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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  10/10/2023
Data da última atualização:  13/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  COMETTANT-RABANAL, R.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; ASCHERI, J. L. R.; ELÍAS-PEÑAFIEL, C.; CARVALHO, C. W. P. de.
Afiliação:  R. COMETTANT-RABANAL, UFRRJ; Universidad Privada San Juan Bautista; Universidad Nacional Agraria La Molina; D. W. HIDALGO CHÁVEZ, UFRRJ; JOSE LUIS RAMIREZ ASCHERI, CTAA; C. ELÍAS-PEÑAFIE, Universidad Nacional Agraria La Molina; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA.
Título:  Functionality of pre-cooked whole-grain corn, rice and sorghum flours for gluten-free bread.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Science & Technology, 2023.
DOI:  http://doi.org/10.1111/ijfs.16676
Idioma:  Inglês
Notas:  Early access.
Conteúdo:  Extruded whole grain flours of corn, sorghum, and parboiled brown rice (PBR) and their blends were used to produce gluten-free (GF) multigrain bread. To determine the functionality of the flours, paste viscosity, farinography and oscillatory rheometry were evaluated as rheological methods, and for the bread, the texture profile, baking loss and specific volume of the breads were determined. The paste properties evidenced changes in the starch structure of the extruded samples, but these were not severe due to the absence of cold viscosity (CV) and formation of peak viscosity (PV), which evidenced the swelling capacity of the starch granules. The functionality of the samples was demonstrated by the increase in water absorption and farinographic consistency (PM), as well as by the development of dough viscoelasticity with continuous elastic (G0) and viscous (G00) moduli when measured by oscillatory rheometry. The GF breads produced showed specific volume increases from 53.8 to 91.7% compared to the control, as well as highcrumb hardness. However, the cereal blends did not generate significant increases in specific volume between samples (P < 0.05), but those made with higher proportions of extruded sorghum flour and its blend with corn had better crumb softness and lower baking loss (P < 0.05). On the other hand, the regression models for most of the dough rheological and bread textural variables were significant and presented good coefficients of determination (R2 Adj = 0.60?... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Dough rheology; Extrusion cooking; Mixture design; Non-gluten flours; Regression model; Surface response.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoCHARCHAR, M. J. d' A. Doencas em mudas de fruteiras sob condicao de viveiro. In: PINTO, A.C. de Q., coord. Producao de mudas frutiferas sob condicoes do ecossistema de cerrados. Planaltina: EMBRAPA-CPAC, 1996. p.81-85.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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2.Imagem marcado/desmarcadoIIZUKA, N.; CHARCHAR, M. J. d' A. Classication of strains of soybean mosaic virus and seed transmissibility. In: EMBRAPA. Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados (Planaltina, DF). Relatorio tecnico do projeto nipo-brasileiro de cooperacao em pesquisa agricola nos cerrados 1987/1992. [Planaltina]: EMBRAPA-CPAC/JICA, 1994. p.226-236.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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3.Imagem marcado/desmarcadoNAKAJIMA, T.; CHARCHAR, M. J. d' A. Identification of causal fungi os Sclerotinia disease of legumes in the cerrados. In: EMBRAPA. Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados (Planaltina, DF). Relatorio tecnico do projeto nipo-brasileiro de cooperacao em pesquisa agricola nos cerrados 1987/1992. [Planaltina]: EMBRAPA-CPAC/JICA, 1994. p.286-291.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMITSUEDA, T.; CHARCHAR, M. J. d' A. Mofo branco do feijoeiro (Sclerotinia sclerotiorum) nos cerrados: estudos recentes e metodos de controle. In: SEMINARIO SOBRE OS PROGRESSOS DA PESQUISA AGRONOMICA NA REGIAO DOS CERRADOS, 1991, Cuiaba. [Anais]. Brasilia: EMBRAPA-CPAC/EMPA/JICA, 1992. p.75-80.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMITSUEDA, T.; CHARCHAR, M. J. d' A. Ecological studies on the stem rot of bean in cerrado region (Brazil). Annual Report Plant Protection North Japan, v.44, p.31-35, 1993. Resumo em ingles.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCHRISTOFOLI, A. V.; CHARCHAR, M. J. d`A. Antracnose de Stylosanthes guianensis: caracterizacao patogenica e cultural do agente causal. In: EMBRAPA. Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados (Planaltina, DF). Relatorio tecnico anual do Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados 1987/1990. Planaltina, 1994. p.238-239.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCHARCHAR, M. J. D' A.; ANJOS, J. R. N. dos. Ferrugem do milheto causada por Puccinia substriata var. penicillariae no Cerrado. Fitopatologia Brasileira, Brasilia, v. 25, n. 3, p. 564-565, 2000.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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8.Imagem marcado/desmarcadoNAKAJIMA, T.; MITSUEDA, T.; CHARCHAR, M. J. D' A. First occurrence of sudden death syndrome of soybean in Brazil. JARQ, Tsukuba, Ibaraki, v.30,n. 1, p. 31-34, 1996.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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9.Imagem marcado/desmarcadoNAKAJIMA, T.; MITSUEDA, T.; CHARCHAR, M. J. d' A. Identification of causal fungi of Sclerotinia diseases in cerrado region in Brazil. Annual Report Plant Protection North Japan, v.44, p.36-38, 1993. Resumo em ingles.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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10.Imagem marcado/desmarcadoCHARCHAR, M. J. d' A.; PIZARRO, E. A. Doencas fungicas em Arachis forrageiro no cerrado, Brasil. Pasturas Tropicales, Cali, v.17, n.2, p.42-43, 1995.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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11.Imagem marcado/desmarcadoCHARCHAR, M. J. d' A.; ANJOS, J. R. N. dos. Phomopsis sp. em jatoba (Hymenaea stigonocarpa Mart.). In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTANICA, 51., 2000, Brasilia, DF. Resumos.Brasilia: Sociedade Botanica do Brasil, 2000. p.72.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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12.Imagem marcado/desmarcadoCHARCHAR, M. J. d' A.; AKIMOTO, A. K. Survey of anthracnose of native Stylosanthes species in two Brazilian states. Stylo International, p. 2, Sept. 2000.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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13.Imagem marcado/desmarcadoKARIA, C. T.; ANDRADE, R. P. de; CHARCHAR, M. J. d' Á.; GOMES, A. C. Avaliação morfo-agronômica de acessos de Stylosanthes capitata do banco ativo de germoplasma da Embrapa Cerrados. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2005. 1 folder.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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14.Imagem marcado/desmarcadoPIZARRO, E. A.; VALLS, J. F. M.; CARVALHO, M. A.; CHARCHAR, M. J. D. Arachis spp: Introduction and evaluation of new accessions in a seasonally flooded land in the Brazilian Cerrado. In: INTERNATIONAL GRASSLAND CONGRESS, 17., Palmerston North, 1993. Proceedings... Palmerston North: New Zealand Grassland Association, 1994. p.2146-2148.
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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15.Imagem marcado/desmarcadoCHAKRABORTY, S.; PERROT, R.; CHARCHAR, M. J. D`A.; FERNANDES, C. D.; KELEMU, S. Biodiversity, epidemiology and virulence of Colletotrichum gloeosporioides. II. Genetic and pathogenic diversity in isolates of Colletotrichum gloeosporioides from eight species of Stylosanthes. Tropical Grasslands, Brisbane, v.31, n.5, p.393-401, Nov. 1997. CNPGC.
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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16.Imagem marcado/desmarcadoCHAKRABORTY, S.; PERROT, R.; CHARCHAR, M. J. D' A.; FERNANDES, C. D.; KELEMU, S. Biodiversity, epidemiology and virulence of Colletotrichum gloeosporioides. II. Genetic and pathogenic diversity in isolates of Colletotrichum gloeosporioides from eight species of Stylosanthes. Tropical Grasslands, Queensland, v.31, p.393-401, 1997.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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17.Imagem marcado/desmarcadoCAMERON, D. F.; CHARCHAR, M. J. D`A.; FERNANDES, C. D.; KELEMU, S.; CHAKRABORTY, S. Biodiversity, epidemiology and virulence of Colletotrichum gloeosporioides. III. Field evaluation of Stylosanthes species for anthracnose resistance in their centre of diversity. Tropical Grasslands, Brisbane, v.31, n.5, p.402-407, Nov. 1997. CNPGC.
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte.
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18.Imagem marcado/desmarcadoCAMERON, D. F.; CHARCHAR, M. J. D' A.; FERNANDES, C. D.; KELEMU, S.; CHAKRABORTY, S. Biodiversity, epidemiology and virulence of Colletotrichum gloeosporioides. III. Field evaluation of Stylosanthes species for anthracnose resistance in their centre of diversity. Tropical Grasslands, Queensland, v. 31, p. 402-407, 1997.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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19.Imagem marcado/desmarcadoKARIA, C. T.; ANDRADE, R. P. de; CHARCHAR, M. J. D. A.; GOMES, A. C. Caracterizacao e avaliacao preliminar de acessos de Stylosanthes scabra. In: SIMPOSIO LATINO-AMERICANO DE RECURSOS GENETICOS VEGETAIS, 1., 1997, Campinas, SP. Programa e resumos. Campinas: IAC/[Brasilia]: EMBRAPA-CENARGEN, 1997. p.57.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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20.Imagem marcado/desmarcadoCHARCHAR, M. J. d`A; NASSER, L. C. B.; GOMES, A. C.; IIZUKA, N. Incidencia de doencas de plantas em areas irrigadas com pivo central no Distrito Federal. In: EMBRAPA. Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados (Planaltina, DF). Relatorio tecnico anual do Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados 1987/1990. Planaltina, 1994. p.233-238.
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