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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
29/11/2017 |
Data da última atualização: |
29/12/2017 |
Autoria: |
REIS, M. de O.; CAPRIOLI, R. A.; LAISSE, C. J. M.; GUIMARÃES, L. L. B.; ANDRADE, C. P. de; BOABAID, F. M.; SONNE, L.; DRIEMEIER, D. |
Afiliação: |
Matheus de Oliveira Reis, SPV/DPCV/FaVet/UFRGS; Rafaela A. Caprioli, SPV/DPCV/FaVet/UFRGS; Cláudio João M. Laisse, SPV/DPCV/FaVet/UFRGS; Lorena L. B. Guimarães, SPV/DPCV/FaVet/UFRGS; Caroline P. de Andrade, SPV/DPCV/FaVet/UFRGS; Fabiana M. Boabaid, Faculdade de Medicina Veterinária/Universidade de Cuiabá - Unic; Luciana Sonne, SPV/DPCV/FaVet/UFRGS; David Driemeier, SPV/DPCV/FaVet/UFRGS. |
Título: |
Surto de leptospirose em bezerros criados em resteva de arroz. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 37, n. 9, p.937-940, setembro. 2017. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Leptospirosis outbreak in calves maintained in a rice stubble field. |
Conteúdo: |
A leptospirose é uma doença infecciosa causada por bactérias do gênero Leptospira, que afeta animais domésticos, selvagens e também humanos. De outubro a novembro de 2014, numa propriedade rural localizada em Glorinha, RS, em que bovinos eram mantidos em resteva de arroz, 13 bezerros manifestaram hemoglobinúria e apatia, nove dos quais morreram em menos de 24 horas após o início dos sinais clínicos. Foram necropsiados quatro bezerros (A, B, C e D). Fragmentos de tecido foram fixados em formalina a 10%. Amostras de rim, fígado e pulmão dos Bezerros B, C e D foram enviadas para análise de PCR para RNA ribossômico 16S e a proteína Lip 32 de Leptospira. No exame macroscópico foram observados mucosas e tecido subcutâneo amarelados, fígado alaranjado, pulmões com múltiplas petéquias, predominantemente nos lóbulos craniais. A cavidade torácica do Bezerro A estava repleta de um líquido vermelho-escuro. À avaliação microscópica foi observada hemorragia acentuada nos pulmões; no fígado havia necrose e vacuolização hepatocelular centrolobular difusa moderada, além de infiltrado linfocítico periportal discreto. Nos rins observou-se nefrite intersticial linfoplasmocítica discreta multifocal. A análise por PCR teve resultado positivo para os Bezerros B e D. O diagnóstico de leptospirose nos bezerros foi baseado nos achados epidemiológicos, clínicos e patológicos, associados ao resultado positivo na PCR. Este estudo demonstra a importância da investigação da doença quando animais jovens são criados em áreas inundadas e têm manifestações clínicas de doença septicêmica aguda. MenosA leptospirose é uma doença infecciosa causada por bactérias do gênero Leptospira, que afeta animais domésticos, selvagens e também humanos. De outubro a novembro de 2014, numa propriedade rural localizada em Glorinha, RS, em que bovinos eram mantidos em resteva de arroz, 13 bezerros manifestaram hemoglobinúria e apatia, nove dos quais morreram em menos de 24 horas após o início dos sinais clínicos. Foram necropsiados quatro bezerros (A, B, C e D). Fragmentos de tecido foram fixados em formalina a 10%. Amostras de rim, fígado e pulmão dos Bezerros B, C e D foram enviadas para análise de PCR para RNA ribossômico 16S e a proteína Lip 32 de Leptospira. No exame macroscópico foram observados mucosas e tecido subcutâneo amarelados, fígado alaranjado, pulmões com múltiplas petéquias, predominantemente nos lóbulos craniais. A cavidade torácica do Bezerro A estava repleta de um líquido vermelho-escuro. À avaliação microscópica foi observada hemorragia acentuada nos pulmões; no fígado havia necrose e vacuolização hepatocelular centrolobular difusa moderada, além de infiltrado linfocítico periportal discreto. Nos rins observou-se nefrite intersticial linfoplasmocítica discreta multifocal. A análise por PCR teve resultado positivo para os Bezerros B e D. O diagnóstico de leptospirose nos bezerros foi baseado nos achados epidemiológicos, clínicos e patológicos, associados ao resultado positivo na PCR. Este estudo demonstra a importância da investigação da doença quando animais jovens sã... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Acute leptospirosis; Doença septicêmica; Leptospira sp; Leptospirose aguda; Septicemic disease. |
Thesagro: |
Bezerro; Ruminante. |
Thesaurus Nal: |
Calves; Ruminants. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/167815/1/Surto-de-leptospirose-em-bezerros.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Suínos e Aves. Para informações adicionais entre em contato com cnpsa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Suínos e Aves. |
Data corrente: |
01/04/2022 |
Data da última atualização: |
11/04/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BORTOLI, M.; HOLLAS, C. E.; CUNHA JUNIOR, A.; STEINMETZ, R. L. R.; COLDEBELLA, A.; PRÁ, M. C. de; SOARES, H. M.; KUNZ, A. |
Afiliação: |
MARCELO BORTOLI, UTFPR/Francisco Beltrão; CAMILA ESTER HOLLAS, UNIOESTE/Cascavel; ANILDO CUNHA JUNIOR, CNPSA; RICARDO LUIS RADIS STEINMETZ, CNPSA; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; MARINA CELANT DE PRÁ, UTFPR/Dois Vizinhos; HUGO MOREIRA SOARES, UFSC; AIRTON KUNZ, CNPSA. |
Título: |
Water reuse as a strategy for mitigating atmospheric emissions and protecting water resources for the circularity of the swine production chain. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Cleaner Production, v. 345, n. 131127, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.131127 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: High greenhouse gas emissions, high water demand, and waste with high pollution potential are critical points for waste management generated in animal production. With significant contributions in global emissions of air pollutants, sustainable practices for agriculture are fundamental to mitigate global climate change, besides ensuring protection to water resources, which is as critical as climate issues. Despite the importance of these issues, some gaps exist in the literature to develop practices capable of fostering water security and mitigation of greenhouse gas emissions. In this sense, the present study aimed to evaluate the impacts of reusing NO3 ? rich effluents inside the facilities for cleaning the swine houses and consequent atmospheric emissions of nitrous oxide (N2O) and methane (CH4). In swine manure, the generation of volatile fatty acids (VFA) was strongly influenced by temperature; a change in temperature from 10 to 18 ?C increased by ten times the rate of VFA production, reflecting directly in methane emission and availability of organic carbon for the denitrification process. The effluent reuse practice, rich in nitrate, considering the organic carbon bioavailability in the pit storage, decreased methanogenic activity with a consequent VFA use as a bioavailable carbon source for denitrification, reducing greenhouse gas (GHG) emissions and consequently, the environmental impacts of swine production. In this way, the water reuse of 40% can mitigate up to 80% of GHG emission, with a minimum C/N ratio of 20, to ensure that at all temperatures the denitrifying process occurs efficiently since the carbon limitation negatively affected the N2O emission due to incomplete denitrification. Therefore, our results demonstrate the importance of this practice for swine sustainability and the capacity to adopt simple measures in favor of circularity in the swine production chain. MenosAbstract: High greenhouse gas emissions, high water demand, and waste with high pollution potential are critical points for waste management generated in animal production. With significant contributions in global emissions of air pollutants, sustainable practices for agriculture are fundamental to mitigate global climate change, besides ensuring protection to water resources, which is as critical as climate issues. Despite the importance of these issues, some gaps exist in the literature to develop practices capable of fostering water security and mitigation of greenhouse gas emissions. In this sense, the present study aimed to evaluate the impacts of reusing NO3 ? rich effluents inside the facilities for cleaning the swine houses and consequent atmospheric emissions of nitrous oxide (N2O) and methane (CH4). In swine manure, the generation of volatile fatty acids (VFA) was strongly influenced by temperature; a change in temperature from 10 to 18 ?C increased by ten times the rate of VFA production, reflecting directly in methane emission and availability of organic carbon for the denitrification process. The effluent reuse practice, rich in nitrate, considering the organic carbon bioavailability in the pit storage, decreased methanogenic activity with a consequent VFA use as a bioavailable carbon source for denitrification, reducing greenhouse gas (GHG) emissions and consequently, the environmental impacts of swine production. In this way, the water reuse of 40% can mitigat... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Ácidos carboxílicos de cadeia curta; Circular economy; Economia circular; Emissão de gases de efeito estufa; Estrume de suíno; Short-chain carboxylic acids. |
Thesagro: |
Dejeto; Desnitrificação; Esterco; Resíduo Orgânico; Suíno. |
Thesaurus NAL: |
Animal wastes; Denitrification; Greenhouse gas emissions; Pig manure; Swine; Waste management. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 03229naa a2200421 a 4500 001 2141738 005 2022-04-11 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.jclepro.2022.131127$2DOI 100 1 $aBORTOLI, M. 245 $aWater reuse as a strategy for mitigating atmospheric emissions and protecting water resources for the circularity of the swine production chain.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aAbstract: High greenhouse gas emissions, high water demand, and waste with high pollution potential are critical points for waste management generated in animal production. With significant contributions in global emissions of air pollutants, sustainable practices for agriculture are fundamental to mitigate global climate change, besides ensuring protection to water resources, which is as critical as climate issues. Despite the importance of these issues, some gaps exist in the literature to develop practices capable of fostering water security and mitigation of greenhouse gas emissions. In this sense, the present study aimed to evaluate the impacts of reusing NO3 ? rich effluents inside the facilities for cleaning the swine houses and consequent atmospheric emissions of nitrous oxide (N2O) and methane (CH4). In swine manure, the generation of volatile fatty acids (VFA) was strongly influenced by temperature; a change in temperature from 10 to 18 ?C increased by ten times the rate of VFA production, reflecting directly in methane emission and availability of organic carbon for the denitrification process. The effluent reuse practice, rich in nitrate, considering the organic carbon bioavailability in the pit storage, decreased methanogenic activity with a consequent VFA use as a bioavailable carbon source for denitrification, reducing greenhouse gas (GHG) emissions and consequently, the environmental impacts of swine production. In this way, the water reuse of 40% can mitigate up to 80% of GHG emission, with a minimum C/N ratio of 20, to ensure that at all temperatures the denitrifying process occurs efficiently since the carbon limitation negatively affected the N2O emission due to incomplete denitrification. Therefore, our results demonstrate the importance of this practice for swine sustainability and the capacity to adopt simple measures in favor of circularity in the swine production chain. 650 $aAnimal wastes 650 $aDenitrification 650 $aGreenhouse gas emissions 650 $aPig manure 650 $aSwine 650 $aWaste management 650 $aDejeto 650 $aDesnitrificação 650 $aEsterco 650 $aResíduo Orgânico 650 $aSuíno 653 $aÁcidos carboxílicos de cadeia curta 653 $aCircular economy 653 $aEconomia circular 653 $aEmissão de gases de efeito estufa 653 $aEstrume de suíno 653 $aShort-chain carboxylic acids 700 1 $aHOLLAS, C. E. 700 1 $aCUNHA JUNIOR, A. 700 1 $aSTEINMETZ, R. L. R. 700 1 $aCOLDEBELLA, A. 700 1 $aPRÁ, M. C. de 700 1 $aSOARES, H. M. 700 1 $aKUNZ, A. 773 $tJournal of Cleaner Production$gv. 345, n. 131127, 2022.
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Registro original: |
Embrapa Suínos e Aves (CNPSA) |
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