Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amapá; Embrapa Cerrados; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  15/09/1995
Data da última atualização:  13/11/1997
Autoria:  FERREIRA FILHO, J. R.; CARVALHO, B. C. L. de.
Título:  Efeito do nitrogenio, fosforo e espacamento sobre o rendimento do sorgo granifero, em duas unidades morfopedologicas do Municipio de Ribeira do Pombal, Estado da Bahia.
Ano de publicação:  1986
Fonte/Imprenta:  Salvador: EPABA, 1986.
Páginas:  22p.
Série:  (EPABA. Documentos, 8).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Bahia; Brasil; Fertilização; Nutrientes.
Thesagro:  Espaçamento; Fósforo; Nitrogênio; Rendimento; Sorghum Bicolor; Sorgo Granífero.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC17864 - 1ADDFL - --FOL5094FOL5094
CPAF-AP12163 - 1ADDFL - PP0110801108
CPAMN14972 - 1ADCFL - --FOL 45684568
CPATC5330 - 1ADDFL - --FOL02593
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  03/09/2004
Data da última atualização:  24/04/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  ANTONIO, G. C.; AZOUBEL, P. M.; ALVES, D. G.; EL-AOUAR, A. A.; MURR, F. E. X.
Afiliação:  GRAZIELLA C. ANTONIO, UNICAMP; PATRICIA MOREIRA AZOUBEL, CPATSA.
Título:  Osmotic dehydration of papaya (Carica papaya L.): influence of process variables.
Ano de publicação:  2004
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL DRYING SYMPOSIUM, 14., 2004, São Paulo, SP. Proceedings... Campinas: State University of Campinas, Chemical Engineering School, 2004.
Volume:  v. C
Páginas:  p. 1998-2004
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Brazil is the biggest world producer 01' papaya and because its sweet taste and vitamins content this fruit is consumed in natura and processed in candies and some other products. lt is necessary to find altematives to minimize product losses and osmotic dehydration (OD) is one of these effective altematives. This process takes into consideration a chemical potential difference between product and dehydrating solution. Bcsidcs watcr removal from product, the process also promotes solid gain due to high concentration 01' solute. ln this study, it was verified the influence of temperature (30. 45 and 60°C). sucrosc concentration (45, 55 and 65°Brix). lactic acid concentration (0.0. 0.05 and 0.1 M) and sample geometry (slice and cube). A central composite rotatable dcsign (2~) was utilized to analyze responses 01' water loss (WL). weight loss (WR) and solid gain (SG) at significance leveI of 90%. Temperature and sample geomctry had more intluence on water loss and weight loss, fol\owed by sucrose and lactic acid concentration. This behavior showed that an increase of the variables leads to an increasc in water and weight losses. Slice provided more water loss. weight loss and solid gain than cubic geometry. Obtained models for WL and WR responses through response surface methodology were significant and predictive.
Palavras-Chave:  Osmotic dehydration; Papaya; Projeto experimental.
Thesagro:  Carica Papaya; Desidratação osmótica; Mamão.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196276/1/Drying-pag-1998-2004.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA29845 - 1UPCAA - PP660.28426I61p
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional