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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoFERNANDES, J. O.; UEHARA-PRADO, M.; BROWN, G. G. Exotic earthworms as indicators of disturbance in Atlantic Forests of São Paulo, Brazil. In: International Symposium on Earthworm Ecology, 8., 2006, Kraków. Abstracts... Kraków: Jagiellonian University, 2006. p. 30.

Biblioteca(s): Embrapa Soja.

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2.Imagem marcado/desmarcadoFERNANDES, J. O.; UEHARA-PRADO, M.; BROWN, G. G. Minhocas exóticas como indicadoras de perturbação antrópica em áreas de Floresta Atlântica. Acta Zoológica Mexicana, nesp. 2, p. 211-217, 2010.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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3.Imagem marcado/desmarcadoFERNANDES, J. O.; MARTINS, P. T.; PASINI, A.; BROWN, G. G.; BRESCOVIT, A. D. Comunidade de aranhas de solo como indicador biológico em agrossistemas de Londrina, Paraná. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 28.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 12.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 10.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 7., 2008, Londrina. Desafios para o uso do solo com eficiência e qualidade ambiental: anais. Londrina: Embrapa Soja: IAPAR: Universidade Estadual de Londrina, 2008. 4 p. CD-ROM. FERTBIO 2008.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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4.Imagem marcado/desmarcadoFERNANDES, J. O.; BARTZ, M. L. C.; PASINI, A.; MARTINS, P. T.; BROWN, G. G. Minhocas como bioindicadores ambientais em agroecossistemas do Paraná. In: ENCONTRO LATINO-AMERICANO DE ECOLOGIA E TAXONOMIA DE OLIGOQUETAS, 3., 2007, Curitiba. Minhocas como bioindicadoras ambientais: princípios e práticas: anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2008. 1 CD-ROM.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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5.Imagem marcado/desmarcadoMIRANDA, J. A. T.; FOGACA, F. H. dos S.; CUNHA, S. C.; ALONSO, M. B.; TORRES, J. P.; FERNANDES, J. O. Agrochemical Residues in Fish and Bivalves from Sepetiba Bay and Parnaiba River Delta, Brazil. International Journal of Environmental Research and Public Health, v. 19, 15790, p. 1-14, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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6.Imagem marcado/desmarcadoVIEIRA-PORTO, A. C.; CUNHA, S. C.; ROSA, E. C.; DEPAULA, J.; CRUZ, A. G.; FREITAS-SILVA, O.; FERNANDES, J. O.; FARAH, A. Chemical composition and sensory profiling of coffees treated with asparaginase to decrease acrylamide formation during roasting. Food Research International, v. 186, 114333, 2024.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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7.Imagem marcado/desmarcadoMIRANDA, J. A. T. de; CUNHA, S. C.; FOGACA, F. H. dos S.; ALONSO, M. B.; TORRES, J. P. M.; MARQUES, A.; FERNANDES, J. O. Otimização de um método de extração de multiresíduos para análise de pesticidas. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE DESREGULADORES ENDÓCRINOS, 2; SIMPÓSIO DE ATUALIZAÇÃO DE DESREGULADORES ENDÓCRINOS, 3. 2020, UFRJ. 17 A 20 de novembro de 2020.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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8.Imagem marcado/desmarcadoMELLO, F. V.; CUNHA, S. C.; FOGACA, F. H. dos S.; ALONSO, M. B.; TORRES, J. P. M.; FERNANDES, J. O. Occurrence of pharmaceuticals in seafood from two Brazilian coastal areas: Implication for human risk assessment Science of The Total Environment, v. 803, 149744, 2022.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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9.Imagem marcado/desmarcadoMAULVAULT, A. L.; CAMACHO, C.; BARBOSA, V.; ALVES, R.; ANACLETO, P.; FOGACA, F. H. dos S.; KWADIJK, C.; KOTTERMAN, M.; CUNHA, S. C.; FERNANDES, J. O.; RASMUSSEN, R. R.; SLOTH, J. J.; AZNAR-ALEMANY, O. A.; ELJARRAT, E.; BARCELÓ, D.; MARQUES, A. Assessing the effects of seawater temperature and pH on the bioaccumulation of emerging chemical contaminants in marine bivalves. Environmental Research, v. 161, p. 236-247, 2018. Autoria na publicação: Fabíola Fogaça.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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10.Imagem marcado/desmarcadoMAULVAULT, A. L.; CAMACHO, C.; BARBOSA, V.; ALVES, R.; ANACLETO, P.; FOGACA, F. H. dos S.; KWADIJK, C.; KOTTERMAN, M.; CUNHA, S. C.; FERNANDES, J. O.; RASMUSSEN, R. R.; SLOTH, J. J.; AZNAR-ALEMANY, O. A.; ELJARRAT, E.; BARCELÓ, D.; MARQUES, A. Assessing the effects of seawater temperature and pH on the bioaccumulation of emerging chemical contaminants in marine bivalves. Environmental Research, v. 161, p. 236-247, 2018. Autoria na publicação: Fabíola Fogaça.

Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.

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11.Imagem marcado/desmarcadoSIQUEIRA, M. M. B.; CARVALHO, M. T. de M.; CALIL, F. N.; MACHADO, P. L. O. de A.; FERREIRA, C. M.; FREITAS, F. M. C.; RIZZO, P. V.; CAN, E.; RAMSDEN, S.; BARROSO NETO, J.; OLIVEIRA, S. M.; FERNANDES, J. O.; PACHECO, A. R.; MADARI, B. E. Carbon balance of a small dairy farm with integrated livestock-forest system in Goiás, Central West region of Brazil. In: CONGRESO INTERNACIONAL DE SISTEMAS SILVOPASTORILES, 12.; CONGRESO DE LA RED GLOBAL DE SISTEMAS SILVOPASTORILES, 2.; IV SEMINARIO NACIONAL DE SISTEMAS SILVOPASTORILES, 4., 2023, Montevideo; CONGRESO NACIONAL SISTEMAS SILVOPASTORILES, 5., 2023, Buenos Aires. Sistemas silvopastoriles: hacia una diversificación sostenible. Cali: CIPAV, 2023. p. 686-690.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Florestas; Embrapa Gado de Leite.

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12.Imagem marcado/desmarcadoALVES, R. N.; MAULVAULT, A. L.; BARBOSA, V. L.; FERNANDEZ-TEJEDOR, M.; RAMBLA-ALEGRE, M.; CAMPÀS, M.; REVERTÉ, L.; DIOGÈNE, J.; TEDIOSIE, A.; KWADIJK, C. J. A. F.; KOTTERMAN, M.; VAN DEN HEUVEL, F. H. M.; ROBBENS, J.; CUNHA, S.; FERNANDES, J. O.; RASMUSSEN, R. R.; SLOTH, J. J.; ALVAREZ-MUÑOZ, D.; RODRÍGUEZ-MOZAZ, S.; AZNAR-ALEMANY, Ò.; ELJARRAT, E.; BARCELÓ, D.; MANITA, D.; BRAGA, A. C.; FOGACA, F. H. dos S.; COSTA, P. R.; MARQUES, A. Bioaccessibility of contaminants of emerging concern in raw and cooked commercial seafood species: insights for food safety risk assessment. In: SEAFOOD SAFETY NEW FINDINGS & INNOVATION CHALLENGES. Abstract book. Brussels, Belgium: Royal Flemish Academy of Science and the Arts (KVAB), 2017. p. 14. Autoria na publicação: FABIOLA FOGAÇA.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  25/04/2024
Data da última atualização:  16/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  VIEIRA-PORTO, A. C.; CUNHA, S. C.; ROSA, E. C.; DEPAULA, J.; CRUZ, A. G.; FREITAS-SILVA, O.; FERNANDES, J. O.; FARAH, A.
Afiliação:  ANA CAROLINA VIEIRA-PORTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; SARA C. CUNHA, UNIVERSIDADE DO PORTO; ELAINE C. ROSA, CERRAD COFFEE; JULIANA DEPAULA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ADRIANO G. CRUZ, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO RIO DE JANEIRO; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; JOSÉ O. FERNANDES, UNIVERSIDADE DO PORTO; ADRIANA FARAH, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO.
Título:  Chemical composition and sensory profiling of coffees treated with asparaginase to decrease acrylamide formation during roasting.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Research International, v. 186, 114333, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114333
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Acrylamide is an amide formed in the Maillard reaction, with asparagine as the primary amino acid precursor. The intake of large amounts of acrylamide has induced genotoxic and carcinogenic effects in hormone-sensitive tissues of animals. The enzime asparaginase is one of the most effective methods for lowering the formation of acrylamide in foods such as potatoes. However, the reported sensory outcomes for coffee have been unsatisfactory so far. This study aimed to produce coffees with reduced levels of acrylamide by treating them with asparaginase while retaining their original sensory and bioactive profiles. Three raw samples of Coffea arabica, including two specialty coffees, and one of Coffea canephora were treated with 1000, 2000, and 3000 ASNU of the enzyme. Asparagine and bioactive compounds (chlorogenic acids-CGA, caffeine, and trigonelline) were quantified in raw and roasted beans by HPLC and LC-MS, while the determination of acrylamide and volatile organic compounds was performed in roasted beans by CG-MS. Soluble solids, titratable acidity, and pH were also determined. Professional cupping by Q-graders and consumer sensory tests were also conducted. Results were analyzed by ANOVA-Fisher, MFA, PCA and Cluster analyses, with significance levels set at p ≤ 0.05. Steam treatment alone decreased acrylamide content by 18.4%, on average, and 6.1% in medium roasted arabica and canefora coffees. Average reductions of 32.5–56.0% in acrylamide formation were observed in med... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acrylamide; Clorogenic acids; Coffee and health; Organic volatile compounds; Sensory analysis; Specialty coffee; Steam treatment.
Thesaurus NAL:  Asparaginase; Asparagine; Maillard reaction.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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