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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Acre. |
Data corrente: |
18/08/2003 |
Data da última atualização: |
05/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
PIMENTEL, F. A.; BAKER, D.; CABRAL, W. G.; SILVA, M. R. da; PINHEIRO, P. S. N. |
Afiliação: |
FLAVIO ARAUJO PIMENTEL, CPAF-AC; DAVID BAKER, CONSULTOR DFID/CONSELHO BRITÂNICO; WALDIRENE GOMES CABRAL, BOLSISTA CNPq/EMBRAPA ACRE; MARCOS ROCHA DA SILVA, PESACRE; PAULO SÉRGIO NERES PINHEIRO, BOLSISTA CNPq/EMBRAPA ACRE. |
Título: |
Adaptação de equipamento para destilação de óleo essencial de pimenta longa (Piper hispidinervum). |
Ano de publicação: |
1998 |
Fonte/Imprenta: |
Rio Branco, AC: EmbrapaCPAF-AC, 1998. |
Páginas: |
2 p. |
Série: |
(Embrapa CPAF-AC. Comunicado técnico, 99). |
ISSN: |
0100-8668 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Embora a pimenta longa tenha despertado interesse comercial, a sua industrialização para produção de óleo essencial carece de tecnologia de beneficiamento no que se refere à destilação no campo, tanto para áreas de habitat natural como nas de cultivo. Neste sentido, a Embrapa Acre desenvolveu pesquisas com adaptação de destiladores utilizados na extração de óleos essenciais como Petigrim e Patchuli. |
Palavras-Chave: |
Aceites esenciales; Destilación por vapor; Safrol. |
Thesagro: |
Destilação; Óleo Essencial; Pimenta Longa; Piper Hispidinervum. |
Thesaurus Nal: |
Essential oils; Piper longum; Safrole; Steam distillation. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/111908/1/3759.pdf
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Marc: |
LEADER 01356nam a2200325 a 4500 001 1495166 005 2023-05-05 008 1998 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a0100-8668 100 1 $aPIMENTEL, F. A. 245 $aAdaptação de equipamento para destilação de óleo essencial de pimenta longa (Piper hispidinervum).$h[electronic resource] 260 $aRio Branco, AC: EmbrapaCPAF-AC$c1998 300 $a2 p. 490 $a(Embrapa CPAF-AC. Comunicado técnico, 99). 520 $aEmbora a pimenta longa tenha despertado interesse comercial, a sua industrialização para produção de óleo essencial carece de tecnologia de beneficiamento no que se refere à destilação no campo, tanto para áreas de habitat natural como nas de cultivo. Neste sentido, a Embrapa Acre desenvolveu pesquisas com adaptação de destiladores utilizados na extração de óleos essenciais como Petigrim e Patchuli. 650 $aEssential oils 650 $aPiper longum 650 $aSafrole 650 $aSteam distillation 650 $aDestilação 650 $aÓleo Essencial 650 $aPimenta Longa 650 $aPiper Hispidinervum 653 $aAceites esenciales 653 $aDestilación por vapor 653 $aSafrol 700 1 $aBAKER, D. 700 1 $aCABRAL, W. G. 700 1 $aSILVA, M. R. da 700 1 $aPINHEIRO, P. S. N.
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Registro original: |
Embrapa Acre (CPAF-AC) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cocais; Embrapa Roraima. |
Data corrente: |
02/06/2016 |
Data da última atualização: |
09/01/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
MOURA, E. F.; SOUSA, N. R.; MOURA, M. F.; DIAS, M. C.; SOUZA, E. D.; FARIAS NETO, J. T. de; SAMPAIO, J. E. |
Afiliação: |
ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; NELCIMAR REIS SOUSA, CPACP; MÔNIKA FECURY MOURA, Bolsista CPATU; MIGUEL COSTA DIAS, CPAA; EVERTON DIEL SOUZA, CPAF-Roraima; JOAO TOME DE FARIAS NETO, CPATU; JOSÉ EDSON SAMPAIO, Bolsista CPATU. |
Título: |
Molecular characterization of accessions of a rare genetic resource: sugary cassava (Manihot esculenta Crantz) from Brazilian Amazon |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Genetic Resources and Crop Evolution, v. 63, n. 4, p. 583-593, 2016. |
Páginas: |
11 p. |
DOI: |
10.1007/s10722-016-0378-z |
Idioma: |
Inglês Português |
Conteúdo: |
Sugary cassava (Manihot esculenta) represents a type of cassava that accumulates sugar in its root due to a deficiency to convert sugar into starch. This type of cassava is usually found in the Brazilian Amazon. The genetic variability of a group of 39 accessions of sugary cassavas sampled in the States of Amazonas and Para´ in Brazil and conserved in two germplasm banks was investigated with eleven microsatellite loci. All eleven loci were polymorphic, with 5.91 alleles per locus. Analyses indicated that 14 of the 39 accessions had the same multiloci profile and represented four genotypes, with 4.03 9 10-7 of probability of identity. Duplicates were discarded and 29 genotypes were used in the genetic analyses for groups. Structure analysis divided the 29 genotypes into two groups (K = 2), where group 1 contained only genotypes sampled in the northeast of the State of Para´ and group 2 contained genotypes sampled in the State of Amazonas, west of Para´ and one genotype from the northeast of Para´. AMOVA indicated high differentiation among the two States (UST = 0.374**) and among the two groups detected by Structure (UST = 0.45**). Genetic parameters indicated higher genetic diversity among genotypes of group 2. Results showed that there are two genetic groups of sugary cassavas conserved in the germplasm banks of Brazil and they must be investigated in order to identify different sources of mutations associated with starch conversion route. |
Palavras-Chave: |
Bag da mandioca; Germplasm bank; Melhoramento Genético. |
Thesagro: |
Banco de Germoplasma; Mandioca; Manihot Esculenta. |
Thesaurus NAL: |
cassava. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
Marc: |
LEADER 02367naa a2200301 a 4500 001 2060262 005 2017-01-09 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s10722-016-0378-z$2DOI 100 1 $aMOURA, E. F. 245 $aMolecular characterization of accessions of a rare genetic resource$bsugary cassava (Manihot esculenta Crantz) from Brazilian Amazon 260 $c2016 300 $a11 p. 520 $aSugary cassava (Manihot esculenta) represents a type of cassava that accumulates sugar in its root due to a deficiency to convert sugar into starch. This type of cassava is usually found in the Brazilian Amazon. The genetic variability of a group of 39 accessions of sugary cassavas sampled in the States of Amazonas and Para´ in Brazil and conserved in two germplasm banks was investigated with eleven microsatellite loci. All eleven loci were polymorphic, with 5.91 alleles per locus. Analyses indicated that 14 of the 39 accessions had the same multiloci profile and represented four genotypes, with 4.03 9 10-7 of probability of identity. Duplicates were discarded and 29 genotypes were used in the genetic analyses for groups. Structure analysis divided the 29 genotypes into two groups (K = 2), where group 1 contained only genotypes sampled in the northeast of the State of Para´ and group 2 contained genotypes sampled in the State of Amazonas, west of Para´ and one genotype from the northeast of Para´. AMOVA indicated high differentiation among the two States (UST = 0.374**) and among the two groups detected by Structure (UST = 0.45**). Genetic parameters indicated higher genetic diversity among genotypes of group 2. Results showed that there are two genetic groups of sugary cassavas conserved in the germplasm banks of Brazil and they must be investigated in order to identify different sources of mutations associated with starch conversion route. 650 $acassava 650 $aBanco de Germoplasma 650 $aMandioca 650 $aManihot Esculenta 653 $aBag da mandioca 653 $aGermplasm bank 653 $aMelhoramento Genético 700 1 $aSOUSA, N. R. 700 1 $aMOURA, M. F. 700 1 $aDIAS, M. C. 700 1 $aSOUZA, E. D. 700 1 $aFARIAS NETO, J. T. de 700 1 $aSAMPAIO, J. E. 773 $tGenetic Resources and Crop Evolution$gv. 63, n. 4, p. 583-593, 2016.
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Registro original: |
Embrapa Cocais (CPACP) |
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