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Registros recuperados : 97 | |
61. | | ARAÚJO, F. C. B. das; CUNHA, E. F. M.; RODRIGUES, S. de M.; BONFIM, K.; TAVARES, E. J. M.; MOURA, M. F.; SILVA, G. F. da. Identification and validation of SNPs in the phytoene synthase 2 (psy2) gene associated with yellow color of the root in cassava (Manihot esculenta Crantz) accessions of the Brazilian Amazon. Genetic Resources and Crop Evolution, v. 68, p. 1809-1824, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Semiárido. |
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62. | | PARAENSE, L. C. R.; PENA, D. N.; DARNET, S. H.; RODRIGUES, S. de M.; MENEZES, I. C. de; CUNHA, E. F. M. First genomic microsatellite markers developed for Platonia insignis (Clusiaceae), a Brazilian fruit tree. Molecular Biology Reports, v. 47, n. 4, p. 2985-2989, fev. 2020. Short Comunication. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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63. | | ALBUQUERQUE, G. R. de; SANTOS, J. A. C. M. dos; BOARI, A. de J.; CUNHA, E. F. M.; PANTOJA, K. F. C.; WINTER, S.; BLAWID, R. First report of cassava virus X infecting cassava plants in Brazil. Journal of Plant Pathology, v. 105, n. 4, p. 1669-1674, Nov. 2023. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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64. | | CUNHA, E. F. M.; SOUSA, N. R.; MOURA, M. F.; DIAS, M. C.; SOUZA, E. D.; FARIAS NETO, J. T.; SAMPAIO, J. E. Genetic differentiation among accessions of sugary cassava sampled in the states of Pará and Amazonas, Brazil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 61., 2015, Águas de Lindóia. Resumos... Ribeirão Preto: Sociedade Brasileira de Genética, 2015. p. 51. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Roraima. |
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65. | | CUNHA, E. F. M.; SOUSA, N. R.; MOURA, M. F.; DIAS, M. C.; SOUZA, E. D.; FARIAS NETO, J. T.; SAMPAIO, J. E. Genetic differentiation among accessions of sugary cassava sampled in the states of Pará and Amazonas, Brazil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 61., 2015, Águas de Lindóia. Resumos... Ribeirão Preto: Sociedade Brasileira de Genética, 2015. p. 51. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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66. | | LIMA, A. M.; CUNHA, E. F. M.; ISHIDA, A. K. N.; PEREIRA, A. C. da C.; REIS, S. P. dos; SOUZA, C. R. B. de. Expression profiles of defense genes in cassava storage roots upon exposure to Phytopythium sp., causal agent of soft root rot disease. Physiological and Molecular Plant Pathology, v. 104, p. 23-30, Dec. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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67. | | RAMOS, G. K. de S.; LEMOS, O. F. de; CUNHA, E. F. M.; MENDONÇA, D. P.; RODRIGUES JUNIOR, O. M.; SILVA, F. B. B. da. Efeito da temperatura no desenvovimento in vitro de pimenteira-do-reino (Piper nigrum L.). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 20.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 4., 2016, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2016. p. 430-434. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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70. | | PENA, D. N.; CUNHA, E. F. M.; RODRIGUES, S. de M.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; SANCHES, J. P.; MOURA, M. F. Molecular characterization of a germplasm bank of Platonia insignis Mart.: a fruit tree. Genetic Resources and Crop Evolution, v. 67, n. 2, p. 411-420, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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71. | | PONTES, L. C. G.; CUNHA, E. F. M.; MOURA, M. F.; RODRIGUES, S. de M.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; CARVALHO, J. E. U. de; THERRIER, J. Molecular characterization of progenies of bacurizeiro (Platonia insignis) from Marajó Island, northeastern Amazon. Acta Amazonica, Manaus, v. 47, n. 4, p. 293-300, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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72. | | CUNHA, E. F. M.; SILVA, C. R. de S.; ALBUQUERQUE, P. S. B. de; RAMALHO, G. F.; PONTES, L. C. G.; FARIAS NETO, J. T. de. Molecular characterization of 'sweet' cassavas (Manihot esculenta) from a germplasm bank in Brazilian Eastern Amazonia. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 16, n. 1, p. 28-34, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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73. | | ALMEIDA, C. A.; ISHIDA, A. K. N.; SILVA, C. T. B.; NORONHA, A. C. da S.; BOARI, A. de J.; CUNHA, E. F. M. Incidência da bacteriose em plantios de mandioca no estado do Pará. In: CONFERÊNCIA NACIONAL DE DEFESA AGROPECUÁRIA, 4., 2013, Belém, PA. Defesa agropecuária e sustentabilidade. Belém, PA: SBDA, 2014. p. 178. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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76. | | SANCHES, J. P.; CUNHA, E. F. M.; RODRIGUES, S. de M.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; NAHON, A. E.; PENA, D. N. Caracterização genética de uma população natural de bacurizeiro (Platonia insignis Mart.) por meio de marcadores ISSR. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 20.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 4., 2016, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2016. p. 253-257. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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77. | | CARRÉRA, A. G. P.; LORENZO, N. D.; ARAÚJO, F. das C. B. de; CUNHA, R. L.; CUNHA, E. F. M.; ROSÁRIO, F. S. do; ARAÚJO, M. P. S. Avaliação do rendimento de raízes de diferentes genótipos de mandioca brava (Manihot esculenta, Crantz). In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 17.; SEMINÁRIO DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA ORIENTAL, 1., 2013, Belém, PA. Anais. Belém, PA: Embrapa Amazônia Oriental, 2013. 1 CD-ROM. PIBIC 2013. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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79. | | SILVA, P. A.; MELO, W. dos S.; CUNHA, R. L.; CUNHA, E. F. M.; LOPES, A. S.; PENA, R. da S. Caracterização das raízes e féculas de três variedades de mandioca produzidas no estado do Pará. Revista Brasileira de Produtos Agroindustriais, Campina Grande, v. 18, n. 2, p. 147-154, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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80. | | OLIVEIRA, M. do S. P. de; CARVALHO, A. V.; DOMINGUES, A. F. N.; OLIVEIRA, N. P. de; CUNHA, E. F. M. Oenocarpus spp.: bacaba. In: CORADIN, L.; CAMILLO, J.; VIEIRA, I. C. G. (ed.). Espécies nativas da flora brasileira de valor econômico atual ou potencial: plantas para o futuro: região Norte. Brasília, DF: MMA, 2022. p. 394-412. (Série Biodiversidade, 53). Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Registros recuperados : 97 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
10/05/2019 |
Data da última atualização: |
14/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
ARAÚJO, F. das C. B. de; CUNHA, E. F. M.; CUNHA, R. L.; FARIAS NETO, J. T. de; SILVA, R. de S. |
Afiliação: |
Francisca das Chagas Bezerra de Araújo, UFRA; ELISA FERREIRA MOURA CUNHA, CPATU; ROBERTO LISBOA CUNHA, CPATU; JOAO TOME DE FARIAS NETO, CPATU; Rodrigo de Souza Silva, UFRA. |
Título: |
Chemical root traits differentiate 'bitter' and 'sweet' cassava accessions from the Amazon. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 19, p. 77-85, 2019. |
DOI: |
10.1590/1984-70332019v19n1a11 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
'Bitter' and 'sweet' cassava are normally distinguished based on the hydrocyanic acid (HCN) content of their roots. Moreover, Brazilian farmers tend to select 'sweet' cassava based on the taste and cooking aspects. The aim of this study was to characterize chemical traits of 'bitter' and 'sweet' cassava roots of the Amazon region and to find genetic relations among accessions based on these traits. Considerable phenotypic variation was detected among the evaluated traits moisture, ashes, total soluble solids, total titratable acidity, pH, total carotenoids, free and total cyanide, crude protein, glucose, fructose, sucrose and starch. Aside from free and total cyanide, the trait means of sugars and moisture differed in 'bitter' and 'sweet' cassava and also differentiated these in different clusters in the dendrogram using the unweighted pair-group method based on arithmetic averages (UPGMA) and in the results of principal component analysis. |
Thesagro: |
Mandioca. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia; Cassava. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/197273/1/11-AR-1744-1.pdf
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Marc: |
LEADER 01622naa a2200217 a 4500 001 2108981 005 2019-10-14 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1590/1984-70332019v19n1a11$2DOI 100 1 $aARAÚJO, F. das C. B. de 245 $aChemical root traits differentiate 'bitter' and 'sweet' cassava accessions from the Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $a'Bitter' and 'sweet' cassava are normally distinguished based on the hydrocyanic acid (HCN) content of their roots. Moreover, Brazilian farmers tend to select 'sweet' cassava based on the taste and cooking aspects. The aim of this study was to characterize chemical traits of 'bitter' and 'sweet' cassava roots of the Amazon region and to find genetic relations among accessions based on these traits. Considerable phenotypic variation was detected among the evaluated traits moisture, ashes, total soluble solids, total titratable acidity, pH, total carotenoids, free and total cyanide, crude protein, glucose, fructose, sucrose and starch. Aside from free and total cyanide, the trait means of sugars and moisture differed in 'bitter' and 'sweet' cassava and also differentiated these in different clusters in the dendrogram using the unweighted pair-group method based on arithmetic averages (UPGMA) and in the results of principal component analysis. 650 $aAmazonia 650 $aCassava 650 $aMandioca 700 1 $aCUNHA, E. F. M. 700 1 $aCUNHA, R. L. 700 1 $aFARIAS NETO, J. T. de 700 1 $aSILVA, R. de S. 773 $tCrop Breeding and Applied Biotechnology$gv. 19, p. 77-85, 2019.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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