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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
28/03/2018 |
Data da última atualização: |
28/03/2018 |
Autoria: |
STIGGER, A. L.; ESTIMA-SILVA, P.; COELHO, A. C. B.; SANTOS, B. L.; MARCOLONGO-PEREIRA, C.; RIET-CORREA, F.; BRUHN, F. R. P.; SCHILD, A. L. |
Afiliação: |
Adriana Lücke Stigger, Programa de Pós-Graduação em Veterinária/Faculdade de Veterinária - FV/Universidade Federal de Pelotas - UFPel; Pablo Estima-Silva, Programa de Pós-Graduação em Veterinária/Faculdade de Veterinária - FV/Universidade Federal de Pelotas - UFPel; Ana Carolina Barreto Coelho, Programa de Pós-Graduação em Veterinária/Faculdade de Veterinária - FV/Universidade Federal de Pelotas - UFPel; Bianca Lemos Santos, Programa de Pós-Graduação em Veterinária/Faculdade de Veterinária - FV/Universidade Federal de Pelotas - UFPel; Clairton Marcolongo-Pereira, Faculdade de Veterinária/Centro Universitário Ritter dos Reis - UniRitter; Franklin Riet-Correa, Hospital Veterinário/CSTR/Universidade Federal de Campina Grande - UFCG; Fabio Raphael Pascoti Bruhn, Departamento de Medicina Veterinária Preventiva/Faculdade de Veterinária/UFPel; Ana Lucia Schild, Laboratório Regional de Diagnóstico/FV-UFPel. |
Título: |
Controle de Senecio madagascariensis e de Senecio brasiliensis pela utilização de pastejo com ovinos. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Veterinária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 38, n. 1, p. 29-36, janeiro 2018. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Control of Senecio madagascariensis and Senecio brasiliensis by the use of sheep. |
Conteúdo: |
Com o objetivo de testar diferentes formas de controle de Senecio madagascariensis foram realizados três experimentos. No primeiro, 40 ovinos foram colocados em uma área de quatro hectares por 90 dias, com infestação média e alta por S. madagascariensis. A área após este período foi dessecada com glifosato (Roundup®) e semeada com Lotus corniculatus L. (cornichão), Trifolium repens (trevo branco), Medicago sativa (alfafa) e Festuca arundinacea Schreb. (festuca) por plantio direto. Os ovinos, após oito meses, retornaram a área por mais 90 dias. O segundo experimento foi realizado com 10 ovinos em pastejo por 30 dias com 60 dias de descanso em três áreas de 0,5 hectares cada uma, com infestação baixa, média e alta por S. madagascariensis. O terceiro experimento foi realizado utilizando-se dessecação, aração e plantio de pastagens (leguminosas e gramíneas) por três vezes consecutivas, sem utilização de ovinos em uma área invadida pela planta. Para o controle de S. brasiliensis e outras espécies do gênero, um quarto experimento foi realizado em uma propriedade rural com histórico de intoxicação por Senecio spp. em bovinos. Foram utilizados 86 ovinos, que permaneceram em uma área de 90 hectares durante um ano. Os resultados destes experimentos demonstraram que os ovinos consomem S. madagascariensis e diminuem a quantidade de planta em áreas infestadas. Por outro lado, evidenciou-se também que S. madagascariensis para ser controlado de forma eficiente necessita de pastejo contínuo com pelo menos quatro ovinos por ha. As práticas como dessecação com herbicidas, aração e plantio de pastagem podem auxiliar na eliminação da planta a longo prazo. Em áreas de infestação por S. brasiliensis a roçagem pode ser uma prática eficiente, principalmente pelo porte alto da planta, pois facilita o consumo pelos ovinos. MenosCom o objetivo de testar diferentes formas de controle de Senecio madagascariensis foram realizados três experimentos. No primeiro, 40 ovinos foram colocados em uma área de quatro hectares por 90 dias, com infestação média e alta por S. madagascariensis. A área após este período foi dessecada com glifosato (Roundup®) e semeada com Lotus corniculatus L. (cornichão), Trifolium repens (trevo branco), Medicago sativa (alfafa) e Festuca arundinacea Schreb. (festuca) por plantio direto. Os ovinos, após oito meses, retornaram a área por mais 90 dias. O segundo experimento foi realizado com 10 ovinos em pastejo por 30 dias com 60 dias de descanso em três áreas de 0,5 hectares cada uma, com infestação baixa, média e alta por S. madagascariensis. O terceiro experimento foi realizado utilizando-se dessecação, aração e plantio de pastagens (leguminosas e gramíneas) por três vezes consecutivas, sem utilização de ovinos em uma área invadida pela planta. Para o controle de S. brasiliensis e outras espécies do gênero, um quarto experimento foi realizado em uma propriedade rural com histórico de intoxicação por Senecio spp. em bovinos. Foram utilizados 86 ovinos, que permaneceram em uma área de 90 hectares durante um ano. Os resultados destes experimentos demonstraram que os ovinos consomem S. madagascariensis e diminuem a quantidade de planta em áreas infestadas. Por outro lado, evidenciou-se também que S. madagascariensis para ser controlado de forma eficiente necessita de pastejo contínuo... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cattles; Hepatotoxic plants; Intoxicação por plantas; Senecio spp; Seneciose; Seneciosis; Toxicoses. |
Thesagro: |
Compositae; Planta tóxica; Ruminante. |
Thesaurus Nal: |
Asteraceae; Mycotoxicosis; Plant poisoning; Poisonous plants; Senecio madagascariensis. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/174726/1/Controle-de-Senecio-madagascariensis-e-de-Senecio-brasiliensis.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
18/02/2016 |
Data da última atualização: |
03/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
ALMEIDA, M. M. de; SOUZA, Y. O. de; LUQUETTI, S. C. P. D.; SABARENSE, C. M.; CORRÊA, J. O. do A.; CONCEIÇÃO, E. P. S. da; LISBOA, P. C.; MOURA, E. G. de; SOARES, S. M. A.; GUALBERTO, A. C. M.; GAMEIRO, J.; GAMA, M. A. S. da; LOPES, F. C. F.; GARCIA, R. M. G. |
Afiliação: |
Mariana Macedo de Almeida, UFJF; Yamara Oliveira de Souza, UFJF; Sheila Cristina Potente Dutra Luquetti, UFJF; Céphora Maria Sabarense, UFJF; José Otávio do Amaral Corrêa, UFJF; Ellen Paula Santos da Conceição, UERJ; Patrícia Cristina Lisboa, UERJ; Egberto Gaspar de Moura, UERJ; Sara Malaguti Andrade Soares, UFJF; Ana Cristina Moura Gualberto; Jacy Gameiro, UFJF; MARCO ANTONIO SUNDFELD DA GAMA, CNPGL; FERNANDO CESAR FERRAZ LOPES, CNPGL; Raúl Marcel González Garcia, UFJF. |
Título: |
Cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA mixture does not change body composition, induces insulin resistance and increases serum HDL cholesterol level in rats. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Oleo Science, v. 64, n. 5, p. 539-551, 2015. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Synthetic supplements of conjugated linoleic acid (CLA) containing 50:50 mixture of cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA isomers have been commercialized in some places for reducing body fat. However the safety of this CLA mixture is controversial and in some countries the CLA usage as food supplement is not authorized. Changes in insulinemic control and serum lipids profile are potential negative effects related to consumption of CLA mixture. The present study aimed to evaluate the effects of a diet containing mixture of cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA on prevention of obesity risk as well as on potential side effects such as insulin resistance and dyslipidemia in Wistar rats. Thirty male Wistar rats were randomly assigned to the following dietary treatments (n=10/group), for 60 days: Normolipidic Control (NC), diet containing 4.0% soybean oil (SO); High Fat-Control (HF-C), diet containing 24.0% SO; High Fat-synthetic CLA (HF-CLA), diet containing 1.5% of an isomeric CLA mixture (Luta-CLA 60) and 22.5% SO. Luta-CLA 60 (BASF) contained nearly 60% of CLA (cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA at 50:50 ratio). The HF-CLA diet contained 0.3% of each CLA isomer. HF-CLA diet had no effect on dietary intake and body composition. HF-CLA-fed rats had lower levels of PPAR? protein in retroperitoneal adipose tissue, hyperinsulinemia compared to HF-C-fed rats, hyperglycemia compared to NC-fed rats while no differences in glycemia were observed between NC and HF-C groups, increased HOMA index and higher levels of serum HDL cholesterol. Thus, feeding rats with a high fat diet containing equal parts of cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA isomers had no effect on body composition and induced insulin resistance. Despite HF-CLA-fed rats had increased serum HDL cholesterol levels, caution should be taken before synthetic supplements containing cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA are recommended as a nutritional strategy for weight management. MenosSynthetic supplements of conjugated linoleic acid (CLA) containing 50:50 mixture of cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA isomers have been commercialized in some places for reducing body fat. However the safety of this CLA mixture is controversial and in some countries the CLA usage as food supplement is not authorized. Changes in insulinemic control and serum lipids profile are potential negative effects related to consumption of CLA mixture. The present study aimed to evaluate the effects of a diet containing mixture of cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA on prevention of obesity risk as well as on potential side effects such as insulin resistance and dyslipidemia in Wistar rats. Thirty male Wistar rats were randomly assigned to the following dietary treatments (n=10/group), for 60 days: Normolipidic Control (NC), diet containing 4.0% soybean oil (SO); High Fat-Control (HF-C), diet containing 24.0% SO; High Fat-synthetic CLA (HF-CLA), diet containing 1.5% of an isomeric CLA mixture (Luta-CLA 60) and 22.5% SO. Luta-CLA 60 (BASF) contained nearly 60% of CLA (cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA at 50:50 ratio). The HF-CLA diet contained 0.3% of each CLA isomer. HF-CLA diet had no effect on dietary intake and body composition. HF-CLA-fed rats had lower levels of PPAR? protein in retroperitoneal adipose tissue, hyperinsulinemia compared to HF-C-fed rats, hyperglycemia compared to NC-fed rats while no differences in glycemia were observed between NC and HF-C groups... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cis-12 CLA; Cis-9; Dyslipidemia; Trans-10; Trans-11 CLA. |
Thesaurus NAL: |
insulin resistance; obesity. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/139345/1/Cnpgl-2015-JOleoSci-Cis-9-advpub-ess14222.pdf
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Marc: |
LEADER 03080naa a2200361 a 4500 001 2037559 005 2024-02-03 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aALMEIDA, M. M. de 245 $aCis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA mixture does not change body composition, induces insulin resistance and increases serum HDL cholesterol level in rats.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aSynthetic supplements of conjugated linoleic acid (CLA) containing 50:50 mixture of cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA isomers have been commercialized in some places for reducing body fat. However the safety of this CLA mixture is controversial and in some countries the CLA usage as food supplement is not authorized. Changes in insulinemic control and serum lipids profile are potential negative effects related to consumption of CLA mixture. The present study aimed to evaluate the effects of a diet containing mixture of cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA on prevention of obesity risk as well as on potential side effects such as insulin resistance and dyslipidemia in Wistar rats. Thirty male Wistar rats were randomly assigned to the following dietary treatments (n=10/group), for 60 days: Normolipidic Control (NC), diet containing 4.0% soybean oil (SO); High Fat-Control (HF-C), diet containing 24.0% SO; High Fat-synthetic CLA (HF-CLA), diet containing 1.5% of an isomeric CLA mixture (Luta-CLA 60) and 22.5% SO. Luta-CLA 60 (BASF) contained nearly 60% of CLA (cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA at 50:50 ratio). The HF-CLA diet contained 0.3% of each CLA isomer. HF-CLA diet had no effect on dietary intake and body composition. HF-CLA-fed rats had lower levels of PPAR? protein in retroperitoneal adipose tissue, hyperinsulinemia compared to HF-C-fed rats, hyperglycemia compared to NC-fed rats while no differences in glycemia were observed between NC and HF-C groups, increased HOMA index and higher levels of serum HDL cholesterol. Thus, feeding rats with a high fat diet containing equal parts of cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA isomers had no effect on body composition and induced insulin resistance. Despite HF-CLA-fed rats had increased serum HDL cholesterol levels, caution should be taken before synthetic supplements containing cis-9, trans-11 and trans-10, cis-12 CLA are recommended as a nutritional strategy for weight management. 650 $ainsulin resistance 650 $aobesity 653 $aCis-12 CLA 653 $aCis-9 653 $aDyslipidemia 653 $aTrans-10 653 $aTrans-11 CLA 700 1 $aSOUZA, Y. O. de 700 1 $aLUQUETTI, S. C. P. D. 700 1 $aSABARENSE, C. M. 700 1 $aCORRÊA, J. O. do A. 700 1 $aCONCEIÇÃO, E. P. S. da 700 1 $aLISBOA, P. C. 700 1 $aMOURA, E. G. de 700 1 $aSOARES, S. M. A. 700 1 $aGUALBERTO, A. C. M. 700 1 $aGAMEIRO, J. 700 1 $aGAMA, M. A. S. da 700 1 $aLOPES, F. C. F. 700 1 $aGARCIA, R. M. G. 773 $tJournal of Oleo Science$gv. 64, n. 5, p. 539-551, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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