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Registros recuperados : 41 | |
2. | | COELHO, M. S.; FERRARI, G. H.; RAMOS JUNIOR, E. U. Competição de cultivares e linhagens de soja convencional, em Sinop, MT. In: REUNIÃO DE PESQUISA DE SOJA, 38., 2023, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2023. (Embrapa Soja. Eventos técnicos & científicos, 1). Editado por Fernando Augusto Henning, Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite. RPS 2023. p. 143-145. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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3. | | FERRARI, G. H.; COELHO, M. S.; RAMOS JUNIOR, E. U. Competição de cultivares de soja com tecnologia IPRO, em Mato Grosso, em duas épocas de semeadura. In: JORNADA ACADÊMICA DA EMBRAPA SOJA, 18., 2023, Londrina. Resumos expandidos... Londrina: Embrapa Soja, 2023. (Embrapa Soja. Documentos, 453). Regina Maria Villas Bôas de Campos Leite, Larissa Alexandra Cardoso Moraes, Kelly Catharin, Editoras Técnicas. p. 138-144. Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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4. | | SOUZA, R. M.; COELHO, M. S.; ALVES, B. J. R. Development of a method to prepare samples of plants material for determination of Ca, Cu, Mg, Mn, Fe and Zn by FAASA and P using complexometry. n RIO SYMPOSIUM ON ATOMIC SPECTROMETRY, 14., 2017, Vitória - Espirito Santo. Abstracts... Vitória - Espirito Santo: UFES, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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6. | | AZEVEDO, T. P.; COELHO, M. S. E.; ARAUJO, F. P. de; MELO, N. F. de. Análise citogenética em um citótipo de Zephyranthes sylvatica Baker portador de cromossomos B. In: ENCONTRO DE GENÉTICA DO NORDESTE, 19.; SIMPÓSIO DE GENÉTICA HUMANA E MÉDICA DO NORDESTE, 1.; GENÉTICA NA PRAÇA, 2012, Petrolina, Juazeiro. A genética, a natureza e o ser humano: mudando mentalidades e transformando vidas. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBG, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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8. | | COELHO, M. S. E.; ARAUJO, F. P. de; MELO, N. F. de. Coloração cromossômica diferencial com CM A3 e DAPI em quatro espécies de Passiflora L. provenientes do Banco Ativo de Germoplasma da Embrapa Semiárido. In: ENCONTRO DE GENÉTICA DO NORDESTE, 19.; SIMPÓSIO DE GENÉTICA HUMANA E MÉDICA DO NORDESTE, 1.; GENÉTICA NA PRAÇA, 2012, Petrolina, Juazeiro. A genética, a natureza e o ser humano: mudando mentalidades e transformando vidas. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBG, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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9. | | SILVA, E. M. e; MELO, A. M. Y.; COELHO, M. S. E.; MELO, N. F. de. Número de núcleos em glomerosporos de três isolados de Fungos Micorrízicos Arbusculares cultivados sob diferentes níveis de disponibilidade hídrica. In: ENCONTRO DE GENÉTICA DO NORDESTE, 19.; SIMPÓSIO DE GENÉTICA HUMANA E MÉDICA DO NORDESTE, 1.; GENÉTICA NA PRAÇA, 2012, Petrolina, Juazeiro. A genética, a natureza e o ser humano: mudando mentalidades e transformando vidas. Petrolina: Embrapa Semiárido: UNIVASF: SBG, 2012. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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10. | | RODRIGUES, E. P.; COELHO, M. S.; SOARES, C. de P.; VIDAL, M. S.; ARAÚJO, J. L. S.; BALDANI, J. I. Identificação e quantificação de compostos indólicos no sobrenadante de Gluconacetobacter dizaotrophicus, cultivada em meio liquido, por cromatografia líquida de alta eficiência (HPLC). Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2009. 25 p. (Embrapa Agrobiologia. Boletim de pequisa e desenvolvimento, 52). Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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11. | | COELHO, M. S.; FERNANDES, N. S.; SILVA, T. A.; RIBEIRO, M. de F.; COSTA, N. D.; KIILL, L. H. P. Avaliação dos visitantes florais de dois híbridos de melão (Cucumis melo L.) em cultivo irrigado em Petrolina, PE. In: SEMANA DOS POLINIZADORES, 3., 2012, Petrolina. Palestras e resumos... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. p. 241-242. (Embrapa Semiárido. Documentos, 249). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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12. | | COELHO, M. S.; FERNANDES, N. S.; SILVA, T. A.; RIBEIRO, M. de F.; COSTA, N. D.; KIILL, L. H. P. Avaliação da morfologia floral e dos visitantes florais de dois híbridos de melão (Cucumis melo L.) em cultivo irrigado em Petrolina, PE. In: SEMANA DOS POLINIZADORES, 3., 2012, Petrolina. Palestras e resumos... Petrolina: Embrapa Semiárido, 2012. p. 237-238. (Embrapa Semiárido. Documentos, 249). Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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14. | | MELO, N. F. de; ARAUJO, F. P. de; COELHO, M. S. E.; LIRA, I. C. S. A.; CARVALHO, R. Diversidade morfocariológica em recursos genéticos vegetais do semiárido brasileiro, com ênfase em Passiflora, Zephyranthes e Stylosanthes. In: ENCONTRO DE GENÉTICA DO NORDESTE, 20.; SIMPÓSIO DE GENÉTICA HUMANA E MÉDICA DO NORDESTE, 2., 2014, Campina Grande. Ensino de genética e biologia molecular. Campina Grande: UFPB: Sociedade Brasileira de Genética, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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16. | | FERNANDES, G. W.; COELHO, M. S.; MACHADO, R. B.; FERREIRA, M. E.; AGUIAR, L. M. de S.; DIRZO, R.; SCARIOT, A.; LOPES, C. R. Afforestation of savannas: an impending ecological disaster. Natureza & Conservação, v. 14, p. 146-151, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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17. | | RODRIGUES, E. P.; COELHO, M. S.; SOARES, C. de P.; VIDAL, M. S.; ARAUJO, J. L. S. de; BALDANI, J. I. Identificação e quantificação de compostos indólicos no sobrenadante de Gluconacetobacter diazotrophicus, cultivada em meio liquido, por cromatografia líquida de alta eficiência (HPLC). Seropédica: Embrapa Agrobiologia, 2009. 25 p. (Embrapa Agrobiologia. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 52). Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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18. | | SIQUEIRA, K. M. M.; RIBEIRO, M. de F.; KIILL, L. H. P.; COELHO, M. S.; ARAUJO, D. C. S.; GAMA, D. R. S.; LIMA, JÚNIOR, I. O. Effect of agrochemicals on the pattern of visitation of honey bees (Apis mellifera) in melon (Cucumis melo) flowers in Brazilian Northeast. Julius Kühn Archiv, n. 437, p. 180-183, 2012. Edição dos Proceedings of the 11 International Symposium Hazards of Pesticides to Bees, Wageningen, nov. 2011. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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19. | | RIBEIRO, M. de F.; KIILL, L. H. P.; SILVA, E. M. S.; SIQUEIRA, K. M. M.; SILVA, M. P.; COELHO, M. S. Foraging of Honeybees (Apis mellifera) on Flowers of Yellow Melon (Cucumis melo): Duration of Visits. Journal of Agricultural Science, v. 9, n. 9, p. 7-12, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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20. | | COELHO, M. S.; SILVA, N. B. G.; SANTOS, A. P. B; SILVA, T. A.; VILARONGA, D. P.; KIILL, L. H. P.; COSTA, N. D.; PINTO, J. M. Evaluation of floral visitors of the melon crop at organic farming in the São Francisco Valley, Petrolina-PE, Brasil. In: CONGRESO INTERNACIONAL DE APICULTURA, 42., 2011, Buenos Aires. Posters... Buenos Aires: Consejo Federal de Inversiones, 2011. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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Registros recuperados : 41 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
28/11/2017 |
Data da última atualização: |
28/11/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
COELHO, M. S.; PACHECO, S.; SANTIAGO, M. C. P. de A.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; BORGUINI, R. G.; AGUIAR, L. A. de; ESPINDOLA, J. A. A.; GUERRA, J. G. M.; GODOY, R. L. de O. |
Afiliação: |
MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CNPAB; SIDNEY PACHECO, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; LUZIMAR DA SILVA DE M DO NASCIMENTO, CTAA; RENATA GALHARDO BORGUINI, CTAA; Luiz Augusto de Aguiar, CEPAO (Centro Estadual de Pesquisa em Agricultura Orgânica) / PESAGRO; JOSE ANTONIO AZEVEDO ESPINDOLA, CNPAB; JOSE GUILHERME MARINHO GUERRA, CNPAB; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA. |
Título: |
Influence of boiling on the dry matter contents and on the carotenoids retention of yellow fleshed cassava roots. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS , 12., 2017, Campinas. Ciência de Alimentos e seu Impacto no Mundo em Transformação. Campinas: UNICAMP, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
SLACA, 12. De 4 a 7 de Novembro de 2017. |
Conteúdo: |
Vegetables provide 80% of the dietary carotenoids in developing countries. Cassava feeds over 70 million of these people, responsible for more than 500 Kcal of their daily diet. Since some varieties have high levels of pro-vitamin A, whose deficiency is a public health problem that leads to blindness and high rates of children mortality that is a strategic food. However, the preparation forms may alter the content of these nutrients. The objective of this work was to verify the effect of boiling the roots, on the carotenoids retention and on the dry matter content. Two roots of each plant of six different varieties of cassava, donated by the Polo Regional Vale do Paraíba, APTA Regional (Pindamonhangaba, SP) and multiplied in small farm (Cachoeiras de Macacu, RJ) were harvested, peeled and cut into small pieces. The pieces of one were boiled for 20 minutes in 1 L water with 10 g NaCl, drained and ground. The pieces of the other were ground. The dry matter contents, which varied between 17 and 35%, were made by gravimetry after drying the samples in an oven. The total carotenoid contents obtained by spectrophotometry, ranged from 261 to 2048 µg.100g-1. The profile was done by HPLC-PDA. Some samples had carotenoid retentions between 90 and 98%, with reduction of the dry matter by gelatinization of the starch. There was an increase in the percentage of the cis-13-?-carotene isomer after boiling, for three varieties, indicating the isomerization of all-trans-?-carotene. Some had carotenoid retentions greater than 100% with reduction of dry matter by gelatinization or with increased dry matter by probable starch retrogradation. Carotenoids degradation with retentions less than 100% were expected for all samples after boiling. This may not have been evidenced probably due to differences in carotenoid content between roots of the same plant. MenosVegetables provide 80% of the dietary carotenoids in developing countries. Cassava feeds over 70 million of these people, responsible for more than 500 Kcal of their daily diet. Since some varieties have high levels of pro-vitamin A, whose deficiency is a public health problem that leads to blindness and high rates of children mortality that is a strategic food. However, the preparation forms may alter the content of these nutrients. The objective of this work was to verify the effect of boiling the roots, on the carotenoids retention and on the dry matter content. Two roots of each plant of six different varieties of cassava, donated by the Polo Regional Vale do Paraíba, APTA Regional (Pindamonhangaba, SP) and multiplied in small farm (Cachoeiras de Macacu, RJ) were harvested, peeled and cut into small pieces. The pieces of one were boiled for 20 minutes in 1 L water with 10 g NaCl, drained and ground. The pieces of the other were ground. The dry matter contents, which varied between 17 and 35%, were made by gravimetry after drying the samples in an oven. The total carotenoid contents obtained by spectrophotometry, ranged from 261 to 2048 µg.100g-1. The profile was done by HPLC-PDA. Some samples had carotenoid retentions between 90 and 98%, with reduction of the dry matter by gelatinization of the starch. There was an increase in the percentage of the cis-13-?-carotene isomer after boiling, for three varieties, indicating the isomerization of all-trans-?-carotene. Some had ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Pro-vitamin A. |
Thesaurus NAL: |
degradation; isomerization. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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