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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  18/01/2022
Data da última atualização:  18/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; LACERDA, L. N. C.; CLEMENTE, A. da C. S.; SILVA, L. C.; FANTAZZINI, T. B.; RIBEIRO, F. S.; CASTRO, E. de M.
Afiliação:  STEFÂNIA VILAS BOAS COELHO, UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; LAURA NARDELLI CASTANHEIRA LACERDA, UFLA; ALINE DA CONSOLAÇÃO SAMPAIO CLEMENTE, GRUPO FERTILÁQUA; LUCIANO COUTINHO SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA PARAÍBA; TATIANA BOTELHO FANTAZZINI, CAMPEÃ AGRONEGÓCIO; FERNANDO SALES RIBEIRO, UFLA; ELISA DE MELO CASTRO, UFLA.
Título:  Ultrastructural damage in coffee seeds exposed to drying and to subzero (°C) temperatures.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Coffee Science, v. 15, e151760, p. 1-8, 2020.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  During drying and freezing, protective mechanisms act to maintain seed physiological quality. Some of these mechanisms contribute to the integrity of cell membranes. The damage caused to cell membranes due to cell stress can be seen in ultrastructural studies. The aim of this study was to investigate ultrastructural changes in endosperm cells of coffee seeds brought about by drying and by exposure to low temperatures. Seeds of Coffea Arabica were dried in silica gel to moisture contents of 40, 20, and 5 % (wb) and brought to equilibrium at temperatures of 10, -20, and -86oC. Germination, vigor, and tetrazolium tests were performed for evaluation of seed physiological quality. Ultrastructural damage was analyzed by scanning electron microscopy. Coffee seeds with 40% moisture content have whole, swollen, and expanded cells, with a filled lumen and without signs of damage. The physiological and ultrastructural quality of seeds exposed to below zero temperatures with 40% moisture content is compromised. They have null germination and empty cells, indicating leakage of cell content. Drying of coffee seeds leads to uniform contraction of inner cell content. Drying of coffee seeds to 5% moisture content leads to intense contraction of cell volume, with physiological and ultrastructural damage.
Thesagro:  Coffea Arábica; Dano Pelo Frio; Semente.
Thesaurus Nal:  Coffea arabica var. arabica; Scanning electron microscopy; Seeds.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/230356/1/Ultrastructural-damage-in-coffee-seeds.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1528 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  19/01/2017
Data da última atualização:  19/01/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  COSER, T. R.; RAMOS, M. L. G.; FIGUEIREDO, C. C. de; URQUIAGA, S.; CARVALHO, A. M. de; BARROS, F. V.
Afiliação:  SEGUNDO SACRAMENTO U CABALLERO, CNPAB; ARMINDA MOREIRA DE CARVALHO, CPAC.
Título:  Nitrogen uptake efficiency of maize in monoculture and intercropped with Brachiaria humidicola and Panicum maximum in a dystrophic Red-yellow latosol of the Brazilian Cerrado.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Crop & Pasture Science, 2015.
Páginas:  8 p.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Biomassa microbiana; Forrageira.
Thesagro:  Fertilizante Nitrogenado; Milho; Nitrogênio.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC35729 - 1UPCAP - PPS2216S2216
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