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Registros recuperados : 223 | |
41. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CUNHA, F. L.; CORTEZ, M. A. S.; MANO, S.; SILVA, A. C. de O. Perfil dos consumidores de leite bovino e caprino na cidade de Niterói, RJ. Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 62, n. 357, p. 464-471, jul./ago., 2007. Edição dos anais do 24o. Congresso Nacional de Laticínios, Juiz de Fora, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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42. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ANGONESE, A. R.; CAMPOS, A. T.; ZACARKIM, C. E.; MATSUO, M. S.; CUNHA, F. Eficiência energética de sistema de produção de suínos com tratamento dos resíduos em biodigestor. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v.10,n.3,p.745-750,jul.-set.,2006. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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44. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | BOTTA, D. C.; CUNHA, F. M. da; FLORENCIO, C.; BADINO JR. A. C.; FARINAS, C. S. Estudo da influência do pH tamponante na concentração por ultrafiltração dos extratos enzimáticos produzidos por fermentação em estado sólido. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 5., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação , 2013. p. 4 Editado por Ana Rita de Araújo Nogueira, Simone Cristina Méo Niciura. (Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 110). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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47. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, G. M.; CUNHA, F. N. da; PAZETO, L. D.; KERR, W. E. Micropropagacao de sapucaia (Lecythis pisonis) in vitro, para futura microenxertia com a castanha-do-Para (Bertholletia excelsa). In: REUNIAO ESPECIAL DA SBPC, 1., 1994, Uberlandia, MG. O cerrado e o seculo XXI: o homem, a terra e a ciencia. Uberlandia, MG: UFU/SBPC, 1994. p.68. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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51. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CUNHA, F.; GOMEZ, D. R. S.; SILVA, J. J. da; ALEXANDRE, T. M.; MOSCARDI, F. Genetic diversity of the sunflower caterpillar (Chlosyne lacinia saundersii Doubleday and Hewitson) ( Lepidoptera: Nymphalidae) populations determined by molecular RAPD markers. Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 82, n. 4, p. 1127-1136, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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53. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VASCONCELLOS, V. M. de; CUNHA, F. M. da; BADINO JUNIOR, A. C.; FARINAS, C. S. Produção de celulases a partir de resíduos agroindustriais e sua aplicação na hidrólise enzimática de bagaço de cana-de-açucar. In: JORNADA CIENTÍFICA - EMBRAPA SÃO CARLOS, 5., 2013, São Carlos, SP. Anais... São Carlos, SP: Embrapa Pecuária Sudeste: Embrapa Instrumentação , 2013. p. 6 Editado por Ana Rita de Araújo Nogueira, Simone Cristina Méo Niciura. (Embrapa Pecuária Sudeste. Documentos, 110). Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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57. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CUNHA, F.; MOSCARDI, F.; ALEXANDRE, T. M.; SOSA-GOMEZ, D. R. Preferência para oviposição e ocorrência da lagarta-preta-do-girassol (Chlosyne lacinia saundersii) em diferentes plantas hospedeiras com e sem a presença do girassol. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE GIRASSOL, 17.; SIMPÓSIO NACIONAL SOBRE A CULTURA DO GIRASSOL, 5., 2007, Uberaba. Anais... Londrina: Embrapa Soja, 2007. p. 17-20. (Embrapa Soja. Documentos, 292). Organizado por Odilon Ferreira Saraiva, Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite, Simone Ery Grosskopf. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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59. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CUNHA, F. N. da; MATSUCUMA, L. A.; PAZETO, L. D.; OLIVEIRA, G. M.; DERR, W. E. Propagacao de abiu (Pouteria caimito) in vitro por meio de gemas axilares em meio MS modificado. In: REUNIAO ESPECIAL DA SBPC, 1., 1994, Uberlandia, MG. O cerrado e o seculo XXI: o homem, a terra e a ciencia. Uberlandia, MG: UFU/SBPC, 1994. p.66. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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60. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SOUZA, J. A. R.; FERREIRA, P. A.; MOREIRA, D. A.; BATISTA, R. O.; CUNHA, F. F. Qualidade de frutos de tomate fertirrigados com água residuária da suinocultura. Item, Brasília, DF, n. 82, p. 76-78, abr./jun. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 223 | |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
10/10/2011 |
Data da última atualização: |
30/11/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
FREITAS-SILVA, O.; TEIXEIRA, A.; CUNHA, F. Q. da; GODOY, R. L. de O.; VENÂNCIO, A. |
Afiliação: |
OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; ALESSANDRA TEIXEIRA, UFRRJ; FLAVIO QUITERIO DA CUNHA, CTAA; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; ARMANDO VENÂNCIO, UNIVERSITY OF MINHO-PT. |
Título: |
Predominant mycobiota and aflatoxin content in Brazil nuts. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Journal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, v. 6, n. 4, p. 465-472, 2011. |
DOI: |
10.1007/s00003-011-0703-6 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The Brazil nut (Bertholletia excelsa) is an economically important product to the Brazilian Amazon. Currently, its marketing is being affected by the high incidence of aflatoxins (AF) produced by potentially aflatoxigenic fungi associated with its seeds. In this context, the purpose of this study was to determine which part of the nut contributes to contamination by aflatoxins and to identify the mycobiota in Brazil nut samples. Unshelled and shelled nuts were analyzed by measuring the total count of filamentous fungi (Aspergillus sections Flavi, Nigri and Circumdati) in sanitised and non-sanitised treatments. The isolates identified as Aspergillus section Flavi, the major producers of AF, were plated for determination of their aflatoxigenic potential. To perform the AF analysis, samples of Brazil nuts were treated separately. The AF from the shell and kernel were extracted by chloroform and analysed by the HPLC-FD system in isocratic mode. The Aspergillus section Flavi count was 21.67% lower. The production of AF by the isolated fungi was 30% for sanitised and 23.8% for non-sanitised samples. The concentrations obtained of AFB1 and AFG1 were higher than those of AFB2 and AFG2. The AFB1 concentrations of shelled nuts and shell samples were 35.0 and 1.78 ?g/kg, respectively. AFB2 and AFG2 were detected only in shelled nut samples. The HPLC-FD analysis presented limits of detection (LOD) and quantification (LOQ) of 0.2 and 0.4 ?g/kg, respectively. |
Thesagro: |
Aspergillus flavus; Bertholletia excelsa; Castanha do Pará; Fungo; Micotoxina; Patologia de semente; Segurança alimentar. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 02246naa a2200265 a 4500 001 1902807 005 2012-11-30 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/s00003-011-0703-6$2DOI 100 1 $aFREITAS-SILVA, O. 245 $aPredominant mycobiota and aflatoxin content in Brazil nuts. 260 $c2011 520 $aThe Brazil nut (Bertholletia excelsa) is an economically important product to the Brazilian Amazon. Currently, its marketing is being affected by the high incidence of aflatoxins (AF) produced by potentially aflatoxigenic fungi associated with its seeds. In this context, the purpose of this study was to determine which part of the nut contributes to contamination by aflatoxins and to identify the mycobiota in Brazil nut samples. Unshelled and shelled nuts were analyzed by measuring the total count of filamentous fungi (Aspergillus sections Flavi, Nigri and Circumdati) in sanitised and non-sanitised treatments. The isolates identified as Aspergillus section Flavi, the major producers of AF, were plated for determination of their aflatoxigenic potential. To perform the AF analysis, samples of Brazil nuts were treated separately. The AF from the shell and kernel were extracted by chloroform and analysed by the HPLC-FD system in isocratic mode. The Aspergillus section Flavi count was 21.67% lower. The production of AF by the isolated fungi was 30% for sanitised and 23.8% for non-sanitised samples. The concentrations obtained of AFB1 and AFG1 were higher than those of AFB2 and AFG2. The AFB1 concentrations of shelled nuts and shell samples were 35.0 and 1.78 ?g/kg, respectively. AFB2 and AFG2 were detected only in shelled nut samples. The HPLC-FD analysis presented limits of detection (LOD) and quantification (LOQ) of 0.2 and 0.4 ?g/kg, respectively. 650 $aAspergillus flavus 650 $aBertholletia excelsa 650 $aCastanha do Pará 650 $aFungo 650 $aMicotoxina 650 $aPatologia de semente 650 $aSegurança alimentar 700 1 $aTEIXEIRA, A. 700 1 $aCUNHA, F. Q. da 700 1 $aGODOY, R. L. de O. 700 1 $aVENÂNCIO, A. 773 $tJournal für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit$gv. 6, n. 4, p. 465-472, 2011.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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