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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
06/02/2023 |
Data da última atualização: |
12/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, R.; SILVA, M. V. T.; GOMES, B. A.; MACEDO, E. H. B. C.; SANTANA, M. N.; AMARAL, A. C. F.; SILVA, J. R. A.; CORRÊA, P. G.; GODOY, R. L. de O.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; LEITÃO, S. G.; SIMAS, R. C.; CARNEIRO, C. S.; RODRIGUES, I. A. |
Afiliação: |
RAISSA LIMA, UFRJ; MARCOS VINICIUS T. SILVA, UFRJ; BRENDO A. GOMES, UFRJ; ELLIS HELENA B. C. MACEDO, UFRJ; MICHELE N. SANTANA, UFRJ; ANA CLAUDIA F. AMARAL, Fiocruz; JEFFERSON R. A. SILVA, UFAM; POLLYANE G. CORRÊA, UFAM; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; SUZANA G. LEITÃO, UFRJ; ROSINEIDE C. SIMAS, UFG; Universidade Presbiteriana Mackenzie; CARLA S. CARNEIRO, UFRJ; IGOR A. RODRIGUES, UFRJ. |
Título: |
Chemical Profile and Hematoprotective Activity of Artisanal Jabuticaba (Plinia jabuticaba) Wine and Derived Extracts. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Fermentation, v. 9, n. 2, e157, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.3390/fermentation9020157 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The alcoholic fermentation of jabuticaba berries (Plinia spp.) originates from a beverage with an intense taste and aroma, popularly known as jabuticaba wine (JW). In addition, polyphenols transferred from fruit peels to the final product turn this beverage into a promising source of bioactive agents. Here, the chemical profile and antioxidant potential of artisanal JW and derivative extracts were determined. Volatile organic compounds were determined by HS-SPME/GC-MS analysis. The wine was dried by lyophilization and subjected to liquid-liquid partitioning (water: ethyl acetate), resulting in three fractions (JWF1-3). ABTS•+ and DPPH•+ scavenging assays were performed to evaluate the antioxidant capacity. In addition, the extracts’ hematoprotective activity was evaluated against oxidative stress. Finally, the extracts were analyzed by LC-HRMS/MS. HS-SPME/GC-MS analysis highlighted 1,8-cineole as the main compound that contributes to the camphor/mint flavor. JWF2 and JWF3 displayed the highest antioxidant capacity. JWF2 stood out for preventing oxidative damage in red blood cells at 7.8 μg·mL−1 The maximal protection of ascorbic acid occurred at 8.8 μg·mL−1. The LC-HRMS/MS analysis allowed the annotation of seventeen compounds, most of them with recognized antioxidant activity such as anthocyanins, catechins, flavanols, and phenolic acids. The results presented herein reinforce JW as a pleasant beverage with bioactive potential. |
Palavras-Chave: |
Compostos orgânicos voláteis; Estresse oxidativo; Hematoproteção; Hematoprotection; Polifenóis. |
Thesagro: |
Composto Orgânico; Fermentação. |
Thesaurus Nal: |
Fermentation; Oxidative stress; Polyphenols; Volatile organic compounds. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151509/1/Jabuticaba-Plinia-jabuticaba-Wine-and-Derived-Extracts.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
07/01/2015 |
Data da última atualização: |
28/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
FELIPE NETO, C. A. L.; SILVA, J. B. da; SOUZA, F. A. de; GOMES, R. V. R. de S.; MENDES, C. de G.; RIBEIRO, M. de F. |
Afiliação: |
CARLOS ANTONIO LIRA FELIPE NETO, Universidade Federal Rural do Semiárido; JARDEL BEZERRA DA SILVA, Universidade Federal Rural do Semiárido; FRANKLIN AMARO DE SOUZA, Universidade Federal Rural do Semiárido; RENATA VALÉRIA REGIS DE SOUSA GOMES, Universidade Federal Rural do Semiárido; CAROLINA DE GOUVEIA MENDES, Universidade Federal Rural do Semiárido; MARCIA DE FATIMA RIBEIRO, CPATSA. |
Título: |
Desempenho de luta e sobrevivência entre espécies de abelhas sem ferrão e abelhas africanizadas em confinamento. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
In: ENCONTRO ANUAL DE ETOLOGIA, 32.; SIMPÓSIO LATINO-AMERICANO DE ETOLOGIA, 5., 2014, Mossoró. Sentindo o futuro. Mossoró: Sociedade Brasileira de Etologia, 2014. |
Páginas: |
p. 150-151. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Este estudo avaliou o desempenho de luta e a sobrevivência de três espécies de abelhas sem ferrão confinadas com abelhas africanizadas (Apis mellifera). |
Palavras-Chave: |
Abelhas sem ferrão; Bee; Insect; Luta em confinamento. |
Thesagro: |
Abelha; Apis Mellifera; Caatinga; Inseto; Mortalidade; Sobrevivência. |
Thesaurus NAL: |
Insects; Mortality. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/114994/1/Marcia-3.pdf
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Marc: |
LEADER 01170nam a2200325 a 4500 001 2004587 005 2023-12-28 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFELIPE NETO, C. A. L. 245 $aDesempenho de luta e sobrevivência entre espécies de abelhas sem ferrão e abelhas africanizadas em confinamento. 260 $aIn: ENCONTRO ANUAL DE ETOLOGIA, 32.; SIMPÓSIO LATINO-AMERICANO DE ETOLOGIA, 5., 2014, Mossoró. Sentindo o futuro. Mossoró: Sociedade Brasileira de Etologia$c2014 300 $ap. 150-151. 520 $aEste estudo avaliou o desempenho de luta e a sobrevivência de três espécies de abelhas sem ferrão confinadas com abelhas africanizadas (Apis mellifera). 650 $aInsects 650 $aMortality 650 $aAbelha 650 $aApis Mellifera 650 $aCaatinga 650 $aInseto 650 $aMortalidade 650 $aSobrevivência 653 $aAbelhas sem ferrão 653 $aBee 653 $aInsect 653 $aLuta em confinamento 700 1 $aSILVA, J. B. da 700 1 $aSOUZA, F. A. de 700 1 $aGOMES, R. V. R. de S. 700 1 $aMENDES, C. de G. 700 1 $aRIBEIRO, M. de F.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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