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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Soja. |
Data corrente: |
06/09/2023 |
Data da última atualização: |
09/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
WRUCK, D. S. M.; RAMOS JUNIOR, E. U.; WRUCK, F. J.; RISPOLI, A. C.; FIORINI, T. M.; FERRARI, G. H.; CLAMER, E. L. B.; GIMENEZ, J. E. D.; STRAPAZZON, A. S.; TURRA, H. Z.; CERAFIM, R. C.; PINTO, A. P. A. C.; AZEVEDO, J. M. P. M.; XAVIER, M. F.; CRIALESI, R. M. S.; SANTOS, F. F.; SANTOS, S. P.; MENEGUCI, B. R. |
Afiliação: |
DULANDULA SILVA MIGUEL WRUCK, CPAMT; EDISON ULISSES RAMOS JUNIOR, CNPSO; FLAVIO JESUS WRUCK, CPAMT; A. C. RISPOLI, UNIFASIPE; T. M. FIORINI, UNIFASIPE; G. H. FERRARI, UNIFASIPE; E. L. B. CLAMER, UNIFASIPE; J. E. D. GIMENEZ, UNIFASIPE; A. S. STRAPAZZON, UNIFASIPE; H. Z. TURRA, UNIFASIPE; R. C. CERAFIM, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO; A. P. A. C. PINTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE MATO GROSSO; J. M. P. M. AZEVEDO, FACULDADE DE TECNOLOGIA DE SINOP; M. F. XAVIER, FACULDADE DE TECNOLOGIA DE SINOP; R. M. S. CRIALESI, UNIVERSIDADE PITÁGORAS UNOPAR ANHANGUERA; F. F. SANTOS, INSTITUTO FEDERAL DE MATO GROSSO; S. P. SANTOS, INSTITUTO FEDERAL DE MATO GROSSO; B. R. MENEGUCI. |
Título: |
Incidência de podridão das vagens no sistema de plantio direto na safra 2022/2023 em Sorriso, MT. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA, 38., 2023, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2023. (Embrapa Soja. Eventos técnicos & científicos, 1). p. 98-100. resumo 27. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Editado por Fernando Augusto Henning, Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite. RPS 2023. |
Conteúdo: |
Resumo: Nas últimas quatro safras tem se observado a ocorrência de apodrecimento de grãos e vagens em estádio final de formação em lavouras de soja. A ocorrência dessa anomalia, até o momento, está localizada nos municípios da região médio norte do Estado de MT. Essa região corresponde a 31% da área semeada de soja do Estado e os relatos de perdas por esse problema variaram de 16% a 30% na safra 2021/2022, um potencial de perda de 59 milhões de sacas (Comunicado..., 2022). Como esse problema é relativamente novo, não há muitas informações publicadas até o momento, somente relatos obtidos de produtores e consultores. As informações sobre essa anomalia baseiam-se em observações dos sintomas não sendo ainda possível indicar se o agente causal é biótico, abiótico ou uma interação entre ambos. Consequentemente, não existe posicionamento de manejo. Existe a dúvida se o modelo de sistema de produção pode interferir na severidade do apodrecimento das vagens da soja. Assim, o objetivo desse trabalho foi avaliar a ocorrência de podridão das vagens nos sistemas de produções de plantio direto e integração lavoura-pecuária, na safra 2022/2023. |
Thesagro: |
Plantio Direto; Podridão; Soja; Vagem. |
Thesaurus Nal: |
Plant diseases and disorders; Soybeans. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1161913/1/2023-cpamt-dsmw-incidencia-podridao-vagens-plantio-direto-safra-2022-2023-sorriso.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156498/1/p-98-ETC-1-RPS-2023-res-exp-2-13.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT) |
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Biblioteca |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
22/10/2012 |
Data da última atualização: |
09/07/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
CORREA, L. C.; SANTOS, C. A. F.; LIMA, G. P. P. |
Afiliação: |
LUIZ CLAUDIO CORREA, CPATSA; CARLOS ANTONIO FERNANDES SANTOS, CPATSA; G.P P. LIMA, UNESP - Botucatu. |
Título: |
Chemical and biochemical characterization of guava and araçá fruits from different regions of Brazil. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Horticulturae, Leuven, n. 959, p. 103-110, sept. 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Edição do Proceedings of the III International Symposium on Guava and other Myrtaceae, Petrolina, sept. 2012. |
Conteúdo: |
Guava and araçá, species of the Psidium genus, are important options for Brazilian agribusiness, especially the former species, due to their fruit characteristics, such as appearance, taste and richness in minerals and phenolic compounds. These fruits can be consumed in natura or in several processed forms. The active germplasm bank is an important tool for genetic resource characterization and plant breeding studies. Sixty guava and ten araçá accessions of the Psidium active germplasm, sampled in 44 different Brazilian regions and grown at Embrapa Semiarid, were chemically and biochemically characterized in order to support breeding programs. The accessions were grown in a randomized block design, with two replications and three plants/plot. The sugar, proteins, soluble solids, titratable acidity, calcium, magnesium, iron and phosphorus contents were determined. Large variations were observed in the analyzed compounds, which could be attributed to the diversity of genotypes and also to the environmental conditions, which affect the plant metabolism. The high variability observed in most parameters of the accessions is an important factor for the improvement of these species. Most guava accessions showed higher titratable acidity and soluble solids than those found in commercial cultivars and, in araçá, these levels were even higher, which makes them promising for commercial exploitation. Moreover, fruits of the guava and araçá accessions present good sources of sugars and minerals. Special attention should be given to some guava and araçá accessions from Maranhão and Pernambuco States, respectively, which showed high levels for titratable acidity, soluble solids, SS/TA ratio, total soluble sugars, calcium, magnesium and iron, should be targets of breeding programs for new Psidium cultivars. MenosGuava and araçá, species of the Psidium genus, are important options for Brazilian agribusiness, especially the former species, due to their fruit characteristics, such as appearance, taste and richness in minerals and phenolic compounds. These fruits can be consumed in natura or in several processed forms. The active germplasm bank is an important tool for genetic resource characterization and plant breeding studies. Sixty guava and ten araçá accessions of the Psidium active germplasm, sampled in 44 different Brazilian regions and grown at Embrapa Semiarid, were chemically and biochemically characterized in order to support breeding programs. The accessions were grown in a randomized block design, with two replications and three plants/plot. The sugar, proteins, soluble solids, titratable acidity, calcium, magnesium, iron and phosphorus contents were determined. Large variations were observed in the analyzed compounds, which could be attributed to the diversity of genotypes and also to the environmental conditions, which affect the plant metabolism. The high variability observed in most parameters of the accessions is an important factor for the improvement of these species. Most guava accessions showed higher titratable acidity and soluble solids than those found in commercial cultivars and, in araçá, these levels were even higher, which makes them promising for commercial exploitation. Moreover, fruits of the guava and araçá accessions present good sources of sugars and m... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Caracterização bioquímica; Caracterização química; Composição de frutas; Consumo in natura; Psidium spp. |
Thesagro: |
Araça; Fruta Tropical; Goiaba; Melhoramento Genético Vegetal; Processamento. |
Thesaurus NAL: |
Guavas; Psidium. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/68435/1/Carlos-Antonio-2012-1.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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