Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  04/02/2019
Data da última atualização:  06/02/2019
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  NASCIMENTO, C.; SILVA, L. R. da; AUGUSTA, I. M.; COSTA, J. B. da; AURIEMA, B.; BARBOSA, M. I. M. J.; MORAIS, L. A. S. de.
Afiliação:  LILIA APARECIDA SALGADO DE MORAIS, CNPAB.
Título:  Aggregation of value to the fruit of Ora-pro-nóbis (Pereskia aculeata Miller): bioactive and antioxidante capacity.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONGRESS ON BIOACTIVE COMPOUNDS, 1.; INTERNATIONAL WORKSHOP ON BIOACTIVE COMPOUNDS, 2., 2018, Campinas. Food Design and Health: proceedings. Campinas: Galoá, 2018.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Pereskia aculeata Miller, popularly known as ora-pro-nóbis is a cactaceae native to the American continent. In Brazil, the species can be found in the Northeast and Southeast regions. This non-conventional food plant is recognized by the nutritional value of its leaves, due to the high content of minerals like iron as well as being rich in proteins. The leaves are also used as ingredients for the preparation of culinary recipes. However, there are not many studies on bioactivity and antioxidant capacity of the fruits of ora-pro-nóbis. Therefore, the objective of this study was to determine the presence of bioactive compounds and an antioxidant capacity in the peel and pulp of the fruit of ora-pro-nóbis. The fruits was acquired from the Experimental Station of Embrapa Inorganic Agrobiology in Seropédica/RJ, they were harvested manually in the mature stage (yellow coloring) and transported to the Laboratory of Instrumental Analysis of the UFRRJ`s Institute of Technology, for further analysis. The parameters evaluated was compounds bioactive, such as total carotenoids, vitamin C, yellow flavonoids, total anthocyanins, phenolic compounds and capacity antioxidants (DPPH and FRAP). The ora-pro-nóbis peel presented higher mean values for total carotenoids (3.02 mg / 100 g), yellow flavonoids (12.33 mg / 100 g), total anthocyanins (1.35 mg / 100 g), total phenolics (138, 82 mg GAE / 100 g), DPPH (1598.93 ?mol TE / 100 g) and FRAP (5377.13 ?mol TE / 100 g), while the pulp conferred i... Mostrar Tudo
Thesagro:  Ora Pro Nobis.
Thesaurus Nal:  Antioxidants; Bioactive compounds; Postharvest food safety.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/192247/1/Aggregation-of-value-to-the-fruit-of-Proceedings.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB41039 - 1UPCSP - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Algodão. Para informações adicionais entre em contato com cnpa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  06/07/2011
Data da última atualização:  03/10/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  SANTOS, F. H. C. DOS.; CAVALCANTI, J. J. V.; SILVA, F. P. DA.
Afiliação:  FRANCISCO HERBETH COSTA DOS SANTOS; JOSE JAIME VASCONCELOS CAVALCANTI, CNPA; FANUEL PEREIRA DA SILVA.
Título:  QTL detection for physicochemical characteristics of cashew apple.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 11, n. 1, p. 17-26, mar., 2011.
ISSN:  1518-7853
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Característica do caju; Qualidade do caju.
Thesagro:  Anacardium Occidentale; Marcador Molecular.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPA25297 - 1UPCAP - PP631.5305
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional