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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  31/10/2023
Data da última atualização:  26/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CASTRO, C. de; COSTA, M. L. DA; FIRMINO, R. F.; GUARDANI, R.; SILVA, G. R. DA.
Afiliação:  CESAR DE CASTRO, CNPSO; MARCONDES LIMA DA COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; RUAN FRANCISCO FIRMANO, CNPSO; ROBERTO GUARDANI, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; GEORGE RODRIGUES DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL RURAL DA AMAZÔNIA.
Título:  Magnesium thermophosphates from the Maicuru complex as sources of P and Mg in maize production.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 58, e02892, 2023.
DOI:  https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2023.v58.02892
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Termofosfatos magnesianos do complexo de Maicuru como fonte de P e Mg na produção de milho.
Conteúdo:  ABSTRACT - The objective of this work was to investigate changes in soil chemical characteristics, phosphorous concentrations in maize leaves, and the agronomic efficiency (AE) of magnesium thermophosphates produced from rocks of the Maicuru complex in the Brazilian Amazon Basin, in comparison with triple superphosphate (TSP). The thermophosphates consisted of a mixture of raw material from apatite, dunite, and quartz sandstone from Maicuru, aiming to adjust the contents of P, Mg, and Si. The mixture was melted, ground, and subjected to the analysis of solubility, chemical characteristics, and granulometry. The experiment consisted of two rates of dolomitic lime (0 and 2.4 Mg ha-¹), three rates of P (20, 60, and 100 mg kg-¹ soil), and four sources of P (TSP and three Mg thermophosphates), as well as of two control treatments, with and without lime. Three replicates were carried out per treatment in pots containing plants of the BR 5107 maize hybrid. Phosphorous concentration was determined in maize leaves at 45 days after sowing. The Mg thermophosphates showed a high AE and a higher neutralizing effect with the application of lime, which improved soil chemical characteristics and AE. The thermophosphates obtained from rocks of the Maicuru complex can be an alternative P fertilizer in maize production. RESUMO- O objetivo deste trabalho foi investigar mudanças em atributos químicos do solo, concentrações de fósforo em folhas de milho e eficiência agronômica (EA) de termofosfat... Mostrar Tudo
Thesagro:  Fertilizante Fosfatado; Granulometria; Latossolo; Milho; Zea Mays.
Thesaurus Nal:  Oxisols; Phosphates.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157622/1/Magnesium-thermophosphates-Maicuru-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE66634 - 1UPEAP - DD
CNPSO41001 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Semiárido. Para informações adicionais entre em contato com cpatsa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  30/01/2018
Data da última atualização:  06/09/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  GAVA, C. A. T.; CASTRO, A. P. C.; PEREIRA, C. A.; FERNANDES JUNIOR, P. I.
Afiliação:  CARLOS ALBERTO TUAO GAVA, CPATSA; ANA PAULA CARVALHO CASTRO, UPE; CARLIANA ARAÚJO PEREIRA, UPE; PAULO IVAN FERNANDES JUNIOR, CPATSA.
Título:  Isolation of fruit colonizer yeasts and screening against mango decay caused by multiple pathogens.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Biological Control, v. 117, p. 137-146, 2018.
DOI:  10.1016/j.biocontrol.2017.11.005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Most studies selecting antagonistic microorganisms have focused on one pathosystem and then extended to others, but this approach was not a viable alternative for mango decay which is caused by a pool of pathogens in the tropics. In this study, 182 yeast isolates were isolated from ripe fruits of native wild plant species and other fruit crops from the Brazilian semi-arid region and selected against four prevalent agents of mango decay in tropical regions. The largest number of isolates was obtained from table and wine-grapes, followed by the native Spondias tuberosa. In dual culture assays, 8.8% of the yeast isolates showed growth inhibition halos of at least one of the pathogens. However, only six yeasts reduced the development of lesions in vivo to less than 50% to all the pathogens. Yeast/pathogens co-inoculation in healthy mango fruits in semi-commercial conditions showed that S. cerevisiae ESA45, Saccharomyces sp. ESA47 and Pichia kudriavzevii CMIAT171 had the larger spectrum of control efficiency, significantly reducing rot incidence and severity of all pathogens. The isolates also showed a variable tolerance to abiotic stress and biomass production. These results show the potential of these epiphytic yeasts as biocontrol agents of multiple pathogens infection in mango fruits.
Palavras-Chave:  Biocontrole multi-patógeno; Microorganismo; Multi-pathogen biocontrol; Plant disease.
Thesagro:  Controle biológico; Doença; Fruta; Manga; Pós-colheita.
Thesaurus NAL:  Biological control; Colletotrichum; Fusicoccum; Lasiodiplodia; Neofusicoccum.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATSA57150 - 1UPCAP - DD
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