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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
14/11/1998 |
Data da última atualização: |
20/08/2012 |
Autoria: |
BASTOS, T. X.; ROCHA, E. J. P. da; ROLIM, P. A. M.; DINIZ, T. D. de A. S.; SANTOS, E. C. R. dos; NOBRE, R. A. A.; CUTRIM, E. M. C. |
Afiliação: |
THEREZINHA XAVIER BASTOS, CPATU; EDSON JOSÉ PAULINO DA ROCHA, SUDAM; PEDRO ALBERTO MOURA ROLIM, SUDAM; TATIANA DEANE DE ABREU SA, CPATU; EVANDRO CARLOS RABELO DOS SANTOS, SUDAM; ROBÉRIO ALEIXO ANSELMO NOBRE, CPATU; ELEN MARIA CÂMARA CUTRIM, UFPA. |
Título: |
O estado atual dos conhecimentos de clima da Amazônia brasileira com finalidade agrícola. |
Ano de publicação: |
1984 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DO TRÓPICO ÚMIDO, 1., 1984, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: EMBRAPA-CPATU, 1984. |
Páginas: |
p. 13. |
Série: |
(EMBRAPA-CPATU. Documentos, 31). |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
Brasil. |
Thesagro: |
Climatologia. |
Thesaurus Nal: |
Amazonia; climatology. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/64274/1/Doc31-p13.pdf
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Marc: |
LEADER 00757nam a2200241 a 4500 001 1394814 005 2012-08-20 008 1984 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aBASTOS, T. X. 245 $aO estado atual dos conhecimentos de clima da Amazônia brasileira com finalidade agrícola. 260 $aIn: SIMPÓSIO DO TRÓPICO ÚMIDO, 1., 1984, Belém, PA. Resumos. Belém, PA: EMBRAPA-CPATU$c1984 300 $ap. 13. 490 $a(EMBRAPA-CPATU. Documentos, 31). 650 $aAmazonia 650 $aclimatology 650 $aClimatologia 653 $aBrasil 700 1 $aROCHA, E. J. P. da 700 1 $aROLIM, P. A. M. 700 1 $aDINIZ, T. D. de A. S. 700 1 $aSANTOS, E. C. R. dos 700 1 $aNOBRE, R. A. A. 700 1 $aCUTRIM, E. M. C.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
31/12/2022 |
Data da última atualização: |
12/01/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
COUTO, C. DE C.; COELHO, C. C. DE S.; OLIVEIRA, E. M. M.; CASAL, S.; FREITAS-SILVA, O. |
Afiliação: |
CINTHIA DE CARVALHO COUTO, UNIRIO; CAROLINE CORRÊA DE SOUZA COELHO, UNIRIO; EDNA MARIA MORAIS OLIVEIRA, CTAA; SUSANA CASAL, Universidade do Porto; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA. |
Título: |
Adulteration in roasted coffee: a comprehensive systematic review of analytical detection approaches. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Food Properties, v. 26, n. 1, p. 231-258, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/10942912.2022.2158865 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
he presence of impurities in roasted ground coffee interferes with its quality. This Systematic Literature Review (SLR) aimed to identify and evaluate the different types of analytical techniques published in the last 20 years for the detection of adulterants in roasted coffee. The SLR was performed on StArt software in three stages: Planning, Executing, and Summarization. Eighty-three studies were selected for this review. The type of coffee most frequently studied was roasted ground coffee and Coffea arabica, while among the adulterants, Coffea canephora, coffee wastes, and corn. There was a trend toward applications of chromatographic, spectroscopic, and multi-adulterant techniques. Suitable techniques to detect/quantify adulterations in coffee and particularly as multi-detection approaches are crucial to improve coffee quality worldwide. |
Palavras-Chave: |
Arabica coffee; Chromatographic methods; Coffee adulteration; Coffee quality; Food fraud; Robusta coffee; Spectroscopy methods. |
Thesaurus NAL: |
Food technology; Systematic review. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 01772naa a2200289 a 4500 001 2150500 005 2024-01-12 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1080/10942912.2022.2158865$2DOI 100 1 $aCOUTO, C. DE C. 245 $aAdulteration in roasted coffee$ba comprehensive systematic review of analytical detection approaches.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $ahe presence of impurities in roasted ground coffee interferes with its quality. This Systematic Literature Review (SLR) aimed to identify and evaluate the different types of analytical techniques published in the last 20 years for the detection of adulterants in roasted coffee. The SLR was performed on StArt software in three stages: Planning, Executing, and Summarization. Eighty-three studies were selected for this review. The type of coffee most frequently studied was roasted ground coffee and Coffea arabica, while among the adulterants, Coffea canephora, coffee wastes, and corn. There was a trend toward applications of chromatographic, spectroscopic, and multi-adulterant techniques. Suitable techniques to detect/quantify adulterations in coffee and particularly as multi-detection approaches are crucial to improve coffee quality worldwide. 650 $aFood technology 650 $aSystematic review 653 $aArabica coffee 653 $aChromatographic methods 653 $aCoffee adulteration 653 $aCoffee quality 653 $aFood fraud 653 $aRobusta coffee 653 $aSpectroscopy methods 700 1 $aCOELHO, C. C. DE S. 700 1 $aOLIVEIRA, E. M. M. 700 1 $aCASAL, S. 700 1 $aFREITAS-SILVA, O. 773 $tInternational Journal of Food Properties$gv. 26, n. 1, p. 231-258, 2023.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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