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Registros recuperados : 213 | |
49. | | NASCIMENTO, E. J. do; MOURA FILHO, W.; COSTA, L. M.; CRUZ, J. C.; REGAZZI, A. J. Dinamica da matéria orgânica em um Latossolo Vermelho Escuro Distrófico, fase cerrado, submetido a diferentes sistemas de manejo. Revista Ceres, Viçosa, v. 38, n. 220, p. 513-521, 1991. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Milho e Sorgo. |
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50. | | BORGES, E. N.; LOMBARDI NETO, F.; CORRÊA, G. F.; COSTA, L. M. da. Efeito da incorporação superficial de misturas de gesso + matéria orgânica sobre atributos fisicos num latossolo submetido a compactação. IN: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNÇIA DO SOLO, 25., 1995, Viçosa, MG. Resumos expandidos. Viçosa: UFV, 1995. v.1, p. 195-197. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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51. | | LOPES, L. R.; BRAGA, J. M.; COSTA, L. M. da; FONTES, M. P. F.; BEZERRA, R. Fósforo orgânico: influência de fosfato, calcário e período de incubação. Revista da Universidade do Amazonas. Serie: Ciencias Agrarias, Manaus, v.2, n.1, p.43-54, jan./jun. 1993. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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52. | | GOMES, P. C.; FONTES, M. P. F.; COSTA, L. M. da; MENDONCA, E. de S. Fracionamento de Cd, Cr, Cu, Ni e Pb influenciado por doses de metais em latossolo vermelho-amarelo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA DO SOLO, 26., 1997. Rio de Janeiro, RJ. Resumos... Rio de Janeiro: Sociedade Brasileira de Ciencia do Solo, 1997. p.480. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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55. | | MOREAU, A. M. S. dos S.; COSTA, L. M. da; KER, J. C.; GOMES, F. H. Gênese de horizonte coeso, fragipã e duripã em solos do tabuleiro costeiro do sul da Bahia. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, MG, v. 30, n. 6, p. 1021-1030, nov./dez. 2006. Título em Inglês: Genesis of hardened horizons, fragipan and duripan in soils of the coastal tablelands of south Bahia. Biblioteca(s): Embrapa Solos / UEP-Recife. |
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60. | | NOLLA, A.; JUCKSCH, I.; ALVARENGA, R. C.; COSTA, L. M. da. Eficiencia de cobertura do milho, especies espontaneas e especies vegetais utilizadas como adubos verdes em um latossolo vermelho escuro. In: REUNIAO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVACAO DO SOLO E DA AGUA, 12., 1998, Fortaleza, CE. Agricultura e sustentabilidade no semi-arido: resumos expandidos. Fortaleza: UFCE, 1998. p.169-170. Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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Registros recuperados : 213 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
18/08/2005 |
Data da última atualização: |
13/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
Internacional - A |
Autoria: |
SANTOS, D. M.; PEDROSO, M. M.; COSTA, L. M.; NOGUEIRA, A. R. de A.; NÓBREJA J. A. |
Afiliação: |
DANIELE M. SANTOS, Universidade Federal de Uberlândia; MARIELE M. PEDROSO, Universidade Federal de São Carlos; LETICIA M. COSTA, Universidade Federal de São Carlos; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; JOAQUIM A. NOBREGA, Universidade Federal de São Carlos. |
Título: |
A new procedure for bovine milk digestion in a focused microwave oven: gradual sample addition to pre-heated acid. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
Talanta, v. 65, n. 2, p. 505-510, jan. 2005. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.talanta.2004.07.013 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Milk samples can be efficiently digested using a focused microwave oven, however the conventional procedure of addition of concentrated acids to the liquid sample leads to digestates with elevated acidity and residual carbon concentrations. In this work a focused microwave oven was applied for acid digestion of bovine milk samples using a conventional and an alternative procedure based on gradual sample addition to hot and concentrated acids. A two-level 23 full factorial design experiment with eight runs was carried out to evaluate the optimum experimental conditions for reducing both the residual carbon and the final acidity of digestates. The three studied parameters were: temperature of the digestion medium for sample addition, addition of sulfuric acid before the sample or during the first step, and number of aliquots of the sample gradually added. The best conditions were attained by adding small aliquots of milk (ten-fold a volume of 0.5 ml added during 5.0 min) to a digestion mixture containing 3.0 ml nitric acid plus 1.0 ml sulfuric acid heated at 105 °C. It was demonstrated that the digestion efficiency of the alternative procedure was better than the conventional procedure, i.e. 98 and 80%, respectively. The alternative procedure was applied for determination of Ba, Ca, Cu, K, Mg, Na, P, and Zn in whole and non-fat bovine milk. The accuracy was proved using two certified reference materials (whole and non-fat milk powder). |
Palavras-Chave: |
Bovine milk; Focused microwave assisted digestion; Pre heated acid; Sample addition. |
Thesagro: |
GADO DE CORTE; GADO LEITEIRO. |
Categoria do assunto: |
W Química e Física |
Marc: |
LEADER 02264naa a2200253 a 4500 001 1047183 005 2023-03-13 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.talanta.2004.07.013$2DOI 100 1 $aSANTOS, D. M. 245 $aA new procedure for bovine milk digestion in a focused microwave oven$bgradual sample addition to pre-heated acid.$h[electronic resource] 260 $c2005 520 $aMilk samples can be efficiently digested using a focused microwave oven, however the conventional procedure of addition of concentrated acids to the liquid sample leads to digestates with elevated acidity and residual carbon concentrations. In this work a focused microwave oven was applied for acid digestion of bovine milk samples using a conventional and an alternative procedure based on gradual sample addition to hot and concentrated acids. A two-level 23 full factorial design experiment with eight runs was carried out to evaluate the optimum experimental conditions for reducing both the residual carbon and the final acidity of digestates. The three studied parameters were: temperature of the digestion medium for sample addition, addition of sulfuric acid before the sample or during the first step, and number of aliquots of the sample gradually added. The best conditions were attained by adding small aliquots of milk (ten-fold a volume of 0.5 ml added during 5.0 min) to a digestion mixture containing 3.0 ml nitric acid plus 1.0 ml sulfuric acid heated at 105 °C. It was demonstrated that the digestion efficiency of the alternative procedure was better than the conventional procedure, i.e. 98 and 80%, respectively. The alternative procedure was applied for determination of Ba, Ca, Cu, K, Mg, Na, P, and Zn in whole and non-fat bovine milk. The accuracy was proved using two certified reference materials (whole and non-fat milk powder). 650 $aGADO DE CORTE 650 $aGADO LEITEIRO 653 $aBovine milk 653 $aFocused microwave assisted digestion 653 $aPre heated acid 653 $aSample addition 700 1 $aPEDROSO, M. M. 700 1 $aCOSTA, L. M. 700 1 $aNOGUEIRA, A. R. de A. 700 1 $aNÓBREJA J. A. 773 $tTalanta$gv. 65, n. 2, p. 505-510, jan. 2005.
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Registro original: |
Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE) |
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