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126. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | GOMES, L. de C.; CHAGAS, E. C.; MARTINS-JUNIOR, H.; ROUBACH, R.; ONO, E. A.; LOURENÇO, J. N. de P. Cage culture of tambaqui (Colossoma macropomum) in a central Amazon floodplain lake. Aquaculture, v. 253, n. 1-4, p. 374-384, mar. 2006. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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127. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAVES, F. C. M.; BIZZO, H. R.; OLIVEIRA, M. R. de; GAMA, P. E.; CHAGAS, E. C. Caracterização química do óleo essencial de açafrão (Curcuma longa L.) em Manaus, AM. Revista RG News, v. 4, n. 3, p. 252, 2018. Edição especial dos Anais do V Congresso Brasileiro de Recursos Genéticos. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Ocidental. |
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128. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CAGGIANO FILHO, P.; BARCELLOS, J. M.; GARCIA, J. T. C.; CHAGAS, E. C.; SEVERO, H. C.; GONÇALVES, J. O. N. Métodos de utilização de pastagem cultivada de inverno na suplementação do campo natural. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 8, n. 2, p. 43-46, 1973. (Zootecnia). Título em inglês: Methods of utilization of improved asture as supplements to winter grazing. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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129. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAGAS, E. C.; PEREIRA, S. L. A.; BENAVIDES, M. V.; BRANDÃO, F. R.; MONTEIRO, P. C.; MACIEL, P. O. Neoechinorhynchus buttnerae parasitic infection in tambaqui (Colossoma macropomum) on fish farms in the state of Amazonas. Boletim do Instituto de Pesca, v. 45, n. 2, e499, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Roraima. |
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131. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAGAS, E. C.; MACIEL, P. O.; PEREIRA, S. L. A.; BENAVIDES, M. V.; BRANDÃO, F. R.; MONTEIRO, P. C. Parasitismo por Neoechinorhynchus buttnerae em tambaqui (Colossoma macropomum) de três pisciculturas do Estado do Amazonas. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE PATOLOGISTAS DE ORGANISMOS AQUÁTICOS, 15., 2018, Rio de Janeiro. Biodiversidade, meio ambiente e sanidade: anais. São Paulo: Abrapoa, 2018. XV ENBRAPOA. Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Roraima. |
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133. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | NUNES, R. H. da S.; SILVA, A. R. da; KANO, C.; CHAVES, F. C. M.; CHAGAS, E. C. Períodos de secagem de folhas de Lippia alba no teor de óleo essencial. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA OCIDENTAL, 12., 2015, Manaus. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 45-46. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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134. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | OLIVEIRA, S. R. N. de; CHAGAS, E. C.; CHAVES, F. C. M.; OLIVEIRA, M. R. de; BIZZO, H. R. Obtenção e caracterização química de óleos essenciais de espécies medicinais brasileiras ou adaptadas para uso na piscicultura. In: JORNADA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA AMAZÔNIA OCIDENTAL, 10., 2013, Manaus. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2013. p. 203-216. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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136. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | LEÃO, S. O. A.; SILVA, A. M. S.; VELASQUEZ, J. G. R.; BRANDÃO, F.; CHAGAS, E. C.; MAJOLO, C. Ocorrência de Aeromonas multirresistentes em tambaquis cultivados em tanques escavados. Scientia Amazonia, v. 9, n. 4, CA17-CA24, 2020. Título em inglês: Occurrence of multi-resistant Aeromonas in tambaquis (Colossoma macropomum) cultivated in excavated tanks. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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140. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | CHAGAS, E. C.; DAIRIKI, J. K.; BOIJINK, C. L.; INOUE, L. A. K. A.; CHAVES, F. C. M. Inclusão do óleo essencial de alfavaca-cravo (Ocimum gratissimum) na dieta do tambaqui (Colossoma macropomum) para controle de monogenóides. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE PATOLOGISTAS DE ORGANISMOS AQUÁTICOS, 11., 2012, Bonito, MS. Sanidade e ambiente aquático: compromisso com a sustentabilidade: [resumos]. Maringá: ABRAPOA, 2012. 1 CD-ROM. ENBRAPOA. Resumo 0234. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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![](/consulta/web/img/deny.png) | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
18/04/2016 |
Data da última atualização: |
27/02/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MAJOLO, C.; ROCHA, S. I. B. da; CHAGAS, E. C.; CHAVES, F. C. M.; BIZZO, H. R. |
Afiliação: |
CLAUDIA MAJOLO, CPAA; Silvia Imaculada Barros da Rocha, Uninorte; EDSANDRA CAMPOS CHAGAS, CPAA; FRANCISCO CELIO MAIA CHAVES, CPAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA. |
Título: |
Chemical composition of Lippia spp. essential oil and antimicrobial activity against Aeromonas hydrophila. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Aquaculture Research, v. 48, n. 5, p. 2380-2387, May. 2017. |
DOI: |
doi:10.1111/are.13073 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Phytotherapy can replace antibiotic administration as an alternative to control Aeromonas hydrophila, one of the main bacteria involved in the aetiology of farmed ?sh diseases. Given that plants of the Lippia spp. genus show biological potential for antimicrobial activity, this study evaluated the chemical composition of essential oils extracted from Lippia alba, Lippia origanoides and Lippia sidoides and their activity against A. hydrophila. The oils were obtained by steam distillation in a Clevenger-type apparatus and their composition determined by gas chromatography and mass spectrometry (CG/MS). Antibacterial activity was assessed by calculating the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) using broth microdilution method. The main compounds identified were geranial (25.4%) and neral (16.6%) in L. alba oil, carvacrol (40.4%) and p-cymene (11.4%) in L. origanoides oil and thymol (76.6%) and orthocymene (6.3%) in L. sidoides oil. |
Palavras-Chave: |
Atividade antimicrobiana; Minimum bactericidal concentration. |
Thesagro: |
Composição Química; Lippia Alba; Lippia Sidoides; Óleo Essencial. |
Thesaurus NAL: |
Lippia origanoides; minimum inhibitory concentration. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01874naa a2200277 a 4500 001 2043526 005 2018-02-27 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $adoi:10.1111/are.13073$2DOI 100 1 $aMAJOLO, C. 245 $aChemical composition of Lippia spp. essential oil and antimicrobial activity against Aeromonas hydrophila.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aPhytotherapy can replace antibiotic administration as an alternative to control Aeromonas hydrophila, one of the main bacteria involved in the aetiology of farmed ?sh diseases. Given that plants of the Lippia spp. genus show biological potential for antimicrobial activity, this study evaluated the chemical composition of essential oils extracted from Lippia alba, Lippia origanoides and Lippia sidoides and their activity against A. hydrophila. The oils were obtained by steam distillation in a Clevenger-type apparatus and their composition determined by gas chromatography and mass spectrometry (CG/MS). Antibacterial activity was assessed by calculating the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) using broth microdilution method. The main compounds identified were geranial (25.4%) and neral (16.6%) in L. alba oil, carvacrol (40.4%) and p-cymene (11.4%) in L. origanoides oil and thymol (76.6%) and orthocymene (6.3%) in L. sidoides oil. 650 $aLippia origanoides 650 $aminimum inhibitory concentration 650 $aComposição Química 650 $aLippia Alba 650 $aLippia Sidoides 650 $aÓleo Essencial 653 $aAtividade antimicrobiana 653 $aMinimum bactericidal concentration 700 1 $aROCHA, S. I. B. da 700 1 $aCHAGAS, E. C. 700 1 $aCHAVES, F. C. M. 700 1 $aBIZZO, H. R. 773 $tAquaculture Research$gv. 48, n. 5, p. 2380-2387, May. 2017.
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Registro original: |
Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA) |
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