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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  28/11/2017
Data da última atualização:  22/12/2021
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  MARTORANO, L. G.; LISBOA, L. S.; VILLA, P. M.; MORAES, J. R. da S. C. de.
Afiliação:  LUCIETA GUERREIRO MARTORANO, CPATU; Leila Sheila LISBOA, UEPA; Pedro Manuel VILLA, UFV; José Reinaldo da Silva Cabral de MORAES, MESTRANDO UNESP.
Título:  Fragilidade das terras pelo processo erosivo das chuvas em áreas antrópicas e declivosas na Amazônia legal.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 36., 2017, Belém, PA. Amazônia e seus solos: peculiaridades e potencialidades. Belém, PA: SBCS, 2017.
Idioma:  Português
Thesagro:  Precipitação Pluvial; Produção Agrícola; Solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/167619/1/2115-31052017-2224541.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU54334 - 1UPCRA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  24/10/2022
Data da última atualização:  11/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  ESPERANÇA, V. J. da R.; COELHO, C. C. de S.; TORREZAN, R.; TONON, R. V.; FREITAS-SILVA, O.
Afiliação:  VICTOR JONAS DA ROCHA ESPERANÇA, UNIRIO; CAROLINE CORRÊA DE SOUZA COELHO, UNIRIO; RENATA TORREZAN, CTAA; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA.
Título:  A review on plant-based tree nuts beverages: technological, sensory, nutritional, health and microbiological aspects.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Properties, v.25, n. 1, 2022. p. 2396-2408.
DOI:  https://doi.org/10.1080/10942912.2022.2134417
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The term tree nuts is used to describe any nut that comes from a tree. The best known and most consumed are almond, Brazil nut, cashew, hazelnut, macadamia, pecan, pine nut, pistachio, and walnut. This consumption has led to their use in the development of plant-based beverages. This review aims to bring information reported in the literature on plant-based beverages made from tree nuts regarding health, technological, microbiological, sensory, and consumer aspects. The bibliographic search covered the articles published between the years 2000 and 2022. In total, 54 articles were selected for this review, which were categorized according to their thematic area as Food technology (n = 37); Nutrition and Health (n = 19); Microbiological aspects (n = 10); and Sensory and consumer studies (n = 12). It was observed that the most mentioned tree nuts were almond, cashew, hazelnut, and walnut, and the lowest mentioned were Brazil nut, macadamia nuts, pine nut, mallow nut, and sapucaia. Finally, this review observed that beverages represent beneficial nutritional and functional profile, but cannot be considered as a substitute, in their entirety, for dairy milk, except in the case of allergies to this food. Technological aspects proved to be positive for obtaining these beverages, with high pressure being the most advantageous. Considered safe and very promising from nutritional, industrial, environmental, and functional aspects.
Palavras-Chave:  NOT MILK.
Thesaurus NAL:  Food technology; Legumes; Nuts; Vegetables.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15374 - 1UPCAP - DD
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