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Registros recuperados : 247 | |
201. | | SILVA, J. L. de S.; MOURA, E. F.; FARIAS NETO, J. T. de; SOUZA, F. I. B. de; GALVÃO, J. R. Análise morfológica de raiz da mandioca em genótipos resistentes e suscetíveis a podridão mole. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 20.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 4., 2016, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2016. p. 378-382. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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202. | | SOUZA, E. D.; CUNHA, E. F. M.; DIAS, M. C.; MARINI, J. A.; FARIAS NETO, J. T. de; GRIGIO, M. L. Avaliação de acessos de mandioca açucarada (Manihot esculenta Crantz) em Roraima. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 3., 2014, Santos. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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203. | | SOUZA, E. D.; CUNHA, E. F. M.; DIAS, M. C.; MARINI, J. A.; FARIAS NETO, J. T. de; GRIGIO, M. L. Avaliação de acessos de mandioca açucarada (Manihot esculenta Crantz) em Roraima. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 3., 2014, Santos. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Roraima. |
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205. | | MOURA, E. F.; FARIAS NETO, J. T. de; SAMPAIO, J. E.; CUNHA, R. L.; NORONHA, A. C. da S.; TREMACOLDI, C. R. Banco regional de germoplasma de mandioca da Amazônia Oriental. In: WORKSHOP DE CURADORES DE GERMOPLASMA DO BRASIL, 2011, Campinas. Anais [e] resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2011. p. 264. Editores técnicos: Marília Lobo Burle; Renato Ferraz de Arruda Veiga; Maria do Socorro Maués Albuquerque; Vânia Cristina Rennó Azevedo. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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207. | | FARIAS NETO, J. T. de; OLIVEIRA, M. do S. P. de; NOGUEIRA, O. L.; MULLER, A. A.; ANAISSI, D. F. dos S. P. Caracterização genética e fenotípica em acessos de açaizeiro. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS DE FRUTAS E HORTALIÇAS, 1., 2005, Pelotas. Resumos e palestras... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2005. p. 109-113. (Embrapa Clima Temperado. Documentos, 135). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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209. | | SANTOS, T. P. F.; OLIVEIRA, J. S. F.; NASCIMENTO, S. M. C.; FARIAS NETO, J. T. de; CARVALHO, E. de A. Colletotrichum spp. associado a frutos de açaizeiro em Tomé Açu no Estado do Pará. Tropical Plant Pathology, Brasília, DF, v. 37, ago. 2012. 1 CD-ROM. Suplemento, ref. 867. Edição dos Resumos do 45 Congresso Brasileiro de Fitopatologia, Manaus, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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212. | | YOKOMIZO, G. K. I.; GONÇALVES, M. C. A.; FARIAS NETO, J. T. de; OLIVEIRA, M. do S. P. de; RESENDE, M. D. V. de. Morphological dissimilarity among assai palm trees progenies from Anajás - PA. European Scientific Journal, v. 15, n. 21, p. 171-180, July, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Florestas. |
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213. | | MOURA, E. F.; SOUSA, N. R.; MOURA, M. F.; DIAS, M. C.; SOUZA, E. D.; FARIAS NETO, J. T. de; SAMPAIO, J. E. Molecular characterization of accessions of a rare genetic resource: sugary cassava (Manihot esculenta Crantz) from Brazilian Amazon Genetic Resources and Crop Evolution, v. 63, n. 4, p. 583-593, 2016. 11 p. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cocais; Embrapa Roraima. |
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214. | | CUNHA, E. F. M.; SILVA, C. R. de S.; ALBUQUERQUE, P. S. B. de; RAMALHO, G. F.; PONTES, L. C. G.; FARIAS NETO, J. T. de. Molecular characterization of 'sweet' cassavas (Manihot esculenta) from a germplasm bank in Brazilian Eastern Amazonia. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 16, n. 1, p. 28-34, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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215. | | MOCHIUTTI, S.; QUEIROZ, J. A. L. de; KOURI, J.; MALCHER, E. do S. L. T.; FREITAS, J. da L.; FERNANDES, A. V.; FARIAS NETO, J. T. de. Geração de tecnologias para a produção sustentável e processamento de frutos de açaí no estuário amazônico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 17., 2002, Belém, PA. Anais. Belém: SBF, 2002. p. 1-4. Publicado também em: FRAZÃO, D. A. C.; HOMMA, A. K. O; VIÉGAS, I. de J. M. (Ed.). Contribuição ao desenvolvimento da fruticultura na Amazônia. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2006. p. 113-117. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental. |
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216. | | SILVA, R. de S.; MOURA, E. F.; FARIAS NETO, J. T. de; SOUSA, N. R.; MOURA, M. F.; SAMPAIO, J. E. Genetic divergence among accessions of cassava (Manihot esculenta Crantz) sampled in the Tapajós region, State of Pará, using agronomic characters and microsatellite markers. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 37, n. 5, p. 2989-3004, set./out. 2016 Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cocais. |
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217. | | FARIAS NETO, J. T. de; RESENDE, M. D. V. de; OLIVEIRA, M. do S. P. de; NOGUEIRA, O. L.; FALCÃO, P. N. B.; SANTOS, N. S. A. dos. Estimativas de parâmetros genéticos e ganhos de seleção em progênies de polinização aberta do açaizeiro. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 30, n. 4, p. 1051-1056, dez. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Florestas. |
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218. | | OLIVEIRA, M. do S. P. de; MATTIETTO, R. de A.; DOMINGUES, A. F. N.; CARVALHO, A. V.; OLIVEIRA, N. P. de; FARIAS NETO, J. T. de. Euterpe oleracea e E. precatoria: açaí. In: CORADIN, L.; CAMILLO, J.; VIEIRA, I. C. G. (ed.). Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro: região Norte. Brasília, DF: MMA, 2022. p. 303-323. (Série Biodiversidade, 53). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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219. | | OLIVEIRA, M. do S. P. de; OLIVEIRA, N. P. de; DOMINGUES, A. F. N.; MATTIETTO, R. de A.; TEIXEIRA, D. H. L.; FARIAS NETO, J. T. de. Euterpe oleracea e E. precatoria: açaí. In: CORADIN, L.; CAMILLO, J.; VIEIRA, I. C. G. (ed.). Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro: região Norte. Brasília, DF: MMA, 2022. p. 1199-1214. (Série Biodiversidade, 53). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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220. | | SOUZA, A. das G. C. de; SOUSA, N. R.; SILVA, S. E. L. da; GONDIM, T. M. de S.; FARIAS NETO, J. T. de; RIBEIRO, G. D. Recursos genéticos de cupuaçu. In: SOUSA, N. R.; SOUZA, A. das G. C. de. (Ed.). Recursos fitogenéticos na Amazônia Ocidental: conservação, pesquisa e utilização. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2001. p. 103-126. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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Registros recuperados : 247 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
10/05/2019 |
Data da última atualização: |
14/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ARAÚJO, F. das C. B. de; CUNHA, E. F. M.; CUNHA, R. L.; FARIAS NETO, J. T. de; SILVA, R. de S. |
Afiliação: |
Francisca das Chagas Bezerra de Araújo, UFRA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; JOAO TOME DE FARIAS NETO, CPATU; Rodrigo de Souza Silva, UFRA. |
Título: |
Chemical root traits differentiate 'bitter' and 'sweet' cassava accessions from the Amazon. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 19, p. 77-85, 2019. |
DOI: |
10.1590/1984-70332019v19n1a11 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
'Bitter' and 'sweet' cassava are normally distinguished based on the hydrocyanic acid (HCN) content of their roots. Moreover, Brazilian farmers tend to select 'sweet' cassava based on the taste and cooking aspects. The aim of this study was to characterize chemical traits of 'bitter' and 'sweet' cassava roots of the Amazon region and to find genetic relations among accessions based on these traits. Considerable phenotypic variation was detected among the evaluated traits moisture, ashes, total soluble solids, total titratable acidity, pH, total carotenoids, free and total cyanide, crude protein, glucose, fructose, sucrose and starch. Aside from free and total cyanide, the trait means of sugars and moisture differed in 'bitter' and 'sweet' cassava and also differentiated these in different clusters in the dendrogram using the unweighted pair-group method based on arithmetic averages (UPGMA) and in the results of principal component analysis. |
Thesagro: |
Mandioca. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia; Cassava. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197273/1/11-AR-1744-1.pdf
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Marc: |
LEADER 01622naa a2200217 a 4500 001 2108981 005 2019-10-14 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/1984-70332019v19n1a11$2DOI 100 1 $aARAÚJO, F. das C. B. de 245 $aChemical root traits differentiate 'bitter' and 'sweet' cassava accessions from the Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $a'Bitter' and 'sweet' cassava are normally distinguished based on the hydrocyanic acid (HCN) content of their roots. Moreover, Brazilian farmers tend to select 'sweet' cassava based on the taste and cooking aspects. The aim of this study was to characterize chemical traits of 'bitter' and 'sweet' cassava roots of the Amazon region and to find genetic relations among accessions based on these traits. Considerable phenotypic variation was detected among the evaluated traits moisture, ashes, total soluble solids, total titratable acidity, pH, total carotenoids, free and total cyanide, crude protein, glucose, fructose, sucrose and starch. Aside from free and total cyanide, the trait means of sugars and moisture differed in 'bitter' and 'sweet' cassava and also differentiated these in different clusters in the dendrogram using the unweighted pair-group method based on arithmetic averages (UPGMA) and in the results of principal component analysis. 650 $aAmazonia 650 $aCassava 650 $aMandioca 700 1 $aCUNHA, E. F. M. 700 1 $aCUNHA, R. L. 700 1 $aFARIAS NETO, J. T. de 700 1 $aSILVA, R. de S. 773 $tCrop Breeding and Applied Biotechnology$gv. 19, p. 77-85, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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