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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
21/02/2013 |
Data da última atualização: |
21/02/2013 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CORREA, F. S.; MAUES, M. M.; SANTOS, A. S. |
Afiliação: |
FABRICIO SILVA CORREA, CPATU; MARCIA MOTTA MAUES, CPATU; ANDREA SILVA SANTOS, CPATU. |
Título: |
Análise do déficit de polinização da castanheira-do-brasil (Bertholletia excelsa BONPL., LECYTHIDACEAE) através de crescimento de tubos polínicos em pistilos submetidos a testes de polinização controlada. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2012. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A castanheira-do-brasil (Bertholletia excelsa Bonpl., Lecythidaceae) é uma planta alógama com síndrome de polinização melitófila. A deficiência quantitativa ou qualitativa na polinização reduz o sucesso reprodutivo das plantas. Esse trabalho avaliou o déficit de polinização de B. excelsa em uma área cultivada localizada em Tomé-Açu/PA, onde predomina o Sistema Agroflorestal. Foram realizados testes de polinização controlada (xenogamia, autopolinização induzida, autopolinização espontânea e geitonogamia), e avaliada a polinização natural em flores não manipuladas. Foram feitas análises do sistema de autoincompatibilidade nos pistilos usados nos testes e na polinização livre, através da observação da germinação do pólen e crescimento de tubos polínicos sob fluorescência. Registrou-se déficit de polinização em duas (P1 e P4), uma vez que a taxa de polinização natural ficou abaixo dos resultados da polinização cruzada manual (xenogamia). O déficit pode ser justificado pela menor diversidade de polinizadores, em comparação com outras áreas de cultivo estudadas, que pode ter influenciado na redução da taxa de deposição de pólen e determinou a limitação do fluxo gênico. |
Palavras-Chave: |
Azul de anilina; Epifluorescência; Sistema reprodutivo. |
Thesagro: |
Alogamia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/77029/1/455.pdf
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Marc: |
LEADER 02007nam a2200193 a 4500 001 1950543 005 2013-02-21 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCORREA, F. S. 245 $aAnálise do déficit de polinização da castanheira-do-brasil (Bertholletia excelsa BONPL., LECYTHIDACEAE) através de crescimento de tubos polínicos em pistilos submetidos a testes de polinização controlada. 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012, Belém, PA. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos$c2012 300 $c1 CD-ROM. 520 $aA castanheira-do-brasil (Bertholletia excelsa Bonpl., Lecythidaceae) é uma planta alógama com síndrome de polinização melitófila. A deficiência quantitativa ou qualitativa na polinização reduz o sucesso reprodutivo das plantas. Esse trabalho avaliou o déficit de polinização de B. excelsa em uma área cultivada localizada em Tomé-Açu/PA, onde predomina o Sistema Agroflorestal. Foram realizados testes de polinização controlada (xenogamia, autopolinização induzida, autopolinização espontânea e geitonogamia), e avaliada a polinização natural em flores não manipuladas. Foram feitas análises do sistema de autoincompatibilidade nos pistilos usados nos testes e na polinização livre, através da observação da germinação do pólen e crescimento de tubos polínicos sob fluorescência. Registrou-se déficit de polinização em duas (P1 e P4), uma vez que a taxa de polinização natural ficou abaixo dos resultados da polinização cruzada manual (xenogamia). O déficit pode ser justificado pela menor diversidade de polinizadores, em comparação com outras áreas de cultivo estudadas, que pode ter influenciado na redução da taxa de deposição de pólen e determinou a limitação do fluxo gênico. 650 $aAlogamia 653 $aAzul de anilina 653 $aEpifluorescência 653 $aSistema reprodutivo 700 1 $aMAUES, M. M. 700 1 $aSANTOS, A. S.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Caprinos e Ovinos. Para informações adicionais entre em contato com cnpc.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
13/10/2011 |
Data da última atualização: |
23/09/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
GUERRA, I. C. D.; FÉLEX, S. S. S.; MEIRELES, R. B. L. M.; DALMÁS, P. S.; MOREIRA, R. T.; HONÓRIO, V. G.; MORGANO, M. A.; MILANI, R. F.; BENEVIDES, S. D.; QUEIROGA, R. C. R. E.; MADRUGA, M. S. |
Afiliação: |
Pos-graduate, Federal University of Paraiba, João Pessoa, PB, Brazil.; Pos-graduate, Federal University of Paraiba, João Pessoa, PB, Brazil.; Pos-graduate, Federal University of Paraiba, João Pessoa, PB, Brazil.; Pos-graduate, Federal University of Paraiba, João Pessoa, PB, Brazil.; Pos-graduate, Federal University of Paraiba, João Pessoa, PB, Brazil.; Pos-graduate, Federal University of Paraiba, João Pessoa, PB, Brazil.; Food Technology Institute, ITAL, Campina, SP, Brazil.; Food Technology Institute, ITAL, Campina, SP, Brazil.; SELENE DAIHA BENEVIDES, CNPC; Federal University of Paraiba, João Pessoa, PB, Brazil.; Federal University of Paraiba, João Pessoa, PB, Brazil. |
Título: |
Evaluation of goat mortadella prepared with different levels of fat and goat meat from discarded animals. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Small Ruminant Research, Amsterdam, v. 98, n. 1/3, p. 59-63, June, 2011. |
DOI: |
10.1016/j.smallrumres.2011.03.019 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The objectives of this study were to develop a value added product, goat mortadella, using meat fromdiscardedanimals; to evaluatepork fat at various levels of inclusioninmortadella in an effort to reduce the fat content of the product; to determine consumer acceptability; and to determine the physico-chemical properties of this goat product. Three goat mortadella formulations were manufactured containing 10, 20 and 30% pork fat. The sensory characteristics, microbiological and proximate analysis, starch, chlorides, pH, water activity (Aw), water holding capacity (WHC), emulsion stability and CIE colour characteristics (i.e. a*, b* and L*) of the mortadella were evaluated. The total number of thermotolerant coliforms, Staphylococcus aureus, Salmonella and Clostridium sulphite-reducers in the goat mortadella were in accordance with Brazilian legislation. Consumer panellists detected signi?cant differences (P < 0.05) in appearance, colour, odour, ?avour, texture and overall acceptance among the goat mortadella formulations. The goat mortadella prepared with 10% fat was rated the highest. In addition, approximately 70% of the panellists commented that they would purchase the goat mortadella. The percentages of moisture and protein were reduced as the percentages of fat added to the formulation increased. The goat mortadella with 30% fat had higher (P < 0.05) fat, ash, emulsion stability,WHC and b* contents than those with 10 and 20% fat. The use of meat from discarded goats in the preparation of mortadella allows getting the most from this material, and the addition of 10% fat resulted in a goat mortadella with better acceptance and lowest fat content. MenosAbstract: The objectives of this study were to develop a value added product, goat mortadella, using meat fromdiscardedanimals; to evaluatepork fat at various levels of inclusioninmortadella in an effort to reduce the fat content of the product; to determine consumer acceptability; and to determine the physico-chemical properties of this goat product. Three goat mortadella formulations were manufactured containing 10, 20 and 30% pork fat. The sensory characteristics, microbiological and proximate analysis, starch, chlorides, pH, water activity (Aw), water holding capacity (WHC), emulsion stability and CIE colour characteristics (i.e. a*, b* and L*) of the mortadella were evaluated. The total number of thermotolerant coliforms, Staphylococcus aureus, Salmonella and Clostridium sulphite-reducers in the goat mortadella were in accordance with Brazilian legislation. Consumer panellists detected signi?cant differences (P < 0.05) in appearance, colour, odour, ?avour, texture and overall acceptance among the goat mortadella formulations. The goat mortadella prepared with 10% fat was rated the highest. In addition, approximately 70% of the panellists commented that they would purchase the goat mortadella. The percentages of moisture and protein were reduced as the percentages of fat added to the formulation increased. The goat mortadella with 30% fat had higher (P < 0.05) fat, ash, emulsion stability,WHC and b* contents than those with 10 and 20% fat. The use of meat from discarded ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Embutido cozido. |
Thesagro: |
Caprino; Carne; Gordura; Mortadela; Produto derivado da carne; Tecnologia de alimento. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02709naa a2200337 a 4500 001 1903020 005 2019-09-23 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.smallrumres.2011.03.019$2DOI 100 1 $aGUERRA, I. C. D. 245 $aEvaluation of goat mortadella prepared with different levels of fat and goat meat from discarded animals.$h[electronic resource] 260 $c2011 520 $aAbstract: The objectives of this study were to develop a value added product, goat mortadella, using meat fromdiscardedanimals; to evaluatepork fat at various levels of inclusioninmortadella in an effort to reduce the fat content of the product; to determine consumer acceptability; and to determine the physico-chemical properties of this goat product. Three goat mortadella formulations were manufactured containing 10, 20 and 30% pork fat. The sensory characteristics, microbiological and proximate analysis, starch, chlorides, pH, water activity (Aw), water holding capacity (WHC), emulsion stability and CIE colour characteristics (i.e. a*, b* and L*) of the mortadella were evaluated. The total number of thermotolerant coliforms, Staphylococcus aureus, Salmonella and Clostridium sulphite-reducers in the goat mortadella were in accordance with Brazilian legislation. Consumer panellists detected signi?cant differences (P < 0.05) in appearance, colour, odour, ?avour, texture and overall acceptance among the goat mortadella formulations. The goat mortadella prepared with 10% fat was rated the highest. In addition, approximately 70% of the panellists commented that they would purchase the goat mortadella. The percentages of moisture and protein were reduced as the percentages of fat added to the formulation increased. The goat mortadella with 30% fat had higher (P < 0.05) fat, ash, emulsion stability,WHC and b* contents than those with 10 and 20% fat. The use of meat from discarded goats in the preparation of mortadella allows getting the most from this material, and the addition of 10% fat resulted in a goat mortadella with better acceptance and lowest fat content. 650 $aCaprino 650 $aCarne 650 $aGordura 650 $aMortadela 650 $aProduto derivado da carne 650 $aTecnologia de alimento 653 $aEmbutido cozido 700 1 $aFÉLEX, S. S. S. 700 1 $aMEIRELES, R. B. L. M. 700 1 $aDALMÁS, P. S. 700 1 $aMOREIRA, R. T. 700 1 $aHONÓRIO, V. G. 700 1 $aMORGANO, M. A. 700 1 $aMILANI, R. F. 700 1 $aBENEVIDES, S. D. 700 1 $aQUEIROGA, R. C. R. E. 700 1 $aMADRUGA, M. S. 773 $tSmall Ruminant Research, Amsterdam$gv. 98, n. 1/3, p. 59-63, June, 2011.
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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