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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  25/02/2008
Data da última atualização:  02/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FAGERIA, N. K.
Afiliação:  NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF.
Título:  Optimum soil acidity indices for dry bean production on an oxisol in no-tillage system.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 39, n. 5/6, p. 845-857, Mar. 2008.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soil acidity is one of the major yield constraints to crop production in various parts of the world. Quantifying optimum soil acidity indices is an important strategy for achieving maximum economic crop yields on acid soils. Five field experiments were conducted for three consecutive years using dry bean as a test crop on an Oxisol. The lime rates used were 0, 12, and 24 Mg ha-1 for creating a wide range of soil acidity indices in a no-tillage cropping system. Grain yield of dry bean was significantly increased by improving soil pH, base saturation, calcium (Ca), magnesium (Mg), and potassium (K) saturation and reducing aluminum (Al) saturation. These soil acidity indices were higher in the 0- to 10-cm soil layer than the 10- to 20-cm soil layer for maximum grain yield. Across two soil depths, optimum values for maximum bean yield were pH 6.5, base saturation 67%, Ca saturation 48%, and Mg saturation 19%. Bean yield linearly increased with increasing K saturation in the range of 1.5 to 3% across two soil depths. There was a significant linear decrease in grain yield with increasing Al saturation in the range of 0 to 8% across two soil depths. Optimal values of soil indices for maximum bean yield can be used as a reference for liming and improving yield of bean crop on Oxisols in a no-tillage cropping system. Yield components, such as pod number, grain per pod, and 100-grain weight were significantly improved with liming, and bean yield was significantly associated with these... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Soil acidity.
Thesagro:  Acidez do Solo; Cerrado; Feijão; Phaseolus Vulgaris; Plantio Direto; Solo.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF26517 - 1UPCAP - DD20082008
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  06/01/2010
Data da última atualização:  07/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 2
Autoria:  CRUZ, A. R. R.; SOARES, E. L.; CAMPOS, F. A. P.; ARAGÃO, F. J. L.
Afiliação:  ANDRÉA RAQUEL RAMOS DA CRUZ; EMANOELLA L. SOARES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; FRANCISCO A. P. CAMPOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; FRANCISCO JOSE LIMA ARAGÃO, EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA.
Título:  Biolistic-mediated genetic transformation of Prickly-pear cactus pear (Opuntia ficus-indica).
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Acta Horticulturae, v. 811, p. 255-257, 2009.
Idioma:  Inglês
Notas:  Edição do Proceedings of the six International Congress on Cactus Pear and Cochineal, [s.l.], 2009.
Palavras-Chave:  Biolistic; Cactus; transformação genética.
Thesaurus NAL:  gene expression; Opuntia.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN32008 - 1UPCAP - DD
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