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11. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PACHECO, C. A.; TOMÉ, M.; DELGADO, J.; SILVA, P. O.; TOMÉ, J. Pattern of water extraction, water avaibility and growth in young E. globulus planted with different spacing. In: IUFRO CONFERENCE ON SILVICULTURE AND IMPROVEMENT EUCALYPTS=CONFERÊNCIA IUFRO SOBRE SILVICULTURA E MELHORAMENTO DE EUCALIPTOS, 1997, Salvador. Proceedings...=Anais... Colombo: EMBRAPA-CNPF, 1997. v. 4, p. 188-195. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TOMÉ, M. V. D. F.; CAVALIERI, D.; COSSA, C. A.; MIGLIORANZA, E.; CARVALHO, S. Micropropagação de jaracatiá. In: INTERNATIONAL CONGRESS AND EXHIBITION ON FOREST, 5., 1999, Curitiba. Forest 99: [resumos]. Rio de Janeiro: BIOSFERA, 1999. 1 CD-ROM. Autoria bilíngue: CONGRESSO E EXPOSICAO INTERNACIONAL SOBRE FLORESTAS, 5., 1999, Curitiba. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CARVALHO, S.; TANAKA, P. H.; COSSA, C. A.; . BARRETO, I.; TOMÉ, M. V. D. F. Variabilidade genética em populações de jaracatiá no Norte do Paraná. In: INTERNATIONAL CONGRESS AND EXHIBITION ON FOREST, 5., 1999, Curitiba. Forest 99: [resumos]. Rio de Janeiro: BIOSFERA, 1999. 1 CD-ROM. Autoria bilíngue: CONGRESSO E EXPOSICAO INTERNACIONAL SOBRE FLORESTAS, 5., 1999, Curitiba. Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OTENIO, M. H.; TOMÉ, M. C. C.; CHIES, B. P.; CLARO, E. M. T.; OLIVEIRA, I. P. de; RAVAGNANI, C. Saneamento básico, qualidade de água e levantamento de enteroparasitas relacionando ao perfil sócio-econômico-ambiental de escolares de uma área rural do município de Bandeirantes - PR. Salusvita, v. 26, n. 2, p. 179-188, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COSENZA, D. N.; SOARES, V. P.; LEITE, H. G.; GLERIANI, J. M.; AMARAL, C. H. do; GRIPP JÚNIOR, J.; SILVA, A A. L. da; SOARES, P.; TOMÉ, M. Airborne laser scanning applied to eucalyptus stand inventory at individual tree level. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 12, p. 1373-1382, Dez. 2018. Título em português: Escaneamento a laser aerotransportado aplicado a inventário de povoamentos de eucalipto ao nível de árvores individuais. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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17. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | VASCONCELOS, E. D.; G FILHO, A. L. de A.; TOMÉ, M. P.; SOUSA, M. M. de; ALMEIDA, R. P. de; SILVA, C. A. D. da. Atividade sinérgica do ácido bórico misturado ao inseticida Thiamethoxan contra o bicudo do algodoeiro. In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 11., 2017, Maceió. Resumos... Inovação e rentabilidade na cotonicultura: resumos... Brasília, DF: Associação Brasileira dos Produtores de Algodão - Abrapa, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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18. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GUEDES, V. da S.; TOMÉ, M. P.; SOUSA, M. M. de; GALVÃO FILHO, A. L. de A.; VASCONCELOS, E. D.; SILVA, C. A. D. da. Desenvolvimento, sobrevivência e reprodução da Cochonilha phenacoccus solenopsis (Hemiptera: pseudococcidae) em algodoeiros com alta e baixa pilosidade. In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 11., 2017, Maceió. Resumos... Inovação e rentabilidade na cotonicultura: resumos... Brasília, DF: Associação Brasileira dos Produtores de Algodão - Abrapa, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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19. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GUEDES, V. da S.; TOMÉ, M. P.; VASCONCELOS, E. D.; GALVÃO FILHO, A. L. de A.; SILVA, C. A. D. da. Desenvolvimento, sobrevivência e reprodução de Phenacoccus solenopsis (Hemiptera: pseudococcidae) em algodoeiros com e sem caulim. In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 11., 2017, Maceió. Resumos... Inovação e rentabilidade na cotonicultura: resumos... Brasília, DF: Associação Brasileira dos Produtores de Algodão - Abrapa, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | TOMÉ, M. P.; GUEDES, V. da S; SOUSA, M. M. de; VASCONCELOS, E. D.; GALVÃO FILHO, A. L. de A.; SILVA, C. A. D. da. Mortalidade de adultos do bicudo do algodoeiro com inseticidas botânicos. In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 11., 2017, Maceió. Resumos... Inovação e rentabilidade na cotonicultura: resumos... Brasília, DF: Associação Brasileira dos Produtores de Algodão - Abrapa, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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Registros recuperados : 22 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
06/05/2019 |
Data da última atualização: |
06/05/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; FANTAZZINI, T. B.; BAUTE, J. L.; SILVA, L. C. |
Afiliação: |
Stefânia Vilas Boas Coelho, Departamento de Agricultura - DAG/Universidade Federal de Lavras- UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa; Tatiana Botelho Fantazzini, Departamento de Agricultura - DAG/Universidade Federal de Lavras- UFLA; Júlia Lima Baute, Departamento de Agricultura - DAG/Universidade Federal de Lavras- UFLA; Luciano Coutinho Silva, Departamento de Biologia Celular e Molecular/Universidade Federal da Paraíba - UFPB. |
Título: |
Cryopreservation in Coffea canephora Pierre seeds: slow and fast cooling. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Agrotecnologia, v. 42, n. 6, p. 588-597, Nov/Dec. 2018 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em português Criopreservação em sementes de Coffea canephora Pierre: Resfriamento lento e rápido. |
Conteúdo: |
Coffee is one of the main agricultural commodities in the country, and it is important to conservation of plant material for breeding programs. Cryopreservation is a promising alternative for preserving in the long-term the germplasm of species considered recalcitrant. However, studies should be performed to achieve maximum survival of seedlings after immersion in liquid nitrogen. The objective of this work was to find a cryopreservation protocol for storing seeds of Coffea canephora, studying two methods of cryopreservation, slow and fast cooling. Seeds were subjected to drying in silica gel up to the water content of 0.25 g g-1. In the first experiment, dried seeds were subjected to treatments of slow cooling at speeds of -1 ºC min-1,-3 ºC min-1 and -5 ºC min-1 until the end temperatures of -40 ºC, -50 ºC and -60 ºC, by means of a bio freezer and subsequently immersed in liquid nitrogen. In the second experiment, the best result was selected of the first experiment and compared with the rapid cooling, in which dried seeds, with 0.25 g g-1 of water content, were immersed directly into liquid nitrogen. Physiological and biochemical alterations occurring in the seeds after cryopreservation were evaluated. Coffea canephora seeds respond better to cryopreservation by rapid cooling, when compared to slow cooling. Drying, one of the cryopreservation steps does not affect the viability of Coffea canephora Pierre seeds, when these seeds are dried to 0.25 g g-1 of water content. Catalase and esterase enzymes are good biochemical markers for cryopreserved coffee seeds and their activity is greater in larger seed physiological quality. MenosCoffee is one of the main agricultural commodities in the country, and it is important to conservation of plant material for breeding programs. Cryopreservation is a promising alternative for preserving in the long-term the germplasm of species considered recalcitrant. However, studies should be performed to achieve maximum survival of seedlings after immersion in liquid nitrogen. The objective of this work was to find a cryopreservation protocol for storing seeds of Coffea canephora, studying two methods of cryopreservation, slow and fast cooling. Seeds were subjected to drying in silica gel up to the water content of 0.25 g g-1. In the first experiment, dried seeds were subjected to treatments of slow cooling at speeds of -1 ºC min-1,-3 ºC min-1 and -5 ºC min-1 until the end temperatures of -40 ºC, -50 ºC and -60 ºC, by means of a bio freezer and subsequently immersed in liquid nitrogen. In the second experiment, the best result was selected of the first experiment and compared with the rapid cooling, in which dried seeds, with 0.25 g g-1 of water content, were immersed directly into liquid nitrogen. Physiological and biochemical alterations occurring in the seeds after cryopreservation were evaluated. Coffea canephora seeds respond better to cryopreservation by rapid cooling, when compared to slow cooling. Drying, one of the cryopreservation steps does not affect the viability of Coffea canephora Pierre seeds, when these seeds are dried to 0.25 g g-1 of water content. Cat... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cristal de gelo; Drying in silica gel; Ice crystals; Isoenzymes; Physiological quality; Qualidade fisiológica; Secagem em sílica gel; Semente recalcitrante. |
Thesagro: |
Isoenzima; Secagem. |
Thesaurus NAL: |
Recalcitrant seeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196979/1/Cryopreservation-in-Coffea-canephora-Pierre-seeds.pdf
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Marc: |
LEADER 02666naa a2200313 a 4500 001 2108759 005 2019-05-06 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOELHO, S. V. B. 245 $aCryopreservation in Coffea canephora Pierre seeds$bslow and fast cooling.$h[electronic resource] 260 $c2018 500 $aTítulo em português Criopreservação em sementes de Coffea canephora Pierre: Resfriamento lento e rápido. 520 $aCoffee is one of the main agricultural commodities in the country, and it is important to conservation of plant material for breeding programs. Cryopreservation is a promising alternative for preserving in the long-term the germplasm of species considered recalcitrant. However, studies should be performed to achieve maximum survival of seedlings after immersion in liquid nitrogen. The objective of this work was to find a cryopreservation protocol for storing seeds of Coffea canephora, studying two methods of cryopreservation, slow and fast cooling. Seeds were subjected to drying in silica gel up to the water content of 0.25 g g-1. In the first experiment, dried seeds were subjected to treatments of slow cooling at speeds of -1 ºC min-1,-3 ºC min-1 and -5 ºC min-1 until the end temperatures of -40 ºC, -50 ºC and -60 ºC, by means of a bio freezer and subsequently immersed in liquid nitrogen. In the second experiment, the best result was selected of the first experiment and compared with the rapid cooling, in which dried seeds, with 0.25 g g-1 of water content, were immersed directly into liquid nitrogen. Physiological and biochemical alterations occurring in the seeds after cryopreservation were evaluated. Coffea canephora seeds respond better to cryopreservation by rapid cooling, when compared to slow cooling. Drying, one of the cryopreservation steps does not affect the viability of Coffea canephora Pierre seeds, when these seeds are dried to 0.25 g g-1 of water content. Catalase and esterase enzymes are good biochemical markers for cryopreserved coffee seeds and their activity is greater in larger seed physiological quality. 650 $aRecalcitrant seeds 650 $aIsoenzima 650 $aSecagem 653 $aCristal de gelo 653 $aDrying in silica gel 653 $aIce crystals 653 $aIsoenzymes 653 $aPhysiological quality 653 $aQualidade fisiológica 653 $aSecagem em sílica gel 653 $aSemente recalcitrante 700 1 $aROSA, S. D. V. F. da 700 1 $aFANTAZZINI, T. B. 700 1 $aBAUTE, J. L. 700 1 $aSILVA, L. C. 773 $tCiência e Agrotecnologia$gv. 42, n. 6, p. 588-597, Nov/Dec. 2018
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