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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  07/03/2016
Data da última atualização:  07/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOBREIRA, F. M.; OLIVEIRA, A. C. B. de; PEREIRA, A. A.; SOBREIRA, M. F. C.; SAKYIAMA, N. S.
Afiliação:  FABRÍCIO MOREIRA SOBREIRA, INCAPER; ANTONIO CARLOS BAIAO DE OLIVEIRA, SAPC; ANTONIO ALVES PEREIRA, SAPC; MILENE FRANCISCA COELHO SOBREIRA, FAVENI; NEY SUSSUMU LADKYIAMA, UFV.
Título:  Sensory quality of arabica coffee (Coffea arabica) genealogie groups the sensogram and content analysis.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Australian Journal of Crop Science, v. 9, n. 6, p. 486-493, 2015.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work evaluated the sensory quality of coffee genotype groups , discriminated by their genealogical origin, based on current methodology of the specialty coffee market and use of the "Sensogram" and content analysis as complementary methodologies. We assessed forty-one Coffea arabicagenotypes, comprising six groups: Bourbon, Caturra, Híbrido de Timor (HT), Catimor, Traditional Cultivars (Mundo Novo and Catuaí), and HT Derived Cultivars (Pau-Brasil MG 1, Paraíso MG H419 -1, Catiguá MG 2 and Obatã IAC 1669-20) in the randomized block design with two replications. Higher intragroup genetic variability was verified for sweetness, flavor and aftertaste on the standard grading scale. The results showed that the HT derived cultivars group was superior to the others with regards to the Final Score of coffee quality. It presented a confidence interval (85 to 89 points) for classification as an excellent specialty coffee . The Sensogram illustrated the relationship among scores for the groups and sensory attributes, expressing the higher score for flavor in the groups Híbrido de Timor and HT derived cultivars. In the content analysis, six categories and ten subcategories of quality attributes were identified. The studied genealogic groups have genetic potential to produce differentiated coffees. The Sensogram and content analysis are methodologies that complement the current specialty coffee scoring scale, subject to use in the sensory characterization of specialty coffee with res... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bourbon; Cup quality; Specialty coffee.
Thesagro:  Coffea arabica.
Thesaurus Nal:  Flavor; genetic resources.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/140714/1/Sensory-quality-of-arabica.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC909 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  10/10/2012
Data da última atualização:  03/12/2012
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SOUZA, L. M.; SCHLEMMER, F.; ALENCAR, P. M.; LOPES, A. A. DE C.; PASSOS, S. R.; XAVIER, G. R.; FERNANDES, M. F.; MENDES, I. de C.; REIS JUNIOR, F. B. dos.
Afiliação:  LEANDRO MORAES DE SOUZA, UNIVERSIDADE DE BRASILIA; FRANCIELE SCHLEMMER, EMBRAPA CERRADOS; PRISCILA MARTINS ALENCAR, EMBRAPA CERRADOS; ANDRÉ ALVES DE CASTRO LOPES, UNIVERSIDADE DE BRASILIA; SAMUEL RIBEIRO PASSOS, UFRRJ; GUSTAVO RIBEIRO XAVIER, CNPAB; MARC; GUSTAVO RIBEIRO XAVIER, CNPAB.
Título:  Estrutura metabólica e genética de comunidades bacterianas em solo de cerrado sob diferentes manejos.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasilia, v. 47, n. 2, p. 269-276, fev. 2012.
Páginas:  p. 269-276
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Biodiversidade do solo; Perfil metabólico.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/63393/1/Ieda-pab.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB38290 - 1UPCSP - DD2012.001072012.00107
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