Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  11/01/2011
Data da última atualização:  15/10/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  JONSSON, C. M.; AOYAMA, H.
Afiliação:  CLAUDIO MARTIN JONSSON, CNPMA; Hiroshi Aoyama, Instituto de Biologia - UNICAMP.
Título:  Effect of copper on the activation of the acid phosphatase from the green algae Pseudokirchneriella subcapitata.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  BioMetals, Oxford, v. 23, p. 93-98, 2010.
DOI:  10.1007/s10534-009-9270-z
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The presence of copper in water environment may have detrimental effects on aquatic organisms, including algae, where different enzymatic systems can be affected. Algae acid phosphatase plays important roles in metabolic processes such as decomposition of organic phosphate, autophagic digestive process, recycling cellular materials and zygote formation during reproduction. This work describes an in vitro activation effect of copper on the acid phosphatase of the green algae Pseudokirchneriella subcapitata (formely Selenastrum capricornutum) under preincubation condition. Apparent Michaelis constant values of 1.21 and 0.37 mM, and activation energy values of 26.8 and 13.6 kJ mol-1 were determined in the absence and in the presence of 0.2 mM Cu2+, respectively. The dissociation constant value for Cu2+ binding to the enzyme was determined to be 22.04 uM. The decrease of the apparent Michaelis constant (Km) and activation energy values in the presence of Cu2+ correlates well with its activating effect on the acid phosphatase activity. This propriety could be used as a sensitive bioindicator for copper in environmental samples.
Thesagro:  Fosfatase Ácida.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA9535 - 1UPCSP - PPAPPAT 20102010.00081
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  22/12/2005
Data da última atualização:  22/12/2005
Autoria:  JESUS, D. F.; LEITE, M. F.; DELLA MODESTA, R. C.; MATTA, V. M.; CABRAL, L. M. C.
Título:  Avaliação sensorial de suco de laranja concentrado por osmose inversa.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  In.: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 5., 2003, Campinas, SP. Resumos... Campinas, 2003. 1 CD-Rom.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Análise sensorial; Omose inversa.
Thesagro:  Laranja; Suco Concentrado.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA8224 - 1UPCPL - --CD 00932005.00023
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional