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21. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TOGNI, P. H. B.; ERDMANN, M.; CAVALCANTE, K. R.; NAKASU, E. Y. T.; MEDEIROS, M. A.; SUJII, E. R. Dinâmica populacional de Bemisia tabaci (Hemiptera: Aleyrodidae) em cultivo de tomate orgânico e convencional. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 11., 2006, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2006. p. 133. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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24. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TOGNI, P. H. B.; CAVALCANTE, K. R.; LANGER, L. F.; GRAVINA, C. S.; MEDEIROS, M. A.; SUJII, E. R. Manejo ecológico de Bemisia tabaci (Hemiptera: Aleyrodidae) pela conservação de inimigos naturais (insecta) em tomateiro orgânico. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 11., 2009, Bento Gonçalves. Tecnologia e conservação ambiental: resumos. [S.l.]: Sociedade Entomológica do Brasil: IRGA: Unisinos: Fiocruz, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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25. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TOGNI, P. H. B.; CAVALCANTE, K. R.; SILVA, J. T. T T.; ZANELLA, E. A.; SUJII, E. R. Desenvolvimento de método para amostragem de Bemisia tabaci (Homoptera:Aleyrodidae) para a cultura do tomate. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 14., 2009, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2009. Resumo 065. p. 106 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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27. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TOGNI, P. H. B.; LANGER, L. F.; CAVALCANTE, K. R.; GRAVINA, C. S.; MEDEIROS, M. A. de; SUJII, E. R. Bases ecológicas para o manejo da mosca-branca Bemisia tabaci em sistemas agroecológicos de produção de tomate. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 6.; CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE AGROECOLOGIA, 2., 2009, Curitiba. Anais: agricultura familiar e camponesa: experiências passadas e presentes construindo um futuro sustentável Curitiba: ABA: SOCLA, 2009. p. 1794-1798. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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28. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TOGNI, P. H. B.; LANGER, L. F.; CAVALCANTE, K. R.; LAUMANN, R. A.; PIRES, C. S. S.; SUJII, E. R. Bases ecológicas para o manejo da mosca-branca Bemisia tabaci em sistemas agroecológicos de produção de tomate. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 14., 2009, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2009. Resumo 057. p. 98 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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29. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MILANE, P. V. N. G.; MONTEIRO, A. F. N.; TOGNI, P. H. B.; MEDEIROS, A. M.; SUJII, E. R. Biologia de Labidus Coecus (Formicidae: ecitoninae) em uma área de plantio de tomate orgânico no Distrito Federal. In : ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 12., 2007, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2007. p. 116. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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30. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SUJII, E. R.; PIRES, C. S. S.; HARTERREITEN-SOUZA, E. S.; SICSÚ, P. R.; TOGNI, P. H. B. Estruturação das comunidades de inimigos naturais: o papel das interações tritróficas em sistemas diversificados. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 13., 2013, Bonito, MS. Faça bonito: use controle biológico: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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31. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GRAVINA, C. S.; MEDEIROS, M. A.; TOGNI, P. H. B.; KELLY, R; LANGER, L.; LIZ, R. S.; SUJII, E. R. Flutuação populacional da traça-do-tomateiro de acordo com irrigação e os sistemas de cultivo. CONGRESSO BRASILEIRO DE TOMATE INDUSTRIAL, 3.; SEMINÁRIO NACIONAL DE TOMATE DE MESA, 1., 2009, Goiânia. Tendências mundiais do processamento de tomate: anais... Brasília, DF: Embrapa Hortaliças: Associação Brasileira de Horticultura; Goiânia; FAEG: UFG: Secretaria de Agricultura, Pecuária e Abastecimento: Win Central de Eventos, 2009. CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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35. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SABIÁ JÚNIOR, E. F.; QUEIROZ, P. R. M.; TOGNI, P. H. B.; PONTES, R. G. M. S. de; SUJII, E. R.; NAGATA, A. K. I.; MICHEREFF FILHO, M. Identificação do biótipo B de Bemisia tabaci por marcadores SCAR e detecção molecular do vírus ToSRV. In: SIMPÓSIO DE CONTROLE BIOLÓGICO, 13., 2013, Bonito, MS. Faça bonito: use controle biológico: anais. Brasília, DF: Embrapa, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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36. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAVALCANTE, K. R.; TOGNI, P. H. B.; MENCARINI, L. G.; HARTERREITEN SOUZA, E. S.; PIRES, C. S. S.; FONTES, E. M. G.; SUJII, E. R. Impactos do algodão BT no controle biológico natural no Distrito Federal. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 14., 2009, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2009. Resumo 075. p. 116 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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37. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SUJII, E. R.; TOGNI, P. H. B.; NAKASU, E. Y. T.; PIRES, C. S. S.; PAULA, D. P. de; FONTES, E. M. G. Impacto do algodoeiro Bt na dinâmica populacional do pulgão-do-algodoeiro em casa de vegetação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 10, p. 1251-1256, out. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Algodão; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Unidades Centrais. |
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38. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TOGNI, P. H. B.; MACEDO, T. R.; BESERRA, V. A.; FONTES, E. M. G.; PIRES, C. S. S.; SCHIMIDT, F. G. V.; SUJII, E. R. Metodologia de criação de Aphis gossypii (Hemiptera: Aphididae) em folhas de algodão para utilização em bioensaios. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 21., 2006, Recife, PE. Entomologia: da academia à transferência de tecnologia: resumos. Recife: SEB: UFRPE, 2006. Não paginado. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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39. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GROCHOCKI, T. M.; SUJII, E. R.; TOGNI, P. H. B.; CAVALCANTE, K. R.; MARTINS, E. S.; QUEIROZ, P. R.; PONTES, R. G. M. S. de. Metodologia de detecção de DNA de Bemisia tabaci em inseto predador por meio de marcadores moleculares SCAR. In: ENCONTRO DO TALENTO ESTUDANTIL DA EMBRAPA RECURSOS GENÉTICOS E BIOTECNOLOGIA, 14., 2009, Brasília, DF. Anais: resumos dos trabalhos. Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2009. Resumo 082. p. 123 Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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40. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | NOVAES, D. R.; TOSTES, G. M.; MACHADO, A. F. P.; INOUE-NAGATA, A. K.; NAKASU, E. Y. T.; TOGNI, P. H. B. Áreas de vegetação natural na paisagem prejudicam a dispersão em larga escala de Bemisia tabaci (Hemiptera: Aleyrodidae) entre áreas de cultivo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 28., 2022, Fortaleza. Anais... Fortaleza: Sociedade Entomológica do Brasil, 2022. p. 711 Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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Registros recuperados : 107 | |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Mandioca e Fruticultura. Para informações adicionais entre em contato com cnpmf.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
17/02/2012 |
Data da última atualização: |
26/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
COSTA, A. S.; SILVA, C. R. da; COSTA, L. M. S.; BARROS, N. A. de M.; VIANA, E. de S.; KOBLITZ, M. G. B.; SOUZA, F. V. D. |
Afiliação: |
ALINE SILVA COSTA, UEFS; C. REIS DA SILVA, UEFS; LARISSA MARIA SILVA COSTA, UEFS; NATHÁLIA ARABELLA DE MENEZES BARROS, UEFS; ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; MARIA GABRIELA BELLO KOBLITZ, UNIRIO; FERNANDA VIDIGAL DUARTE SOUZA, CNPMF. |
Título: |
Use of Response Surface Methodology for Optimization of the Extraction of Enzymes from Pineapple Pulp. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Horticulturae, v. 902, p. 575-584, July 2011. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Proc. 7th International Pineapple Symposium. |
Conteúdo: |
Enzymatic reactions are very important for the food industry. They are responsible for the formation of highly desirable compounds, but can cause disorders and lead to undesirable consequences. The physiological behavior of vegetables and fruits is already known, in which most of its deterioration changes in flavour, colour and nutritional value are caused by enzymes of the oxidoreductases group, mainly peroxidases (PER) and polyphenol oxidase (PPO). The degradation of pectic polysaccharides involves two important enzymatic processes whose action is due to pectin methylesterase (PME) and polygalacturonase (PG) enzymes, which affect the consistency and texture of fruit during ripening and postharvest handling. Pineapple is a tropical fruit very appreciated by consumers, but its physicalchemical and biochemical composition varies according to the time and place of production, and stage of maturity. In order to optimize the extraction process of the PER, PPO, PME and PG enzymes from ?Peróla? pineapple pulp, response surface methodology was used to study the effect of pH (from 4.0 to 8.0) and NaCl concentration (from 0.0 to 2.0 M) of the buffer solution used in the extraction of the enzymes. The results showed that the best conditions for enzyme extraction were 1.0 M NaCl, pH 6.0 for PER (4752.9 U/g), pH <4.6 for PPO (81.6 U/g) 1.0 M NaCl for PME (7916.6 U/g) and 2.0 M NaCl for PG (0.000034 U/g h-1). This optimized extraction procedures will be very useful in determining enzymatic activity used as markers in breeding programs of different pineapple cultivars. MenosEnzymatic reactions are very important for the food industry. They are responsible for the formation of highly desirable compounds, but can cause disorders and lead to undesirable consequences. The physiological behavior of vegetables and fruits is already known, in which most of its deterioration changes in flavour, colour and nutritional value are caused by enzymes of the oxidoreductases group, mainly peroxidases (PER) and polyphenol oxidase (PPO). The degradation of pectic polysaccharides involves two important enzymatic processes whose action is due to pectin methylesterase (PME) and polygalacturonase (PG) enzymes, which affect the consistency and texture of fruit during ripening and postharvest handling. Pineapple is a tropical fruit very appreciated by consumers, but its physicalchemical and biochemical composition varies according to the time and place of production, and stage of maturity. In order to optimize the extraction process of the PER, PPO, PME and PG enzymes from ?Peróla? pineapple pulp, response surface methodology was used to study the effect of pH (from 4.0 to 8.0) and NaCl concentration (from 0.0 to 2.0 M) of the buffer solution used in the extraction of the enzymes. The results showed that the best conditions for enzyme extraction were 1.0 M NaCl, pH 6.0 for PER (4752.9 U/g), pH <4.6 for PPO (81.6 U/g) 1.0 M NaCl for PME (7916.6 U/g) and 2.0 M NaCl for PG (0.000034 U/g h-1). This optimized extraction procedures will be very useful in determining enzymat... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Enzymatic extraction; Pectin methylesterase; Peroxidase oxidase; Polyphenol. |
Thesaurus NAL: |
polygalacturonase. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02412naa a2200265 a 4500 001 1916090 005 2023-05-26 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOSTA, A. S. 245 $aUse of Response Surface Methodology for Optimization of the Extraction of Enzymes from Pineapple Pulp.$h[electronic resource] 260 $c2011 500 $aProc. 7th International Pineapple Symposium. 520 $aEnzymatic reactions are very important for the food industry. They are responsible for the formation of highly desirable compounds, but can cause disorders and lead to undesirable consequences. The physiological behavior of vegetables and fruits is already known, in which most of its deterioration changes in flavour, colour and nutritional value are caused by enzymes of the oxidoreductases group, mainly peroxidases (PER) and polyphenol oxidase (PPO). The degradation of pectic polysaccharides involves two important enzymatic processes whose action is due to pectin methylesterase (PME) and polygalacturonase (PG) enzymes, which affect the consistency and texture of fruit during ripening and postharvest handling. Pineapple is a tropical fruit very appreciated by consumers, but its physicalchemical and biochemical composition varies according to the time and place of production, and stage of maturity. In order to optimize the extraction process of the PER, PPO, PME and PG enzymes from ?Peróla? pineapple pulp, response surface methodology was used to study the effect of pH (from 4.0 to 8.0) and NaCl concentration (from 0.0 to 2.0 M) of the buffer solution used in the extraction of the enzymes. The results showed that the best conditions for enzyme extraction were 1.0 M NaCl, pH 6.0 for PER (4752.9 U/g), pH <4.6 for PPO (81.6 U/g) 1.0 M NaCl for PME (7916.6 U/g) and 2.0 M NaCl for PG (0.000034 U/g h-1). This optimized extraction procedures will be very useful in determining enzymatic activity used as markers in breeding programs of different pineapple cultivars. 650 $apolygalacturonase 653 $aEnzymatic extraction 653 $aPectin methylesterase 653 $aPeroxidase oxidase 653 $aPolyphenol 700 1 $aSILVA, C. R. da 700 1 $aCOSTA, L. M. S. 700 1 $aBARROS, N. A. de M. 700 1 $aVIANA, E. de S. 700 1 $aKOBLITZ, M. G. B. 700 1 $aSOUZA, F. V. D. 773 $tActa Horticulturae$gv. 902, p. 575-584, July 2011.
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