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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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181.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, M. A. F.; FILIZOLA, H. F.; SPADOTTO, C. A.; PEREIRA, A. S. Pedo-morpho-agro-climatic characterization of the Guarani Aquifer recharge areas in Brazil: Basis for a sustainable management proposal. In: GOMES, M. A. F. (Ed.). Agricultural use of the Guarani Aquifer recharge areas in Brazil: implications for groundwater and proposed agri-environmental schemes. Brasília, DF: Embrapa, 2012. pt. 2, p. 32-43. 1 e-book no formato epub.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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182.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, M. A. F.; SPADOTTO, C. A.; PEREIRA, A. S.; MATALLO, M. B.; LUCHINI, L. C. Movement of the herbicide tebuthiuron in two representative soils from the Guarani Aquifer recharge areas in Brazil. In: GOMES, M. A. F. (Ed.). Agricultural use of the Guarani Aquifer recharge areas in Brazil: implications for groundwater and proposed agri-environmental schemes. Brasília, DF: Embrapa, 2012. pt. 2, p. 71-80. 1 e-book no formato epub.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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183.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, M. A. F.; SPADOTTO, C. A.; PEREIRA, A. S.; MATALLO, M. B.; LUCHINI, L. C. Movimento do herbicida tebutiuron em dois solos representativos das áreas de afloramento do Aqüífero Guarani no Brasil. In: GOMES, M. A. F. (Ed.). Uso agrícola das áreas de afloramento do Aqüífero Guarani no Brasil: implicações para a água subterrânea e propostas de gestão com enfoque agroambiental. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2008. p.99-111.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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184.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, M. A. F.; SPADOTTO, C. A.; PEREIRA, A. S.; MATALLO, M. B.; LUCHINI, L. C. Movimento do herbicida tebutiuron em dois solos representativos das áreas de recarga do Aqüífero Guarani. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v.10, n. 2, p. 479-483, 2006.

Biblioteca(s): Embrapa Algodão; Embrapa Meio Ambiente.

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185.Imagem marcado/desmarcadoDORES, E. F. G. DE C.; SPADOTTO, C. A.; MINGOTI, R. Pesticide contamination of groundwater in the tropical region. In: PANIAGUA, C. E. da S. (org.). Meio ambiente: agricultura, desenvolvimento e sustentabilidade 2. Ponta Grossa: Atena, 2023. cap. 4, p. 41-69.

Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Territorial.

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186.Imagem marcado/desmarcadoSPADOTTO, C. A.; GOMES, M. A. F.; MATALLO, M. B.; LUCHINI, L. C. Previsão da lixiviação do herbicida tebuthiuron no solo e estimativa da concentração em águas subterrâneas em área de recarga do Aqüífero Guarani. n: CONGRESSO BRASILEIRO DE ÀGUAS SUBTERRÂNEAS, 13., 2004, Cuiabá, MT. Anais... Cuiabá : ABAS, 2004. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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187.Imagem marcado/desmarcadoSPADOTTO, C. A.; GOMES, M. A. F.; MATALLO, M. B.; LUCHINI, L. C. Previsão da lixiviação do herbicida tebuthiuron no solo e estimativa da concentração em águas subterrâneas em área de recarga do Aqüífero Guarani. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ÁGUAS SUBTERRÂNEAS, 13., 2004, Cuiabá, MT. Livro de Resumos...Gestão integrada e dinâmica de aqüiferos. Eficiência e Agronegócio, Abas: Cuiabá, MT. 2004. p.296.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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188.Imagem marcado/desmarcadoCERDEIRA, A. L.; GAZZIERO, D. L. P.; DUKE, S. O.; MATALLO, M. B.; SPADOTTO, C. A. Review of potential environmental impacts of transgenic glyphosate-resistant soybean in Brazil. Journal of Environmental Science and Health. Part B. Pesticides, Food Contaminants and Agricultural Wastes, New Yrok, v. 42, n. 5, p. 539-549, 2007.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Soja.

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189.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, M. A. F.; FILIZOLA, H. F.; SPADOTTO, C. A.; PEREIRA, A. S. Caracterização pedomorfoagroclimática das áreas de afloramento do Aqüífero Guarani no Brasil: base para uma proposta de gestão sustentável. In: GOMES, M. A. F. (Ed.). Uso agrícola das áreas de afloramento do Aqüífero Guarani no Brasil: implicações para a água subterrânea e propostas de gestão com enfoque agroambiental. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2008. p.47-64.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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190.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, M. A. F.; FILIZOLA, H. F.; SPADOTTO, C. A.; PEREIRA, A. S. Caracterização das áreas de afloramento do aqüífero Guarani no Brasil: base para uma proposta de gestão sustentável. Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2006. 20 p. il. (Embrapa Meio Ambiente. Documentos, 52).

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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191.Imagem marcado/desmarcadoNEVES, M. C.; SPADOTTO, C. A.; LUIZ, A. J. B.; QUIRINO, T. R. Caracterização espaço-temporal do uso de agrotóxicos para o estado de São Paulo. In: ASSAD, E.D.; SANO, E.E. Sistema de informações geográficas: aplicações na agricultura. 2.ed.,rev. e ampl. Brasília: Embrapa-SPI / Embrapa-CPAC, 1998. 434p. p.233-240 p.233-240

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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192.Imagem marcado/desmarcadoSPADOTTO, C. A.; MARIOT, E.; WEBER, O. L. dos S.; DORES, E. F. G. de C. Uso do índice LIX na previsão de lixiviação dos pesticidas metolacloro, endossulfam, clorpirifós, carbendazim e diurom. Pesticidas: revista ecotoxicológica e meio ambiente, Curitiba, v. 19, p. 57-64, jan./dez. 2009.

Biblioteca(s): Embrapa Territorial.

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193.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, M. A. F.; SPADOTTO, C. A.; PESSOA, M. C. P. Y. Vulnerabilidade natural do solo em áreas agrícolas: subsídio à avaliação do risco de contaminação do lençol freático por agroquímicos. In: GOMES, M. A. F. (Ed.). Uso agrícola das áreas de afloramento do Aqüífero Guarani no Brasil: implicações para a água subterrânea e propostas de gestão com enfoque agroambiental. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2008. p.87-98.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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194.Imagem marcado/desmarcadoMATALLO, M. B.; LUCHINI, L. C.; GOMES, M. A. F.; SPADOTTO, C. A.; CERDEIRA, A. L.; MARIN, G. C. Lixiviação dos herbicidas Tebutiuron e Diuron em colunas de solo. Pesticidas: Revista de Ecotoxicologia e Meio Ambiente, Curitiba, v. 13, p. 83-90, jan./dez. 2003.

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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195.Imagem marcado/desmarcadoDORES, E. F. G. C.; SOUZA, L.; SPADOTTO, C. A.; PINTO, A. A.; WEBER, O. L. S. Lixiviação de metolachlor e diuron em coluna de latossolo amarelo, em condições de laboratório. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS DANINHAS, 25., 2003, Brasília, DF. Trabalhos apresentados. Brasília, DF: SBCPD, 2006. p. 147. Pág 147

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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196.Imagem marcado/desmarcadoHOLLER, W. A.; CUSTODIO, D. de O.; NIEMANN, R. S.; RÔVERE, SOPHIA D.; MIRANDA, E. E. de; SPADOTTO, C. A. Uma ferramenta para o cadastro e gestão de metadados de obras de infraestrutura e imagens de satélite do projeto PAC 10. Campinas, SP: Embrapa Monitoramento por Satélite, 2010. 6 p. (Embrapa Monitoramento por Satélite. Comunicado Técnico, 27).

Biblioteca(s): Embrapa Territorial.

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197.Imagem marcado/desmarcadoBARIZON, R. R. M.; SPADOTTO, C. A.; SOUZA, M. D. de; QUEIROZ, S. C. do N. de; FERRACINI, V. L. Análise das violações encontradas em alimentos nos programas nacionais de monitoramento de agrotóxicos. Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2013. 19 p. (Embrapa Meio Ambiente. Documentos, 92).

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Territorial; Embrapa Uva e Vinho.

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198.Imagem marcado/desmarcadoSPADOTTO, C. A.; MORAES, D. A. de C. M.; BALLARIN, A. W.; LAPERUTA FILHO, J.; COLENCI, R. A. ARAquá: software para avaliação de risco ambiental de agrotóxico. Campinas, SP: Embrapa Monitoramento por Satélite, 2009. 15 p. (Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 7).

Biblioteca(s): Embrapa Territorial.

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199.Imagem marcado/desmarcadoGHINI, R.; BETTIOL, W.; SPADOTTO, C. A.; MORAES, G. J. de; PARAIBA, L. C.; MINEIRO, J. L. de C. Soil solarization for the control of tomato and eggplant Verticillium wilt and its effect on weed and micro-arthropod communities. Summa Phytopathologica, v.19, n.3/4, p.183-189, jun./dez.1993.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio Ambiente.

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200.Imagem marcado/desmarcadoLUIZ, A. J. B.; NEVES, M. C.; GOMES, M. A. F.; SPADOTTO, C. A.; LUCHIARI JUNIOR, A. Risk assessment of water contamination by agrochemical in watershed. In: CONFERENCE ON ENVIRONMETRICS IN BRAZIL, 1996, Sao Paulo. Abstracts. Sao Paulo: USP, 1996. p.G13-G14

Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  11/12/2018
Data da última atualização:  11/12/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  DEMOLINER, F.; POLICARPI, P. de B.; RAMOS, J. C.; BASCUÑAN, V. L. A. F.; FERRARI, R. A.; JACHMANIÁN, I.; CASAS, A. de F. de; VASCONCELOS, L. F. L.; BLOCK, J. M.
Afiliação:  FERNANDA DEMOLINER, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil; PRISCILA DE BRITTO POLICARPI, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil; JULIANO CARVALHO RAMOS, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil; VERA LÚCIA AZZOLIN FRESCURA BASCUÑAN, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil; ROSELI APARECIDA FERRARI, ITAL; IVÁN JACHMANIÁN, University of the Republic (UDELAR), Montevideo, Uruguay; ALICIA DE FRANCISCO DE CASAS, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil; LUCIO FLAVO LOPES VASCONCELOS, CPAMN; JANE MARA BLOCK, Federal University of Santa Catarina, Florianópolis, SC, Brazil.
Título:  Sapucaia nut (Lecythis pisonis Cambess) and its by-products: a promising and underutilized source of bioactive compounds. Part I: nutritional composition and lipid profile.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 108, p. 27-34, 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The nutritional composition of the sapucaia nut, cake and shell, the nut and cake minerals content and the lipid profile of the nut oil (fatty acids, tocopherols, phytosterols and triacylglycerols) were determined. The nuts and cake exhibited a high content of lipid (47.9 to 60.8 mg 100 g-1), protein (15.8 to 19.5 mg 100 g-1), dietary fiber (16.5 to 22.6 mg 100 g-1) and provided an excellent source of selenium (26.4 to 46.94 μg g-1). The oil contained a high amount of unsaturated fatty acids (39.7 to 45.4% of oleic and 32.2 to 46.6% of linoleic acids) and presented a high Oxidative Stability Index (8.57-12.95 h) indicating the presence of antioxidant compounds in the oil. The major triacylglycerols in the sapucaia oil were LLO, PLO, LOO, POO, OOO, PLL and LLL. The main bioactive lipids identified in the oil were γ-tocopherol (19.2 to 28.5 mg 100 g-1) and β-sitosterol (92.8 to 194 mg 100 g-1). The results showed that the sapucaia nut and its by-products are a promising natural source of bioactive and nutritional compounds and when present in the diet can contribute to the maintenance of human health. In addition, the nut and by-product represents a promising raw material for the food industry.
Palavras-Chave:  Ácidos graxos; Composição nutricional; Minerais.
Thesaurus NAL:  Fatty acids; Minerals; Phytosterols; Selenium; Tocopherols; Triacylglycerols.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/188186/1/SAPUCAIA-NUT.-PART-I-Food-Research-International-v.-108-2018-.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAMN32439 - 1UPCAP - DD
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