Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  15/12/2021
Data da última atualização:  15/12/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERREIRA, P. F. A.; XAVIER, J. F.; BERTHOLOTO, D. M.; MELO, D. A. de; CORREIA, T. R.; COELHO, S. de M. de O.; SOUZA, M. M. S. de; LEAL, M. A. de A.; ARAUJO, E. da S.
Afiliação:  PAULA FERNANDA ALVES FERREIRA, UFRRJ; JÚLIA FERREIRA XAVIER, UFRRJ; DANIELLI MONSORES BERTHOLOTO, UFRRJ; DAYANNE ARAÚJO DE MELO, UFRRJ; THAÍS RIBEIRO CORREIA, UFRRJ; SHANA DE MATTOS DE OLIVEIRA COELHO, UFRRJ; MILIANE MOREIRA SOARES DE SOUZA, UFRRJ; MARCO ANTONIO DE ALMEIDA LEAL, CNPAB; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB.
Título:  Effect of composting on the microbiological and parasitic load in animal production wastes in Brazil.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, v. 10, n. 3, p. 265-373-, 2021.
ISSN:  2251-7715
DOI:  10.30486/ijrowa.2021.1909128.1132
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Purpose Animal production wastes are promising for use in agricultural production as a plant nutrient or soil conditioner. However, if not properly managed, they can contaminate the soil and plants, resulting in public health risks. Considering that the composting technique is recommended to ensure compost hygiene and agronomic viability, the present study aimed to evaluate the microbiological and parasitic load during the composting of residues from conventional and organic animal productions. Method The presence of Salmonella sp. and/or helminth eggs and the quantification of thermotolerant coliforms were determined in horse bedding and organic and conventional poultry litter during the process of composting. Results The initial load of thermotolerant coliforms was greater than 1017 MPN g-1 in the three raw materials. All of them showed a significant reduction in these bacteria at the end of the composting process, reaching 99.98%, 100.00%, and 99.80% in the horse bedding, organic poultry litter, and conventional poultry litter, respectively. All the fresh residues contained helminth eggs, with the horse bedding exhibiting the highest amount compared to the others. However, they all revealed an absence of helminth eggs at the end of the composting process. Salmonella sp. was absent in both the raw materials and the final compost. Conclusion Composting was effective in eliminating helminth eggs and reducing thermotolerant coliform levels. However, the final composts retaine... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Helminth eggs; Horse bedding; Organic nimal wastes; Poultry litter; Thermotolerant coliforms.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB41877 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  27/11/2012
Data da última atualização:  02/04/2014
Tipo da produção científica:  Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Autoria:  COSTA, R. S. C. da; SANTOS, J. C. F.; LEONIDAS, F. das C.
Afiliação:  ROGERIO SEBASTIAO CORREA DA COSTA, CPAF-RO; JULIO CESAR FREITAS SANTOS, SAPC; FRANCISCO DAS CHAGAS LEONIDAS, CPAF-RO.
Título:  Ocorrência de plantas daninhas em lavouras de café 'Conilon' em Ouro Preto do Oeste, Rondônia.
Ano de publicação:  2001
Fonte/Imprenta:  Porto Velho: Embrapa Rondônia, 2001.
Páginas:  5p.
Série:  (Embrapa Rondônia. Comunicado Técnico, 203).
Idioma:  Português
Conteúdo:  O objetivo deste trabalho foi determinar as principais plantas daninhas que ocorrem na cultura do café em Ouro Preto do Oeste, Rondônia.
Palavras-Chave:  Café Conilon; Ouro Preto do Oeste; Planta daninha; Plantas daninhas; Rondônia.
Thesagro:  Café; Cafeicultura; Coffea Canephora.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/100449/1/cot203-cafe.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/70829/1/0000003287-cot203-cafe.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RO16358 - 1UMTFL - DDFOL-8301FOL-8301
CPAF-RO16992 - 1UMTFL - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional