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161. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COSTA, J. G. da; MARINHO, J. T. de S.; PEREIRA, R. de C. A.; LEDO, F. J. da S.; MORAES, R. N. de S. Adaptabilidade e estabilidade da produção de cultivares de milho recomendadas para o estado do Acre. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 23, n. 1, p. 7-11, jan./mar. 1999. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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163. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PEREIRA, R. de C. A.; BERGO, C. L.; MARINHO, J. T. de S.; COSTA, J. G. da; AZEVEDO, K. de S.; SALES, F. de. Adaptação e produtividade de genótipos de café Catuaí no Acre. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 1., 2000, Poços de Caldas, MG. Resumos expandidos. Brasília, DF: Embrapa Café: Minasplan, 2000. p. 563-566. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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164. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALMEIDA, A. M. M. de; OLIVIERA, M. B. dos S.; VALENTIN, I. B.; COSTA, J. G. da; GOULART, M. O. F. Antioxidant potential and correlation with physicochemical characteristics of honey samples of Apis mellifera L. from microregion Ribeira do Pombal, Bahia. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE PLANTAS MEDICINAIS E NUTRACÊUTICOS, 3.; CONFERÊNCIA DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 3., 2012, Aracajú. Anais... Aracajú: UFS, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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166. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ASSUNCAO, M. C.; NORONHA, M. de A.; MUNIZ, M. de F. S.; CASTRO, J. M. da C. e; COSTA, J. G. da. Espécies de Meloidogyne em alface na região Agreste do estado de Alagoas. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 47, n. 1, p. 60-61, 2021. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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167. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | AZEVEDO, K. de S.; GOMES, T. C. de A.; COSTA, J. G. da; MORAES, R. N. de S.; SILVA, J. M. M. da; FURTADO, S. C. Estado nutricional de progênies de meio irmãos de cupuaçuzeiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 15., 1998, Poços de Caldas. Frutas: este mercado vale ouro: resumos. Lavras: Ufla: SBF, 1998. p. 339. Biblioteca(s): Embrapa Acre. |
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168. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COSTA, J. G. da; PIRES, E. V.; CARVALHO, C. M. de; SANTOS, T. A.; FREITAS, J. D. de; RIFFEL, A.; SANTANA, A. E. G. Divergência genética entre cultivares de pimentão em relação aos compostos orgânicos voláteis emitidos antes e após a Herbivoria por Afídeo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 6., 2011, Búzios. Panorama atual e perspectivas do melhoramento de plantas no Brasil. [Búzios]: SBMP, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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169. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LIMA, R. da S.; MUNIZ, M. de F. S.; LIMA, S. S. de; COSTA, J. G. da; ROCHA, F. da S.; FERNANDES, M. de F. G. Tratamento de rizóforos-semente de inhame infectados por Scutellonema bradys e Pratylenchus coffeae com manipueira. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 46, n. 1, p. 53-55, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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170. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | RIBEIRO JUNIOR, C. A. L.; RIBEIRO, T. F. L.; COSTA, J. G. da; ZARBIN, P. H. G.; GOULART, M. O. F.; SANTANA, A. E. G. de. Behavioral, electrophysiological and cromatographic studies evidences mediation by semiochemicals in chemmical communication of bean weviel, Zabrotes subfasciatus (Boheman, 1838) (Coleoptera: Brucidae). In: LATIN AMERICAN MEETING OF CHEMICAL ECOLOGY, 2., 2012, Huerta Grande. Abstracts... Huerta Grande: Latin American Association of Chemical Ecology, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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171. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SILVA, J. M. da; SILVA, J. P. de; SANTOS, M. F. da S.; OLIVEIRA, J. K. C. R.; COSTA, J. G. da. Atratividade de compostos orgânicos voláteis e flores da pinheira em relação aos seus polinizadores. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 9., 2019, Aracaju. Anais... Aracaju: Embrapa Tabuleiros Costeiros; Brasília, DF: Embrapa, 2019. Editor Técnico: Ronaldo Souza Resende. p. 19. Resumo. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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172. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ALMEIDA, A. M. M. de; SOUZA, L. S.; SILVA, C. A.; VALENTIN, I. B.; COSTA, J. G. da; GOULART, M. O. F. Caracterísicas físico-químicas e microbiológicas de pólen apícula da microrregião de Ribeira do Pombal, Bahia, Brasil. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE PLANTAS MEDICINAIS E NUTRACÊUTICOS, 3.; CONFERÊNCIA DO INSTITUTO NACIONAL DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE FRUTOS TROPICAIS, 3., 2012, Aracajú. Anais... Aracajú: UFS, 2012. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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173. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | WARWICK, D. R. N.; CARVALHO, H. W. L. de; ALBUQUERQUE, M. M. de; DEL PELOSO, M. J.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.; COSTA, J. G. da. Comportamento de cultivares e linhagens avançadas de feijoeiro comum, do grupo comercial carioca, no Nordeste brasileiro, no biênio 2003-04. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 8., 2005, Goiânia. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2005. v. 1. p. 373-375. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 182). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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174. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | WARWICK, D. R. N.; ALBUQUERQUE, M. M. de; CARVALHO, H. W. L. de; DEL PELOSO, M. J.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C.; COSTA, J. G. da. Comportamento de cultivares e linhagens avançadas de feijoeiro comum, do grupo comercial mulatinho, no Nordeste brasileiro, no biênio 2003-04. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 8., 2005, Goiânia. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2005. v. 1. p. 376-378. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 182). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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175. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COSTA, J. G. da; WARWICK, D. R. N.; CARVALHO, H. W. L. de; ALBUQUERQUE, M. M. de; DEL PELOSO, M. J.; FARIA, L. C. de; MELO, L. C. Comportamento de genótipos de feijoeiro comum, do grupo comercial preto, no Nordeste brasileiro, no biênio 2003-04. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 8., 2005, Goiânia. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2005. v. 1. p.382-384. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 182). Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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176. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, H. W. L. de; ALBUQUERQUE, M. M. de; COSTA, J. G. da; AMORIM, J. R. A. de; CARVALHO, L. M. de; FREIRE FILHO, F. R. Comportamento de linhagens avançadas de Caupi do tipo ereto nos estados de Sergipe e Alagoas. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 3., 2005, Gramado. Anais. Passo Fundo: Embrapa Trigo; [S.l.]: Sociedade Brasileira de Melhoramento de Plantas, 2005. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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178. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SANTOS, S. C. dos; AMORIM NETO, M. F. de; XAVIER, M. E. V.; NORONHA, M. de A.; COSTA, J. G. da. Caracterização morfológica de acessos de inhame provenientes dos municípios produtores de Alagoas e Sergipe. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA E PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA TABULEIROS COSTEIROS, 7., 2017, Aracaju. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 230 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Alimentos e Territórios. |
Data corrente: |
16/11/2023 |
Data da última atualização: |
16/11/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
VASCONCELOS, K. M. C. S. G.; COSTA, J. G. da; PAVÃO, J. M. S. J.; FONSECA, S. A.; MIRANDA, P. R. B.; ROCHA, T. J. M.; FREITAS, J. D.; SOUSA, J. S.; MELO, I. S. V.; SANTOS, A. F. |
Afiliação: |
K. M. C. S. G. VASCONCELOS, Centro Universitário Cesmac; JOAO GOMES DA COSTA, CNAT; J. M. S. J. PAVÃO, Centro Universitário Cesmac; S. A. FONSECA, Centro Universitário Cesmac; P. R. B. MIRANDA, Centro Universitário Cesmac; T. J. MATOS-ROCHA, Centro Universitário Cesmac, Universidade Estadual de Ciências da Saúde de Alagoas; J. D. FREITAS, Instituto Federal de Alagoas; J. S. SOUSA, Instituto Federal de Alagoas; I. S. V. MELO, Instituto Federal de Alagoas; A. F. SANTOS, Centro Universitário Cesmac, Universidade Estadual de Alagoas. |
Título: |
Evaluation of nutritional composition of flour residue of mangaba processing. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Biology, v. 83, e248931, 2023. |
Páginas: |
9 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/1519-6984.248931 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Among several fruits, mangaba (Hancornia speciosa Gomes), it aroused the interest of producers and consumers due to its attractive sensory characteristics and health beneficial properties (high nutritional value and presence of bioactive substances), thus, this work evaluates the nutritional factors of the flour residue of mangaba processing that is despised by the food industry, and the influence of temperature on its production. The mangaba processing residue was splited in two main groups: in natura sample (control), and other for preparation of flour that was dried at 50 °C and divided into two other groups: treatment A (flour with roasts at 110 °C and 130 °C) and treatment B (flour from drying at 50 °C). The nutritional characteristics of flours were analyzed considering the chemical parameters: pH, titratable total acidity and soluble solids, in addition to the determination of moisture content, total lipids, total dietary fiber and ash, total energy value, antioxidant activity, phytochemical screening, quantification of phenolic compounds and flavonoids, as well as technological functional properties (water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), milk absorption index (MAI) and milk solubility index (MSI) and oil absorption index (OAI). The results showed that the bioactive compounds present in the extracts do not have significant properties of acting as free radical kidnappers. The heat treatment, performed in the flour of mangaba processing residues, influenced the nutritional factors and properties of absorption and solubility, which showed statistical differences. These results show that the flour is a viable alternative for the energy enrichment of diets, contributing to the development of new products, the reduction of the disposal of these residues and consequently to the minimization of the environmental impact. MenosAmong several fruits, mangaba (Hancornia speciosa Gomes), it aroused the interest of producers and consumers due to its attractive sensory characteristics and health beneficial properties (high nutritional value and presence of bioactive substances), thus, this work evaluates the nutritional factors of the flour residue of mangaba processing that is despised by the food industry, and the influence of temperature on its production. The mangaba processing residue was splited in two main groups: in natura sample (control), and other for preparation of flour that was dried at 50 °C and divided into two other groups: treatment A (flour with roasts at 110 °C and 130 °C) and treatment B (flour from drying at 50 °C). The nutritional characteristics of flours were analyzed considering the chemical parameters: pH, titratable total acidity and soluble solids, in addition to the determination of moisture content, total lipids, total dietary fiber and ash, total energy value, antioxidant activity, phytochemical screening, quantification of phenolic compounds and flavonoids, as well as technological functional properties (water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), milk absorption index (MAI) and milk solubility index (MSI) and oil absorption index (OAI). The results showed that the bioactive compounds present in the extracts do not have significant properties of acting as free radical kidnappers. The heat treatment, performed in the flour of mangaba processing residues, i... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Antioxidant; Centesimal composition; Hancornia speciosa Gomes. |
Thesagro: |
Hancornia Speciosa. |
Thesaurus NAL: |
Food industry. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158440/1/EvaluationNutritionalComposition.pdf
|
Marc: |
LEADER 02807naa a2200313 a 4500 001 2158440 005 2023-11-16 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/1519-6984.248931$2DOI 100 1 $aVASCONCELOS, K. M. C. S. G. 245 $aEvaluation of nutritional composition of flour residue of mangaba processing.$h[electronic resource] 260 $c2023 300 $a9 p. 520 $aAmong several fruits, mangaba (Hancornia speciosa Gomes), it aroused the interest of producers and consumers due to its attractive sensory characteristics and health beneficial properties (high nutritional value and presence of bioactive substances), thus, this work evaluates the nutritional factors of the flour residue of mangaba processing that is despised by the food industry, and the influence of temperature on its production. The mangaba processing residue was splited in two main groups: in natura sample (control), and other for preparation of flour that was dried at 50 °C and divided into two other groups: treatment A (flour with roasts at 110 °C and 130 °C) and treatment B (flour from drying at 50 °C). The nutritional characteristics of flours were analyzed considering the chemical parameters: pH, titratable total acidity and soluble solids, in addition to the determination of moisture content, total lipids, total dietary fiber and ash, total energy value, antioxidant activity, phytochemical screening, quantification of phenolic compounds and flavonoids, as well as technological functional properties (water absorption index (WAI), water solubility index (WSI), milk absorption index (MAI) and milk solubility index (MSI) and oil absorption index (OAI). The results showed that the bioactive compounds present in the extracts do not have significant properties of acting as free radical kidnappers. The heat treatment, performed in the flour of mangaba processing residues, influenced the nutritional factors and properties of absorption and solubility, which showed statistical differences. These results show that the flour is a viable alternative for the energy enrichment of diets, contributing to the development of new products, the reduction of the disposal of these residues and consequently to the minimization of the environmental impact. 650 $aFood industry 650 $aHancornia Speciosa 653 $aAntioxidant 653 $aCentesimal composition 653 $aHancornia speciosa Gomes 700 1 $aCOSTA, J. G. da 700 1 $aPAVÃO, J. M. S. J. 700 1 $aFONSECA, S. A. 700 1 $aMIRANDA, P. R. B. 700 1 $aROCHA, T. J. M. 700 1 $aFREITAS, J. D. 700 1 $aSOUSA, J. S. 700 1 $aMELO, I. S. V. 700 1 $aSANTOS, A. F. 773 $tBrazilian Journal of Biology$gv. 83, e248931, 2023.
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Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT) |
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