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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  10/01/2011
Data da última atualização:  15/10/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JONSSON, C. M.; PARAIBA, L. C.; AOYAMA, H.
Afiliação:  CLAUDIO MARTIN JONSSON, CNPMA; LOURIVAL COSTA PARAIBA, CNPMA; Hiroshi Aoyama, Departamento de Bioquímica - UNICAMP.
Título:  Algae acid phosphatase affected by ten metals and enzymatic parameters determination in presence of mercury and copper.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Pesticidas: Revista de Ecotoxicologia e Meio Ambiente, Curitiba, v. 19, p. 1-10, jan./dez. 2009.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Acid phosphatases play important roles in algae metabolism such availability/recycling of inorganic phosphate and autophagic digestive processes. Chemicals released into the environment from agricultural activities and through industrial and urban wastes, may impair algae enzyme activity. The aim of this work was to evaluate the in vitro activation/inhibition effect of ten metals, commonly present as contaminants in soil and water, on the acid phosphatase extracted from the green algae Pseudokirchneriella subcapitata. Results demonstrated that Hg, Al, Mo, Pb, Se and Cd inhibited the enzyme activity in 56.3, 54.5, 30.6, 25.5, 23.1 and 11.5%, respectively. This corresponds to the maximum percentage of effect attained at the metal concentrations tested (0.02?2.0 mM). On the other hand, Cu, Zn, Ni and Cr exhibited an increment on phosphatase activity equal to 95.5, 87.6, 77.6 and 42.8%, respectively. Kinetic parameters values were calculated for the metals that showed highest effects. Thus, Ki (inhibition constant) and Kd (dissociation constant) values equal to 0.0400 and 0.0016 mM were determined for Hg and Cu, respectively. A noncompetitive inhibition mechanism was attributed to the former. Results improved the understanding of the basic events of the impact of metals at biochemical levels in primary producers organisms.
Thesagro:  Fitoplâncton; Fosfatase Ácida.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA9503 - 1UPCSP - PPAPPAT 20102010.00054
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1.Imagem marcado/desmarcadoDYMINSKI, D. S.; TAKEDA, H. H.; MATTOSO, L. H. C.; CANDIDO, M. B. Revisão: aplicações e funcionamento das línguas eletrônicas e a língua eletrônica brasileira. Brazilian Journal of food technology, v. 8, n. 4, p. 312-320, 2005.
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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2.Imagem marcado/desmarcadoDYMINSKI, D. S.; TAKEDA, H. H.; OLIVEIRA, R.; BOLINI, H. M. A.; MATTOSO, L. H. C.; CÂNDIDO, L. M. B. The electronic tongue as instrument to sweeteners analysis: an innovation. In: INNOVATIONS IN TRADITIONAL FOODS, EFFOST, 2005, Valencia. Proceedings... Valencia: Elsevier, 2005. p. 197-199. v. 1.
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação.
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3.Imagem marcado/desmarcadoDYMINSKI, D. S.; TAKEDA, H. H.; BOLINI, H. M. A.; MATTOSO, L. H.; CÃNDIDO, L. M. B. Utilização da língua eletrônica para avaliação de aromas. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DOS ALIMENTOS, 6., 2005, Campinas. Ciência dos alimentos> abrindo caminhos para o desenvolvimento científico, tecnológico e industrial. [Resumos...] Campinas: UNICAMP, 2005.
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4.Imagem marcado/desmarcadoDYMINSKI, D. S.; BOFFO, E. F.; TAKEDA, H. H.; FERRREIRA, A. G.; MATTOSO, L. H. C.; CÂNDIDO, L. M. B. Safety evaluation of sweetener mixture using Nuclear Magnetic Resonance. In: INNOVATIONS IN TRADITIONAL FOODS, EFFOST, 2005, Valencia. Delegate manual. Valencia: Elsevier, 2005. [P2.09]
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5.Imagem marcado/desmarcadoDYMINSKI, D. S.; PATERNO, L. G.; TAKEDA, H. H.; BOLINI, H. M. A.; MATTOSO, L. H. C.; CÂNDIDO, L. M. B. Correlation between human panel and electronic tongue responses on the analysis of commercial sweeteners. Sensor letters, v. 4, n. 4, p. 403-408, 2006.
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