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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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21.Imagem marcado/desmarcadoGALHARTE, C. A.; FARINAS, C. S. Avaliação dos impactos ambientais na área de expansão da cana-de-açúcar em função da mudança de uso e cobertura do solo. In: JORNADA CIENTÍFICA-EMBRAPA SÃO CARLOS, 2009, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação Agropecuária, 2009. p. 3 (Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 90)

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22.Imagem marcado/desmarcadoDUTRA, J. F.; FARINAS, C. S. Avaliação da atividade de enzimas de interesse agroindustrial. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 10., 2018, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2018. p. 41. Editores técnicos: Daniel Souza Corrêa, Elaine Cristina Paris, Maria Alice Martins, Paulino Ribeiro Villas Boas, Wilson Tadeu Lopes da Silva. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68).

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23.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, J. V.; FARINAS, C. S. Sugarcane bagasse fly ash as a no-cost adsorbent for removal of phenolic inhibitors and improvement of biomass saccharification. In: ACS Sustainable Chemistry of Engineering, v. 5, n. 12, 2017. 11727-11736

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24.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, J. V.; RUOTOLO, L. A. M.; FARINAS, C. S. Adsorption of inhibitors using a CO2-activated sugarcane bagasse fly ash for improving enzymatic hydrolysis and alcoholic fermentation in biorefineries. FUEL, n. 251, 2019. 1-9

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25.Imagem marcado/desmarcadoFLORENCIO, C.; BADINO, A. C.; FARINAS, C. S. Addition of soybean protein improves saccharification and ethanol production from hydrothermally pretreated sugarcane bagasse. BioEnergy Research, v. 12, n. 1, 2019. 81?93

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26.Imagem marcado/desmarcadoSQUINCA, P.; BADINO JUNIOR, A. C.; FARINAS, C. S. Aplicação do bagaço de cana-de-açúcar liquefeito para a produção de celulases. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 9., 2017, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2017. p. 34. Editores técnicos: Alexandre Berndt, Ana Rita de Araujo Nogueira, Bianca Baccili Zanotto Vigna, Juliana Gonçalves Costa, Lea Chapaval, Manuel Antonio Chagas Jacinto, Patricia Menezes Santos. (Embrapa Pecuária Sudeste, Documentos, 126).

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27.Imagem marcado/desmarcadoFONSECA, R. F.; BERTUCCI NETO, V.; FARINAS, C. S. Controle de um processo de fermentação em estado sólido: uma análise do desempenho entre diferentes metodologias. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 10., 2018, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2018. p. 77. Editores técnicos: Daniel Souza Corrêa, Elaine Cristina Paris, Maria Alice Martins, Paulino Ribeiro Villas Boas, Wilson Tadeu Lopes da Silva. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68). (Embrapa Instrumentação. Documentos, 68).

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28.Imagem marcado/desmarcadoFLORENCIO, C.; BADINO JUNIOR, A. C.; FARINAS, C. S. Efeito de aditivos na hidrólise enzimática do bagaço de cana-de-açúcar In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 8., 2016, São Carlos, SP. Anais... São Carlos: Embrapa Instrumentação: Embrapa Pecuária Sudeste, 2016. p.122. Editores técnicos: Wilson Tadeu Lopes da Silva, José Manoel Marconcini, Maria Alice Martins, Lucimara Aparecida Forato, Paulino Ribeiro Villas Boas. (Embrapa Instrumentação. Documentos, 61).

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29.Imagem marcado/desmarcadoSQUINCA, P.; BADINO, A. C.; FARINAS, C. S. Different cultivation strategies for cellulolytic enzymes production by industrial relevant filamentous fungi under submerged cultivation. In: SEMINÁRIO BRASILEIRO DE TECNOLOGIA ENZIMÁTICA - ENZITEC, 13., 2018, Florianópolis. Anais... Florianópolis: UFSC: UFFS, 2018.

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30.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, M. A. L.; FARINAS, C. S.; MIRANDA, E. A. Comparação entre os complexos enzimáticos produzidos por aspergilius niger em fermentação no estado sólido e fermentação submersa. In: SIMPÓSIO NACIONAL DE BIOPROCESSOS - SINAFERM, 19.; SIMPÓSIO DE HIDRÓLISE ENZIMÁTICA DE BIOMASSA - SHEB, 10., 2013, Foz do Iguaçu. [Anais...]. São Paulo: ABEQ, 2013.

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31.Imagem marcado/desmarcadoSQUINCA, P.; BADINO, A. C.; FARINAS, C. S. A close-loop strategy for endoglucanase production using sugarcane bagasse liquefied by a home-made enzymatic cocktail. Bioresource Technology, v. 249, p. 976-982, fev. 2018. 976-982

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32.Imagem marcado/desmarcadoFREITAS, J. V.; NOGUEIRA, F. G. E.; FARINAS, C. S. Coconut shell activated carbon as an alternative adsorbent of inhibitors from lignocellulosic biomass pretreatment. Industrial Crops & Products, v. 137, 2019. 16-23

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33.Imagem marcado/desmarcadoBONDANCIA, T. J.; FLORENCIO, C.; BACCARIN, G.; FARINAS, C. S. Cellulose nanostructures obtained using enzymatic cocktails with different compositions. International Journal of Biological Macromolecules, v. 207, 2022. 299-307

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34.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELLOS, V. M. de; XIMENES, E.; FARINAS, C. S. Cellulose productionusing as cultura medium soybean hulls hydrolyzate. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE BIOCELULOSE, 1., 2018, Araraquara. Resumos... Araraquara: UNIARA, 2018.

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35.Imagem marcado/desmarcadoFARINAS, C. S.; DAMASO, M. C. T.; COURI, S. Cellulase activity assays: a practical guide. In: VERMELHO, A. B.; COURI, S.; (Ed.). Methods to determine enzymatic activity. USA: Bentham Science Publishers, p. 68-99, 2013.

Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia.

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36.Imagem marcado/desmarcadoFARINAS, C. S.; DAMASO, M. C. T.; COURI, S. Cellulase activity assays: a practical guide. In: VERMELHO, A. B.; COURI, S. (Ed.). Methods to determine enzymatic activity. Sharjah: Bentham Ebooks, 2013. p. 68-99.

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37.Imagem marcado/desmarcadoBARALDO JUNIOR, A.; TARDIOLI, P. W.; FARINAS, C. S. Caracterização e purificação de beta-glicosidase de Aspergillus niger por cromatografia de troca iônica. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 3., 2011, São Carlos. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação, 2011. p. 22. ( Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 104). Editado por: Luiz Francisco Zafalon; Patricia Tholon.

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38.Imagem marcado/desmarcadoAMORIM, C. C.; MIRANDA, E. A.; FARINAS, C. S. Liquefação de farelo de trigo para produção de xilanases por cultivo submerso com Aspergillus niger. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA QUÍMICA - COBEQ, 21.; ENCONTRO BRASILEIRO SOBRE ENSINO DE ENGENHARIA QUÍMICA - ENBEQ, 16., 2016, Fortaleza. Anais... Fortaleza: UFC, 2016. 7 p.

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39.Imagem marcado/desmarcadoAMORIM, C. C.; MIRANDA, E. A.; FARINAS, C. S. Liquefação de farelo de trigo para produção de xilanases por cultivo submerso com Aspergillus niger. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA QUÍMICA - COBEQ, 21.; ENCONTRO BRASILEIRO SOBRE ENSINO DE ENGENHARIA QUÍMICA - ENBEQ, 16., 2016, Fortaleza. Anais... Fortaleza: UFC, 2016.

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40.Imagem marcado/desmarcadoAMORIM, C. C.; FARINAS, C. S.; MIRANDA, E. A. Liquefied wheat bran as carbon source and inducer in high-solids submerged cultivation of Aspergillus niger for xylanase production. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, V. 21, 2019, 101346. 6 p.

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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  17/03/2022
Data da última atualização:  23/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  BONDANCIA, T. J.; FLORENCIO, C.; BACCARIN, G.; FARINAS, C. S.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Cellulose nanostructures obtained using enzymatic cocktails with different compositions.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 207, 2022.
Páginas:  299-307
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2022.03.007
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cellulose nanostructures obtained from lignocellulosic biomass by the enzymatic route can offer advantages in terms of material properties and processing sustainability. However, most of the enzymatic cocktails commonly used in the saccharification of biomass are designed to promote the complete depolymerization of the cellulose structure into soluble sugars. Here, investigation was made of the way that the action of different commercially available cellulase enzyme cocktails can affect the production of nanocellulose. For this, enzymatic cocktails designed for complete or partial saccharification were compared, using eucalyptus cellulose pulp as a model feedstock. The results showed that all the enzymatic cocktails were effective in the formation of nanocellulose structures, with the complete saccharification enzymes being more efficient in promoting the coproduction of glucose (36.5 g/L, 87% cellulose conversion). The presence of auxiliary enzymes, especially xylanases, acted cooperatively to favor the production of nanostructures with higher crystallinity (up to 79%), higher surface charge (zeta potential up to − 30.9 mV), and more uniform dimensions within the size range of cellulose nanocrystals (80 to 350 nm). Interestingly, for the enzymatic cocktails designed for partial saccharification, the xylanase activity was more important than the endoglucanase activity in the production of nanocellulose with improved properties. The findings showed that the composition ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Biorefinery; Cellulose nanocrystal.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232637/1/P-Cellulose-nanostructures-obtained-using-enzymatic-cocktails-with.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17936 - 1UPCAP - DDPROCI.22/072022/07
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