Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  02/02/2017
Data da última atualização:  09/10/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JUNQUEIRA, J. R. de J.; LIMA JÚNIOR, F. A. de; FERNANDES, G. S.; PAES, M. C. D.; PEREIRA, J.
Afiliação:  JOÃO RENATO DE JESUS JUNQUEIRA, Universidade Federal de Lavras; FAUSTO ALVES DE LIMA JUNIOR, Universidade Federal de Lavras; GISELE SOUZA FERNANDES, Universidade Federal de Lavras; MARIA CRISTINA DIAS PAES, CNPMS; JOELMA PEREIRA, Universidade Federal de Lavras.
Título:  Proximate composition and technological characteristics of dry pasta incorporated with micronized corn pericarp.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Revista Caatinga, Mossoró, v. 30, n. 2, p. 496-502, abr./jun. 2017.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pastas are generally accepted all over the world, mainly because they are versatile, cheap and easy-to-prepare. They are not nutritionally balanced, since they provide mainly carbohydrates. As a result of this, it is important to use ingredients which could improve the nutritional deficiencies, without affecting the technological and sensorial characteristics. This study evaluated the effect of using wheat semolina and micronized corn pericarp (MCP), on the proximate composition, cooking quality and color of spaghetti type pasta. Spaghetti pasta was produced using wheat semolina with the incorporation of micronized corn pericarp, at levels of 0, 10, 20 and 30%. There were no significant differences (p > 0.05) between the formulated samples with regards to the contents of moisture and lipid, cooking time, weight gain and volume increase. As observed, supplementation with micronized corn pericarp presented significant difference on the contents of proteins, minerals, dietary fiber and solid soluble loss of the spaghetti pasta (p < 0.05). With increase in micronized corn pericarp concentration, the color difference became accentuated. The use of MCP appears to be viable, providing a nutritionally enriched product without further impairment on pasta quality.
Palavras-Chave:  Massa alimentícia; Pericarpo micronizado; Semolina de trigo.
Thesagro:  Fibra; Milho.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/154638/1/Proximate-composition.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS27641 - 1UPCAP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  22/03/2022
Data da última atualização:  22/03/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  CARVALHO, I. F.; MACHADO, L. L.; NEITZKE, C. G.; ERDMANN, L. L.; OLIVEIRA, L. T.; CARVALHO, I. R.; ZOTTI, M. J.; ROSA, A. P. S. A. da.
Afiliação:  INDYRA F. CARVALHO; LARISSA L. MACHADO; CAMILA G. NEITZKE; LARISSA L. ERDMANN; LAUREN T. OLIVEIRA; IVAN R. CARVALHO; MOISES J. ZOTTI; ANA PAULA SCHNEID AFONSO DA ROSA, CPACT.
Título:  Geographic Origin and Host Dependent Metabolic Responses Affect Spodoptera frugiperda Susceptibility to Insecticides.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Agricultural Science, v. 14, n. 4, p. 177-187, 2022.
DOI:  doi:10.5539/jas.v14n4p177
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Detoxification; Fall armyworm; Genetic variability; Local host; Populations; Resistance.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT22230 - 1UPCAP - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional