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Registros recuperados : 22 | |
11. | | GARBELINI, J. S.; DELBEM, A. C. B.; LARA, J. A. F. de; SANTOS, T. S. DOS; FERNANDES, I. M. S. Elaboração de produtos a partir de carne mecanicamente separada de Cachara (Pseudoplatystoma faciatum). SIMPÓSIO SOBRE RECURSOS NATURAIS E SOCIOECONÔMICOS DO PANTANAL, 5., 2010, Corumbá, MS. Anais... Corumbá: Embrapa Pantanal: UFMS; Campinas: ICS do Brasil, 2010. 1 CD-ROM SIMPAN 2010. Não Paginado Biblioteca(s): Embrapa Pantanal. |
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13. | | MARTINHO, P. R. R.; DALTIO, J.; FONSECA, M. F.; FERNANDES, I. V.; DALMOLIN, T. DE C.; MAGALHÃES, L. A. Avaliação do Cenário Agropecuário Atual de Assentamentos Rurais do MATOPIBA. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE SENSORIAMENTO REMOTO, 18., 2017, Santos. Anais... Santos: Inpe, 2017. p. 5217-5224 Biblioteca(s): Embrapa Territorial. |
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15. | | SAVIO, J.; PRECI, D.; CASTELLE, M.; MANZOLLI, A.; FERNANDES, I. A.; JUNGES, A.; COLET, R.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; ABIRACHED, C.; STEFFENS, J.; VALDUGA, E. Development and structural behaviour of soybean gelato. Food Technology & Biotechnology, v. 56, n. 4, p. 516-523, Oct./Dec. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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16. | | PEDRO, A. C.; PANIZ, O. G.; FERNANDES, I. A. A.; BORTOLINI, D. G.; RUBIO, F. T. V.; HAMINIUK, C. W. I.; MACIEL, G. M.; MAGALHAES, W. L. E. The importance of antioxidant biomaterials in human health and technological innovation: a review. Antioxidants, v. 11, 1644, 2022. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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17. | | MARTINAZZO, J.; BALLEN, S. C.; FERNANDES, I. A.; UTTEICH, R. V.; DIAS, D. A.; STEFFENS, J.; STEFFENS, C.; MORAES, M. C. B.; BORGES, M. Detecção de feromônio de Euschistus heros em septo de borracha com nanossensor de cantilever. In: CONGRESSO DIGITAL DE NANOBIOTECNOLOGIA E BIOENGENHARIA, 3., 2022, Brasília. [Anais...]. Brasília: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. 2022. Na publicação: Maria Carolina Blassioli-Moraes. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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18. | | MARTINAZZO, J.; UTTEICH, R. V.; FERNANDES, I. A.; DIAS, D. A.; LAUMANN, R. A.; MORAES, M. C. B.; BORGES, M.; STEFFENS, J.; STEFFENS, C. Detection of Euschistus heros and Diceraeus melacanthus volatile semiochemicals using PANI.Ag cantilever nanosensor. IEEE Sensors Journal, 2023. On-line first. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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19. | | TOREZANI, K. R. S.; FERNANDES, I. C. M. P.; FUKUSHI, Y. K. M.; SOUSA, A. A. T. C.; SUJII, E. R.; PIRES, C. S. S.; LAUMANN, R. A. Polinização da abóbora (Cucurbita pepo L.): comunidade de abelhas, em sistemas orgânicos e convencionais de produção no Distrito Federal. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 25., 2014, Goiânia. Entomologia integrada à sociedade para o desenvolvimento sustentável: anais. Goiânia: Sociedade Entomológica do Brasil, 2014. Resumo 1792. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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20. | | STAMFORD, T. L. M.; FERNANDES, I. de F.; CAVALCANTE, M. L.; FREITAS, C. P. de; GUERRA, N. B.; VIEIRA, R. L. Racao animal a partir de residuos de frutos fermentados parte I: maracuja. Boletim SBCTA, v.17, n.1, p.107-117, 1983. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 22 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
26/08/2022 |
Data da última atualização: |
26/08/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
PEDRO, A. C.; PANIZ, O. G.; FERNANDES, I. A. A.; BORTOLINI, D. G.; RUBIO, F. T. V.; HAMINIUK, C. W. I.; MACIEL, G. M.; MAGALHAES, W. L. E. |
Afiliação: |
ALESSANDRA CRISTINA PEDRO; OSCAR GIORDANI PANIZ; ISABELA DE ANDRADE ARRUDA FERNANDES, Universidade Federal do Paraná; DÉBORA GONÇALVES BORTOLINI, Universidade Federal do Paraná; FERNANDA THAÍS VIEIRA RUBIO, Universidade de São Paulo; CHARLES WINDSON ISIDORO HAMINIUK, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; GISELLE MARIA MACIEL, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF. |
Título: |
The importance of antioxidant biomaterials in human health and technological innovation: a review. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Antioxidants, v. 11, 1644, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/antiox11091644 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
ABSTRACT: Biomaterials come from natural sources such as animals, plants, fungi, algae, and bacteria, composed mainly of protein, lipid, and carbohydrate molecules. The great diversity of biomaterials makes these compounds promising for developing new products for technological applications. In this sense, antioxidant biomaterials have been developed to exert biological and active functions in the human body and industrial formulations. Furthermore, antioxidant biomaterials come from natural sources, whose components can inhibit reactive oxygen species (ROS). Thus, these materials incorporated with antioxidants, mainly from plant sources, have important effects, such as anti-inflammatory, wound healing, antitumor, and anti-aging, in addition to increasing the shelf-life of products. Aiming at the importance of antioxidant biomaterials in different technological segments as biodegradable, economic, and promising sources, this review presents the main available biomaterials, antioxidant sources, and assigned biological activities. In addition, potential applications in the biomedical and industrial fields are described with a focus on innovative publications found in the literature in the last five years. |
Palavras-Chave: |
Antioxidant biomaterials; Antioxidantes; Biological properties; Biomateriais; Biomedicina; Saúde humana; Technological applications. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1145799/1/Antioxidants-2022-AntioxidantBiomaterialsHumanHealth.pdf
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Marc: |
LEADER 02128naa a2200301 a 4500 001 2145799 005 2022-08-26 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.3390/antiox11091644$2DOI 100 1 $aPEDRO, A. C. 245 $aThe importance of antioxidant biomaterials in human health and technological innovation$ba review.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aABSTRACT: Biomaterials come from natural sources such as animals, plants, fungi, algae, and bacteria, composed mainly of protein, lipid, and carbohydrate molecules. The great diversity of biomaterials makes these compounds promising for developing new products for technological applications. In this sense, antioxidant biomaterials have been developed to exert biological and active functions in the human body and industrial formulations. Furthermore, antioxidant biomaterials come from natural sources, whose components can inhibit reactive oxygen species (ROS). Thus, these materials incorporated with antioxidants, mainly from plant sources, have important effects, such as anti-inflammatory, wound healing, antitumor, and anti-aging, in addition to increasing the shelf-life of products. Aiming at the importance of antioxidant biomaterials in different technological segments as biodegradable, economic, and promising sources, this review presents the main available biomaterials, antioxidant sources, and assigned biological activities. In addition, potential applications in the biomedical and industrial fields are described with a focus on innovative publications found in the literature in the last five years. 653 $aAntioxidant biomaterials 653 $aAntioxidantes 653 $aBiological properties 653 $aBiomateriais 653 $aBiomedicina 653 $aSaúde humana 653 $aTechnological applications 700 1 $aPANIZ, O. G. 700 1 $aFERNANDES, I. A. A. 700 1 $aBORTOLINI, D. G. 700 1 $aRUBIO, F. T. V. 700 1 $aHAMINIUK, C. W. I. 700 1 $aMACIEL, G. M. 700 1 $aMAGALHAES, W. L. E. 773 $tAntioxidants$gv. 11, 1644, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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