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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  18/04/1997
Data da última atualização:  18/04/1997
Autoria:  SILVA JUNIOR, M. C. da S.; FELFILI, J. M.
Título:  Florestas nativas.
Ano de publicação:  1992
Fonte/Imprenta:  In: DIAS, B.F. de S. Alternativas de desenvolvimento dos cerrados: manejo e conservacao dos recursos naturais renovaveis. Brasilia: FUNATURA/IBAMA, 1992.
Páginas:  p.50-52.
Idioma:  Português
Thesagro:  Cerrado; Floresta Nativa.
Thesaurus Nal:  virgin forests.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAC9666 - 1ADDPL - --CRI4271CRI4271
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  10/01/2024
Data da última atualização:  10/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  AFONSO JUNIOR, P. C.; CORRÊA, P. C.; PINTO, F. A. C.; SAMPAIO, C. P.
Afiliação:  PAULO CESAR AFONSO JUNIOR, CNPCa; P. C. CORRÊA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; F. A. C. PINTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; C. P. SAMPAIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA.
Título:  Shrinkage evaluation of five different varieties of coffee berries during the drying process.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Biosystems Engineering, v. 86, n. 4, p. 481-485, 2003.
DOI:  https:www.doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2003.08.012
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the effect of moisture content variation on reduction of superficial area, volume and equivalent sphere diameter of coffee berries. Four varieties of Coffea arabica (cv Catuai Vermelho, Catuai Amarelo, Mundo Novo and Catimor) and one variety of Coffea canephora (cv Conilon) were used. From the results obtained, it was concluded that moisture content in the coffee berries affects its physical properties causing significant decrease of the superficial area, volume and diameter of the equivalent sphere during a drying process. The varieties of coffee had different shrinkage behaviour. The Conilon coffee had the highest level of berry shrinkage, the volume decreased 35% during the drying process from 1(.)38 to 0(.)12 dry basis (d.b.) berry moisture content. The shrinkage behaviour during the drying process was well explained by a polynomial model with coefficient of determination greater than 90%.
Palavras-Chave:  Coffee Berry.
Thesagro:  Café Catuaí; Coffea Arábica; Coffea Canephora.
Thesaurus NAL:  Drying; Shrinkage; Varieties.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPCa - SAPC1785 - 1UPCAP - DD
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