BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  31/03/2009
Data da última atualização:  22/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MCGRODDY, M. E.; SILVER, W. L.; OLIVEIRA JUNIOR, R. C. de; MELLO, W. Z. de; KELLER, M.
Afiliação:  M. E. McGroddy, Department of Environmental Studies, Policy, and Management, University of California, Berkeley, California, USA; W. L. Silver, Department of Environmental Studies, Policy, and Management, University of California, Berkeley, California, USA; RAIMUNDO COSME DE OLIVEIRA JUNIOR, CPATU; W. Z. de Mello, Instituto de Química, Departamento de Geoquímica, Universidade Federal Fluminense, Niteroi, Brazil; M. Keller, International Institute of Tropical Forestry, Forest Service, U.S. Department of Agriculture, San Juan, Puerto Rico, USA.
Título:  Retention of phosphorus in highly weathered soils under a lowland Amazonian forest ecosystem.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Journal of geophysical Research, v. 113, n. G4, p. 1-11, Dec. 2008.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The low available phosphorus (P) pools typical of highly weathered tropical forest soils are thought to result from a combination of export of phosphorus via erosion and leaching as well as chemical reactions resulting in physically and chemically protected P compounds. Despite the low apparent P availability, these soils support some of the highest terrestrial net primary productivity globally. We followed different P fractions after P additions to two soil types, sandy loam and sandy clay, over 1 year in a lowland Amazonian forest. Of all the soil P fractions measured, only the NaHCO3 and NaOH extractable fractions showed a significant increase following P additions, and this occurred only in sandy clays (+ 56.9 ± 15.1 kg ha-1 and + 2.8 ± 1.5 kg ha-1, respectively). Our results indicate that intermediate rather than recalcitrant pools are the dominant fate of added P over an annual timescale even in fine-textured soils. Fine root and forest floor P pools increased more in the sandy loams following P additions suggesting a larger biotic P sink in these soils. Leaching of inorganic P from the surface soils was an unexpected and significant fate of added P in both soil types (9 ± 3% in the sandy loams, 2 ± 1% in the sandy clays). Significantly more of the added P was retained in the sandy clay soils than in the sandy loams (69 ± 20% versus 33 ± 7%) over the 1-year period.
Palavras-Chave:  Brasil.
Thesagro:  Ecossistema; Fertilidade do Solo; Fósforo; Solo Florestal.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
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CPATU40943 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoDIAS-MARTINS, A. M.; PESSANHA, K. L. F.; PACHECO, S.; RODRIGUES, J. A. S.; CARVALHO, C. W. P. de. Potential use of pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) in Brazil: Food security, processing, health benefits and nutritional products. Food Research International, v. 109, p. 175-186, July 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
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2.Imagem marcado/desmarcadoDIAS‐MARTINS, A. M.; TROMBETE, F. M.; CAPPATO, L. P.; CHÁVEZ, D. W. H.; SANTOS, M. B.; CARVALHO, C. W. P. de. Processing, composition, and technological properties of decorticated, sprouted, and extruded pearl millet (Pennisetum glaucum (L.) R. Br.) flours. Journal of Food Process Engineering, v. 47, n. 2, e14561, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoDIAS-MARTINS, A. M.; CAPPATO, L. P.; MATTOS, M. da C.; RODRIGUE, F. N.; PACHECO, S.; CARVALHO, C. W. P. de. Impacts of ohmic heating on decorticated and whole pearl millet grains compared to open-pan cooking. Journal of Cereal Science, London, v. 85, p. 120-129, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCAPPATO, L. P.; DIAS-MARTINS, A. M.; MEIRELES, I. M. de F.; FERREIRA, E. H. da R.; LEMOS JUNIOR, W. J. F.; ROSENTHAL, A. Modeling the thermal inactivation of monascus ruber ascospores isolated from green olive (Arauco Cultivar) storage brine: An alternative strategy to reduce antifungal chemical agents. Foods, v. 13, n. 12, 1881, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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