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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  14/01/2019
Data da última atualização:  14/01/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ÁVILA, S.; HORNUNG, P. S.; TEIXEIRA, G. L.; BEUX, M. R.; LAZZAROTTO, M.; RIBANI, R. H.
Afiliação:  Suelen Ávila, UFPR; Polyanna Silveira Hornung, UFPR; Gerson Lopes Teixeira, UFPR; Márcia Regina Beux, UFPR; MARCELO LAZZAROTTO, CNPF; Rosemary Hoffmann Ribani, UFPR.
Título:  A chemometric approach for moisture control in stingless bee honey using near infrared spectroscopy.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Journal of Near Infrared Spectroscopy, v. 26, n. 6, p. 379-388, Dec. 2018.
DOI:  10.1177/0967033518805254
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Honey is a product that is often adulterated by the addition of water. Stingless bee honey naturally has a higher moisture content than that produced by the traditional Apis mellifera. In most countries, there is a lack of quality standards and methods to characterise and assure the authenticity of stingless bee honey, which demands for the development of fast methods to assess its main properties, avoiding potential fraud. Thus, this work aimed to develop a non-destructive moisture determination method for stingless bee honey based on diffuse reflectance near infrared spectroscopy combined with chemometrics. Thirty-two honey samples from four stingless bee species (Melipona quadrifasciata, Melipona marginata, Melipona bicolor and Scaptotrigona bipuncata) were used to develop calibration models using partial least squares regression analyses. Results revealed intense absorption bands in C-H, O-H and C-O vibrations in the spectra of stingless bee honey. The calibration model was used to predict the moisture content in honey from an external group. The prediction of the honey's moisture showed good correlation (r2 = 0.93) with the refraction index method and an average error of 2.14%. The statistics variables for the calibration (R2 = 0.947, SEP = 1.005 and RPD = 4.3) revealed that this model can be used to predict the moisture from stingless bee honey and that near infrared spectroscopy is a reliable tool to be applied in quality control with rapid, simple and accurate result... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Controle de umidade; Meliponini; Moisture; Multivariate calibration; Partial least square regression.
Thesagro:  Mel.
Thesaurus Nal:  Quality control.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF56688 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  24/02/2015
Data da última atualização:  25/02/2015
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  LIMA, M. F.; DIAS, R. de C. S.
Afiliação:  MIRTES FREITAS LIMA, CNPH; RITA DE CÁSSIA SOUZA DIAS, (BOLSISTA?) EMBRAPA SEMIÁRIDO.
Título:  Epidemia de Zucchini lethal chlorosis virus (ZLCV) na cultura da melancia no Brasil Central.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 47.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MOFO BRANCO, 2014, Londrina. Desafios futuros: anais. Londrina: SBF, 2014.
Idioma:  Português
Notas:  Resumo
Conteúdo:  As viroses estão entre as doenças que mais afetam as cucurbitáceas em todo o mundo, resultando em queda de produtividade e podendo limitar a produção. No ano de 2013, sintomas de mosaico, deformação foliar, paralisação do crescimento da planta, com reflexos significativos na produção foram observados em lavouras de melancia de municípios do Estado de Goiás.
Palavras-Chave:  Amarelo letal da abobrinha de moita; Cucurbitácea; Watermelon.
Thesagro:  Doença de planta; Melancia; Virus.
Thesaurus NAL:  Watermelons.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/118629/1/636-Freitas-3.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH39555 - 1UPCRA - CDCD 410
CPATSA55091 - 1UPCRA - DD
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