). Embrapa GTEC Feijão 6 toneladas: ciclo 2011 a 2017. [S.l.]: Syngenta, 2018. |
Volume: |
v.2. |
Páginas: |
p. 46-48. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Determinar os efeitos da co-inoculação de Rhizobium tropici e Azospirillum brasiliense no desempenho agronômico de feijão-comum. |
Palavras-Chave: |
Azospirillum brasiliense. |
Thesagro: |
Feijão; Inoculação; Phaseolus Vulgaris; Rhizobium. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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