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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
02/03/2022 |
Data da última atualização: |
02/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, E. S. S. de; BIASOTO, A. C. T.; CORREA, L. C.; LIMA, M. A. C. de; DANIELSKI, R.; DRUZIAN, J. I. |
Afiliação: |
ERIKA SAMANTHA SANTOS DE CARVALHO, UFBA; ALINE TELLES BIASOTO MARQUES, CPATSA; LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; MARIA AUXILIADORA COELHO DE LIMA, CPATSA; RENAN DANIELSKI, Department of Biochemistry, Memorial University of Newfoundland, St. John’s; JANICE IZABEL DRUZIAN, UFBA. |
Título: |
Extended maceration of must improves phenolic composition and antioxidant potential of Touriga Nacional tropical wine. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Food Bioactives, v. 13, p. 62-73, 2021. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The Submédio do Vale do São Francisco (S.V.S.F.), located in the Brazilian Northeast, is an emerging winemaking region in South America. Touriga Nacional (T.N.) grapes originated in Portugal, thrive under the climatic conditions found in the S.V.S.F. The effects of extended maceration on different parameters of red wine must produced with T.N. grapes from two harvest years from S.V.S.F. were studied. Increased maceration time (16 to 20 days) resulted in greater total phenolic contents (40 to 85%) compared to eight days of maceration, along with higher antiradical activity (15 to 36%). Regardless of the harvest year, the antiradical activity was mostly related to the contents of resveratrol, (+)-catechin, isorhamnetin-3-O-glucosidase, and (?)-epigallocatechin gallate. In contrast, color intensity was not affected. The increase in the maceration period induced a positive effect on the phenolic composition, which was reflected in the higher antiradical activity of T.N. red wine. |
Palavras-Chave: |
Composição bioativa; HPLC-DAD-FD; Maceração pré-fermentativa prolongada; Touriga Nacional; Vinho tropical Touriga Nacional; Vinhos tropicais. |
Thesagro: |
Uva; Vinho. |
Thesaurus Nal: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232075/1/Extended-maceration-of-must-improves-phenolic-composition-2021.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
ID |
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Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
26/10/2023 |
Data da última atualização: |
09/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
LEITE, R. S. V.; ALBUQUERQUE, P. S. B. de; GASPAROTTO, L.; BRAVIN, M. P.; AMORIM, J. F. F. de; BRITO, A. M. de; FERREIRA, A. F. T. A. F. e. |
Afiliação: |
RODRIGO SERPA VIEIRA LEITE, SUPERINTENDÊNCIA FEDERAL DE AGRICULTURA NO AMAZONAS; PAULO SÉRGIO BEVILAQUA DE ALBUQUERQUE, COMISSÃO EXECUTIVA DO PLANO DA LAVOURA CACAUEIRA (CEPLAC); LUADIR GASPAROTTO, CPAA; MAÍSA PINTO BRAVIN, INSTITUTO DE DEFESA AGROPECUÁRIA E FLORESTAL (IDAF/AC); JÂNIO FERREIRA FRANCO DE AMORIM, INSTITUTO DE DESENVOLVIMENTO AGROPECUÁRIO E FLORESTAL SUSTENTÁVEL DO AMAZONAS (IDAM); ADMÍLSON MOTA DE BRITO, COMISSÃO EXECUTIVA DO PLANO DA LAVOURA CACAUEIRA (CEPLAC); ANA FRANCISCA TIBÚRCIA AMORIM FERREIRA E FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO AMAZONAS (UFAM). |
Título: |
Monilíase do cacaueiro e cupuaçuzeiro. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2023. |
Páginas: |
17 p. |
Série: |
(Embrapa Amazônia Ocidental. Comunicado técnico, 166). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Etiologia e epidemiologia. Sintomas e sinais. Controle. |
Thesagro: |
Cacau; Cupuaçu; Doença de Planta; Theobroma Cacao; Theobroma Grandiflorum. |
Thesaurus NAL: |
Moniliophthora roreri. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157539/1/ComTec166.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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