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Registros recuperados : 9 | |
2. | | PERBONI, L. T.; AGOSTINETTO, D.; VARGAS, L.; CECHIN, J.; ZANDONÁ, R. R.; FARIAS, H. de S. Yield, germination and herbicide residue in seeds of preharvest desiccated wheat. Journal of Seed Science, v. 40, n. 3, p. 304-312, 2018. Título em português: Produtividade, germinação e resíduo de herbicidas em sementes de trigo dessecado na pré-colheita. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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3. | | FARIAS, H. F. L. de; DEVILLA, I. A.; SILVA, A. P.; BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z. Modelagem da cor e dureza do feijão em função das condições de armazenamento. Research, Society and Development, v. 9, n. 7, p. e725974414, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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4. | | CARATTI, F. C.; LAMEGO, F. P.; BIANCHI, M. A.; CECHIN, J.; FARIAS, H.; SILVA, B. M. da. Interference of volunteer corn on soybean cultivars growth and yield. Comunicata Scientiae, v. 9, n. 4, p. 637-648, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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5. | | FRAGA, D. S.; AGOSTINETTO, D.; VARGAS, L.; WESTENDORFF, N.; OLIVEIRA, A. C. B. de; FARIAS, H. de S. Comissão de controle de plantas daninhas fitotoxicidade a cultivares de soja em função da aplicaçâo do herbicida Imazapyr+Imazapic. In: REUNIÃO DE PESQUISA DA SOJA DA REGIÃO SUL, 40., 2014, Pelotas. Atas e resumos... Pelotas: Embrapa Clima Temperado, 2014. p. 393-398. Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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6. | | GOSSLER, G. K.; FARIAS, H, de S.; SILVA, B. M. da; ZANDONÁ, R. R.; ANDRES, A.; AGOSTINETTO, D. Controle químico tardio de Conyza sp. em áreas de várzea do Rio Grande do Sul. CONGRESSO BRASILEIRO DE ARROZ IRRIGADO, 9., 2015, Pelotas. Ciência e tecnologia para otimização da orizicultura: anais. Brasília, DF: Embrapa; Pelotas: Sosbai, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado. |
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7. | | SCANAVACA JUNIOR, L.; FONSECA, N.; SANTOS, L. A. dos; SANTOS, G. C. da F.; FARIAS, H. A. da S.; NASCIMENTO, P. dos S. Avaliação de características de frutos de cultivares de manga para a diversificação do mercado interno para o consumo do fruto in natura. CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 18., 2004, Florianópolis. Anais... Florianópolis: SBF, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
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8. | | COSTA, F.; PORTER, F. H.; RODRIGUES, G.; FARIAS, H.; FARIA, M. T. de; WUNDER, E. A.; OSIKOWICZ, L. M.; KOSOY, M. Y.; REIS, M. G.; KO, A. I.; CHILDS, J. E. Infections by Leptospira interrogans, Seoul Virus, and Bartonella spp. among Norway rats (Rattus norvegicus) from the urban slum environment in Brazil. Vector-Borne and Zoonotic Diseases, v. 14, n. 1, p. 33-40, Jan. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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9. | | DUARTE, E. D. R. S.; MELO, V. F.; NOVOTNY, E. H.; UCHÔA, S. C. P.; FARIAS, H. L. S.; VELOSO, G. V.; AMORIM, R. J. P.; MATIAS, T. M. de L. C.; CABRAL, J. V. de P. Chemical of soils with histic horizon of lakes and riparian of the Savanna, Northern Amazonia, Brazil. Journal of Agricultural Science, v. 11, n. 1, p. 159-173, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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Registros recuperados : 9 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
09/06/2020 |
Data da última atualização: |
05/08/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
FARIAS, H. F. L. de; DEVILLA, I. A.; SILVA, A. P.; BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z. |
Afiliação: |
HIAGO FELIPE LOPES DE FARIAS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE GOIÁS; IVANO ALESSANDRO DEVILLA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE GOIÁS; ALBA POLLYANA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE GOIÁS; JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF. |
Título: |
Modelagem da cor e dureza do feijão em função das condições de armazenamento. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Research, Society and Development, v. 9, n. 7, p. e725974414, 2020. |
ISSN: |
2525-3409 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i7.4414 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Stored carioca beans usually tend to darken and harden and therefore lose quality and commercial value and are rejected by the consumer. The objective of this study was to evaluate the behavior of four contrasting light tegument genotypes for the aging process (darkening and hardening) for six months. We adopted a mathematical data modeling, based on polynomial regression analyzes of the variables, color and texture, in the different storage conditions, to describe the effects of the treatment and the storage time, in all bean samples and to select the model which best describes the interaction between variables. All genotypes tended to harden, with increasing storage temperature and time, regardless of the degree of browning. The lowest values of hardness, after six months, were verified in both slow and fast darkening beans. The genotype most resistant to darkening was which showed significant hardening over time. In conclusion, the color itself is not the best parameter to be considered to determine the degree of aging of stored beans, which is controlled by complex mechanisms, physicochemical, genetic, biochemical, among others, which in turn are influenced by environmental storage conditions and genotype. |
Thesagro: |
Armazenamento; Cor; Feijão; Grão; Phaseolus Vulgaris; Qualidade. |
Thesaurus NAL: |
Beans; Color; Hardness; Storage conditions. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213988/1/CNPAF-2020-RSD.pdf
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Marc: |
LEADER 02106naa a2200313 a 4500 001 2123176 005 2020-08-05 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2525-3409 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i7.4414$2DOI 100 1 $aFARIAS, H. F. L. de 245 $aModelagem da cor e dureza do feijão em função das condições de armazenamento.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aStored carioca beans usually tend to darken and harden and therefore lose quality and commercial value and are rejected by the consumer. The objective of this study was to evaluate the behavior of four contrasting light tegument genotypes for the aging process (darkening and hardening) for six months. We adopted a mathematical data modeling, based on polynomial regression analyzes of the variables, color and texture, in the different storage conditions, to describe the effects of the treatment and the storage time, in all bean samples and to select the model which best describes the interaction between variables. All genotypes tended to harden, with increasing storage temperature and time, regardless of the degree of browning. The lowest values of hardness, after six months, were verified in both slow and fast darkening beans. The genotype most resistant to darkening was which showed significant hardening over time. In conclusion, the color itself is not the best parameter to be considered to determine the degree of aging of stored beans, which is controlled by complex mechanisms, physicochemical, genetic, biochemical, among others, which in turn are influenced by environmental storage conditions and genotype. 650 $aBeans 650 $aColor 650 $aHardness 650 $aStorage conditions 650 $aArmazenamento 650 $aCor 650 $aFeijão 650 $aGrão 650 $aPhaseolus Vulgaris 650 $aQualidade 700 1 $aDEVILLA, I. A. 700 1 $aSILVA, A. P. 700 1 $aBENTO, J. A. C. 700 1 $aBASSINELLO, P. Z. 773 $tResearch, Society and Development$gv. 9, n. 7, p. e725974414, 2020.
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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