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Registros recuperados : 156 | |
121. | | COSTA, K. A. de P.; FRANÇA, A. F. de S.; OLIVEIRA, I. P. de; MONTEIRO, F. A.; BARRIGOSSI, J. A. F. Produção de massa seca, eficiência e recuperação do nitrogênio e enxofre pelo capim-Tanzânia adubado com nitrogênio, potássio e enxofre. Ciência e Agrotecnologia, v. 29, n. 3, p. 598-603, maio/jun. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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122. | | PICOLI, J. F.; BARRANTES, L. D. S.; GOMES, R. T.; COSTA, K. R. da; MATSUURA, M. I. da S. F.; RAMOS, N. P.; FRIHAUF, C. von. Potential reduction of environmental impacts of ethanol production by the adoption of the "environmental protocol of the sugarenergy sector" In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON LIFE CYCLE MANAGEMENT, 7., 2015, Bordeaux. Mainstreaming life cycle management for sustainable value creation: abstracts... Bordeaux: Institut des Sciences Moleculares; The Life Cycle Group, 2015. 96 Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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123. | | SILVA, D. C. da; COSTA, K. K. B.; MOURA NETO, L. G. de; SOARES, D. J.; NASCIMENTO, A. D. P. do. Processamento de iogurte enriquecido com farinha de palma (Opuntia fícus Mill). Higiene Alimentar, v. 31, n. 266/267, p. 3622-3626, mar./abr. 2017. Edição dos trabalhos apresentados no VIII Congresso Latino-Americano e XIV Congresso Brasileiro de Higienistas de Alimentos, IV Encontro Nacional de Vigilância de Zoonoses, VI Encontro do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de... Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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124. | | SANTOS, P. R. dos; COSTA, K. D. da S.; NASCIMENTO, M. R.; LIMA, T. V.; SOUZA, Y. P.; COSTA, A. F. da; SILVA, J. W. da. Simultaneous selection for yield, stability, and adaptability of carioca and black beans. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 6, p. 736-745, June, 2018. Título em português: Seleção simultânea de feijões de tipo carioca e preto quanto à produtividade, estabilidade e adaptabilidade. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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125. | | SEVERIANO, E. da C.; OLIVEIRA, G. C. de; DIAS JÚNIOR, M. de S.; COSTA, K. A. de P.; BENITES, V. de M.; FERREIRA FILHO, S. M. F. Structural changes in Latosols of the Cerrado region: II - soil compressive behavior and modeling of additional compaction. Revista Brasileira de Ciência do Solo, v. 35, n. 3, p. 783-791, Jun. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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126. | | SILVA, T. P. da; LIMA, H. E. de; FARIAS, E. do N. C.; COSTA, K. N. A.; SILVA, K. da; QUEIROZ, E. S. Sanidade de sementes de feijão-caupi produzidas no cerrado de Roraima em experimento de inoculação de estirpes fixadoras de nitrogênio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGRONOMIA, 30., 2017, Fortaleza. Segurança hídrica: um desafio para os engenheiros agrônomos do Brasil: [anais]. Fortaleza: AEAC: CONFAEAB, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Roraima. |
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127. | | SANTAELLA, S. T.; SILVA JÚNIOR, F. das C. G. da; GADELHA, D. de A. C.; COSTA, K. O.; AGUIAR, R. de; ARTHAUD, I. D. B.; LEITÃO, R. C. Tratamento de efluentes de refinaria de petróleo em reatores com Aspergillus niger. Engenharia Sanitária e Ambiental, v. 14, n. 1, p. 139-148, 2009. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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128. | | SANTAELLA, S. T.; SILVA JÚNIOR, F. das C. G. da; GADELHA, D. de A. C.; COSTA, K. O.; AGUIAR, R. de; ARTHAUD, I. D. B.; LEITAO, R. C. Tratamento de efluentes de refinaria de petróleo em reatores com Aspergillus niger. In: KATO, M. T.; GAVAZZA, S.; GONÇALVES, E. A. P.; AGUIAR, T. S. S. de L. (Org.). Gestão e tratamento de resíduos líquidos gerados na cadeia produtiva do petróleo. Olinda: Livro Rápido, 2013. Cap. 8 p. 149-170 Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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129. | | SOUZA, I. P. de; SANTOS, P. R. dos; NASCIMENTO, M. R.; COSTA, K. D. da S.; LIMA, T. V.; OLIVEIRA, T. R. A. de; COSTA, A. F. da; PEREIRA, H. S.; SILVA, J. W. da. Assessing the genotypic performance of carioca beans through mixed models. Ciência Rural, v. 48, n. 7, e20170761, 2018. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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130. | | DIAS, M. B. de C.; COSTA, K. A. de P.; SEVERIANO, E. da C.; BILEGO, U. O.; FURTINI NETO, A. E.; ALMEIDA, D. P.; BRAND, S. P.; VILELA, L. Brachiaria and Panicum maximum in an integrated crop-livestock system and a second-crop maize system in succession with soybean. Journal of Agricultural Science, v. 158, n. 3, 2020. p. 206-217 Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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131. | | OLIVEIRA, I. P. de; CASTRO, F. G. F.; MOREIRA, F. P.; PAIXAO, V. V. da; CUSTODIO, D. P.; SANTOS, R. S. M. dos; FARIA, C. D.; COSTA, K. A. de P. Efeitos qualitativo e quantitativo da aplicação de fósforo no capim Tanzania-1. Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 30, n. 1, p. 37-41, jan./jun. 2000. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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132. | | SAMPAIO, F. de M. T.; COSTA, K. A. de P.; PASSOS, A. M. A. dos; PINTO, S. I. do C.; ARAUJO, J. L.; CARVALHO, G. S.; BRITO, A. H. Doses de nitrogênio no crescimento e nutrição do milho cultivado em solo corrigido em diferentes profundidades. Separata de: Global Science and Technology, Rio Verde, v. 04, n. 02, p.27-37, mai/ago. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Rondônia. |
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133. | | CASTRO, D. da S.; BENITES, V. de M.; SILVA, G. P.; SIMON, G. A.; COSTA, K. A. de P.; ASSIS, R. L. de; BRAZ, A. J. B. P.; BENTO, J. C. Avaliação da fertilidade do solo sob diferentes usos no Sudoeste Goiano. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. [Viçosa, MG]: SBCS; Fortaleza: UFC, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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134. | | COSTA, K. R.; PICOLI, J. F.; HILARA, L. G. S.; SCACHETTI, M. T.; DONKE, A. C. G.; SUASSUNA, N. D.; MORANDI, M. A. B.; MATSUURA, M. I. D. S. F. Avaliação do ciclo de vida da produção de algodão no Cerrado brasileiro. CONGRESSO BRASILEIRO EM GESTÃO DO CICLO DE VIDA, 5., 2016, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Associação Brasileira de Ciclo de Vida, 2016. p. 579-585. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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135. | | COSTA, K. R.; PICOLI, J. F.; HILARA, L. G. S.; SCACHETTI, M. T.; DONKE, A. C. G.; SUASSUNA, N. D.; MORANDI, M. A. B.; MATSUURA, M. I. da S. F. Avaliação do ciclo de vida da produção de algodão no cerrado brasileiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO EM GESTÃO DO CICLO DE VIDA, 5., 2016, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Associação Brasileira de Ciclo de Vida, 2016. p. 579-585. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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136. | | PARANHOS, B. A. J.; DONALD, M.; MORELLI, R.; CASTRO, R. M.; GARZIERA, L.; PARANHOS, L. C.; COSTA, K.; GAVA, C. A. T.; COSTA, M. de L. Z.; WALDER, J. M. M. Optimum dose of ginger root oil to treat sterile Ceratitis capitata (Wiedemann) (Diptera: Tephritidae) males. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FRUIT FLIES OF ECONOMIC IMPORTANCE, 8., Valencia, 2010. Abstracts... Valencia: Universitat Politècnica de Valencia, 2010. p. 90. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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137. | | PARANHOS, B. A. J.; MCINNIS, D.; MORELLI, R.; CASTRO, R. M.; GARZIERA, L.; PARANHOS, L. G.; COSTA, K.; GAVA, C. A. T.; COSTA, M. L. Z.; WALDER, J. M. M. Optimum dose of ginger root oil to treat sterile Mediterranean fruit fly males (Diptera: Tephritidae) Journal of Applied Entomology, Hamburg, v. 137, p. 83-90, 2013. Supplement 1. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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138. | | LAMEIRA, O. A.; RODRIGUES, S. de M.; COSTA, K. J. A.; CAMPELO, M. F.; MOREIRA, R. K. V. P. P.; SILVA, A. C. B. da; RAMIRES, A. C. S.; MONTEIRO, A. N. Efeitos de diferentes concentrações de nitrato de amônio e nitrato de potássio na micropropagação da valeriana officinalis l. (valerianaceae). Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 11 , p. 85044-85049, nov. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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139. | | VERARDO, L. L.; NASCIMENTO, C. S.; SILVA, F. F.; GASPARINO, E.; MARTINS, M. F.; TORIYAMA, E.; FARIA, V. R.; BOTELHO, M. E.; COSTA, K. A.; LOPES, P. S.; GUIMARÃES, S. E. F. Identification and validation of differentially expressed genes from pig skeletal muscle. Journal of Animal Breeding and Genetics, v. 130, n. 5, p. 372-381, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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140. | | SANTOS, P. R. dos; OLIVEIRA, T. R. A. de; SKEEN, P.; NASCIMENTO, M. R.; COSTA, K. D. da S.; ARAÚJO, E. R.; PEREIRA, H. S.; COSTA, A. F. da. GGE Biplot and REML/BLUP based-analysis of yield stability and adaptability for common beans in multi-environment trials. Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 14, n. 2, e5657, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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Registros recuperados : 156 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
26/10/2018 |
Data da última atualização: |
14/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTANA, M. de B.; RIBEIRO FILHO, M. R.; ALMEIDA, B. G. de; PEREIRA, G. E.; CUNHA, T. J. F.; NASCIMENTO, A. M. de S.; COSTA, K. G. da; SOUZA, J. F. de; SILVA, J. F. M. |
Afiliação: |
MAYAME DE BRITO SANTANA, UFRPE; MATEUS ROSAS RIBEIRO FILHO, UFRPE; BRIVALDO GOMES DE ALMEIDA, UFRPE; GIULIANO ELIAS PEREIRA, CNPUV; TONY JARBAS FERREIRA CUNHA, CPATSA; ANTONIO MENDES DE SOUZA NASCIMENTO; KALINE GOMES DA COSTA; JOYCE FAGUNDES DE SOUZA; JAMILLA FIAMA MAIA SILVA. |
Título: |
Productivity and quality of Tempranillo grapes cultivated on three different soils in the Sao Francisco Valley, Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings. Rio de Janeiro: SBCS, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Brazilian viticulture ocupies an area of 81 thousand hectares, with vineyards planted from extreme south until regions nearby equator line. At northeast of Brazil, especially at the San Francisco Valley, occured an expansion of grapevine culture, due to ideal conditions of soil and climate, obtaining more than one harvest per year. Studies aiming the grapevine zoning of the region indicates the potential of several cultivars adapted to local conditions and suitable to contribute for the typicality of the wines, as for example, using grapes from Tempranillo cultivar. The objective of this work was to evaluate the productivity of Tempranillo cultivar grapevines on three different soil types and how these soils interfere on fruit quality. The study took place at Santa Maria farm, with Tempranillo cultivar, producing 2 harvests in 2017 (May and November) in an eight year stablished vineyard, growed in spalier, at the county of Lagoa Grande-Pernambuco State, Brazil. Three soil profiles were described and sampled, identified as: Argissolo Vermelho-Amarelo Eutrófico abrúptico plintossólico (Ultisol), Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with medium texture and Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with coarse texture, abunding with gravel and pebbles. The area of each soil was delimited, and in these areas were harvested grapes, counted, weighed, and measured the pH, total soluble solids (ºBrix), total titratable acidity (TTA) of the must and the mass and volume of 100 berries. The Yellow Argisol with medium texture presented average yield aproximately 20% higher than the Red-Yellow Argisol on both harvest, while the Red-Yellow Argisol presented lower productivity in comparison to the two other types of soil on both harvest. However, this lower productivity can promote concentration levels of phenolic and aromatic compounds, wich have great importance in enology, since they are related directly or indirectly to wine quality, being responsable for its color, body and astringency. The number and weight of bunches per plant also presented higher values on the area of the Yellow Argisol with medium texture, differing statistically from the other areas on the winter harvest. The pH, ºBrix, TTA, mass and volume of bunches did not differ statistically on both harvests. Also, differences can be noticed between the values that can lead to wine production with different quality, so that can aggregate value to the product. MenosBrazilian viticulture ocupies an area of 81 thousand hectares, with vineyards planted from extreme south until regions nearby equator line. At northeast of Brazil, especially at the San Francisco Valley, occured an expansion of grapevine culture, due to ideal conditions of soil and climate, obtaining more than one harvest per year. Studies aiming the grapevine zoning of the region indicates the potential of several cultivars adapted to local conditions and suitable to contribute for the typicality of the wines, as for example, using grapes from Tempranillo cultivar. The objective of this work was to evaluate the productivity of Tempranillo cultivar grapevines on three different soil types and how these soils interfere on fruit quality. The study took place at Santa Maria farm, with Tempranillo cultivar, producing 2 harvests in 2017 (May and November) in an eight year stablished vineyard, growed in spalier, at the county of Lagoa Grande-Pernambuco State, Brazil. Three soil profiles were described and sampled, identified as: Argissolo Vermelho-Amarelo Eutrófico abrúptico plintossólico (Ultisol), Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with medium texture and Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with coarse texture, abunding with gravel and pebbles. The area of each soil was delimited, and in these areas were harvested grapes, counted, weighed, and measured the pH, total soluble solids (ºBrix), total titratable acidity (TTA) of the must and the mass and vol... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Variedade Tempranillo; Vinhos tropicais; Vitivinicultura. |
Thesagro: |
Solo; Solo Tropical; Uva; Vinho. |
Thesaurus NAL: |
Tropical soils; Vitis. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/185186/1/Tony1.pdf
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Marc: |
LEADER 03486nam a2200313 a 4500 001 2098278 005 2023-12-14 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTANA, M. de B. 245 $aProductivity and quality of Tempranillo grapes cultivated on three different soils in the Sao Francisco Valley, Brazil.$h[electronic resource] 260 $aIn: WORLD CONGRESS OF SOIL SCIENCE, 21., 2018, Rio de Janeiro. Soil science: beyond food and fuel: proceedings. Rio de Janeiro: SBCS$c2018 520 $aBrazilian viticulture ocupies an area of 81 thousand hectares, with vineyards planted from extreme south until regions nearby equator line. At northeast of Brazil, especially at the San Francisco Valley, occured an expansion of grapevine culture, due to ideal conditions of soil and climate, obtaining more than one harvest per year. Studies aiming the grapevine zoning of the region indicates the potential of several cultivars adapted to local conditions and suitable to contribute for the typicality of the wines, as for example, using grapes from Tempranillo cultivar. The objective of this work was to evaluate the productivity of Tempranillo cultivar grapevines on three different soil types and how these soils interfere on fruit quality. The study took place at Santa Maria farm, with Tempranillo cultivar, producing 2 harvests in 2017 (May and November) in an eight year stablished vineyard, growed in spalier, at the county of Lagoa Grande-Pernambuco State, Brazil. Three soil profiles were described and sampled, identified as: Argissolo Vermelho-Amarelo Eutrófico abrúptico plintossólico (Ultisol), Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with medium texture and Argissolo Amarelo Eutrófico abrúptico (Ultisol), with coarse texture, abunding with gravel and pebbles. The area of each soil was delimited, and in these areas were harvested grapes, counted, weighed, and measured the pH, total soluble solids (ºBrix), total titratable acidity (TTA) of the must and the mass and volume of 100 berries. The Yellow Argisol with medium texture presented average yield aproximately 20% higher than the Red-Yellow Argisol on both harvest, while the Red-Yellow Argisol presented lower productivity in comparison to the two other types of soil on both harvest. However, this lower productivity can promote concentration levels of phenolic and aromatic compounds, wich have great importance in enology, since they are related directly or indirectly to wine quality, being responsable for its color, body and astringency. The number and weight of bunches per plant also presented higher values on the area of the Yellow Argisol with medium texture, differing statistically from the other areas on the winter harvest. The pH, ºBrix, TTA, mass and volume of bunches did not differ statistically on both harvests. Also, differences can be noticed between the values that can lead to wine production with different quality, so that can aggregate value to the product. 650 $aTropical soils 650 $aVitis 650 $aSolo 650 $aSolo Tropical 650 $aUva 650 $aVinho 653 $aVariedade Tempranillo 653 $aVinhos tropicais 653 $aVitivinicultura 700 1 $aRIBEIRO FILHO, M. R. 700 1 $aALMEIDA, B. G. de 700 1 $aPEREIRA, G. E. 700 1 $aCUNHA, T. J. F. 700 1 $aNASCIMENTO, A. M. de S. 700 1 $aCOSTA, K. G. da 700 1 $aSOUZA, J. F. de 700 1 $aSILVA, J. F. M.
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