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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
20/07/2023 |
Data da última atualização: |
20/07/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LEAO, P. C. de S.; CARVALHO, J. N. de. |
Afiliação: |
PATRICIA COELHO DE SOUZA LEAO, CPATSA; JULLYANNA NAIR DE CARVALHO, Universidade Federal de Lavras, Lavras, MG. |
Título: |
Assessment of table grape progenies and correlation between seedlessness and other agronomic traits. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Brasileira de Fruticultura, v. 45, e-225, 2023. |
DOI: |
https://dx.doi.org/10.1590/0100-29452023225 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The aim of the present study was to identify grape parent varieties that lead to greater frequency of seedless genotypes in the progenies and to understand the relationships between the seedless trait and other fruit traits. A group of 200 hybrids (F1) originating from 38 crosses among cultivars of Vitis vinifera L. and inter- specific hybrids were evaluated in Juazeiro, Bahia, Brazil, over six consecutive crop seasons (2018 to 2021). The progenies were placed in three classes based on seed-lessness: completely seedless (class 1), seed traces or soft seeds (class 2), and with seeds (class 3). The mean dry matter of the seeds in each class was 0 mg, 2.3 mg, and 25.7 mg respectively, which corresponded to 40 genotypes (20%) in class 1, 52 genotypes (26%) in class 2, and 108 (54%) in class 3. The interspecific cross ?BRS Isis? and ?Marroo Seedless? stood out through favoring high frequency of seedless indi- viduals in the progeny (47.5%). The traits associated with berry size (length, diameter, and weight) had high positive correlations with each other. The results obtained make an important contribution for table grape breeding aiming at the development of new table grape cultivars. |
Palavras-Chave: |
Uva dwe mesa; Uvas sem sementes. |
Thesagro: |
Genótipo; Melhoramento Genético Vegetal; Uva. |
Thesaurus Nal: |
Grapes; Plant breeding; Seedless varieties. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1155079/1/Assessment-of-table-grape-progenies-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
23/02/2024 |
Data da última atualização: |
27/02/2024 |
Tipo da produção científica: |
Video/DVD |
Autoria: |
RYBKA, A. C. P.; CASTRO, C. D. P. da C. |
Afiliação: |
ANA CECILIA POLONI RYBKA, CPATSA; CLIVIA DANUBIA PINHO DA C CASTRO, CPATSA. |
Título: |
Elaboração do doce de umbu com licuri. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Petrolina: Embrapa Semiárido, 2023. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O vídeo traz o passo a passo para a elaboração do doce de umbu com licuri, explicando os equipamentos e utensílios utilizados, os aspectos sanitários e higiênicos e as técnicas para se obter um produto padronizado. As ações foram realizadas por meio do projeto 'Capacitação de Extensionistas e Famílias Agricultoras em Tecnologias de Convivência com o Semiárido'. O projeto envolveu parceria entre a Embrapa Semiárido (Petrolina-PE) e o Projeto Dom Helder Câmara, executado pelo Ministério do Desenvolvimento Agrário e Agricultura Familiar, com co-financiamento do Fundo Internacional de Desenvolvimento Agrícola (FIDA). |
Palavras-Chave: |
Conviência com o Semiárido; Convivência com a seca; Doce de umbu com licuri; Fabricação de doce; Fruta nativa; Tecnologia social. |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Caatinga; Espécie Nativa; Umbu. |
Thesaurus NAL: |
Rural development. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://www.youtube.com/watch?v=dlo1okW591s
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Marc: |
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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