BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  15/06/2023
Data da última atualização:  15/06/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  HOOGERHEIDE, E. S. S.; TIAGO, A. V.
Afiliação:  EULALIA SOLER SOBREIRA HOOGERHEIDE, CPAMT; AUANA VICENTE TIAGO, FUNDAÇÃO DE AMPARO A PESQUISA DO ESTADO DE MATO GROSSO.
Título:  Ethnobotany and characterization of cassava varieties of central Brazil: a case study.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: CEREDA, M. P.; VILPOUX, O. R. Varieties and landraces: cultural practices and traditional uses. London: Academic Press, 2023. p. 211-224. chapter 10. v. 2. (Underground Starchy Crops of South American Origin: production, Processing, Utilization and Economic Perspectives.)
ISBN:  978-0-323-90057-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: The central-western region of Brazil is the main center of diversity of cassava varieties, followed by southern Mexico and northeastern Brazil, where a large number of varieties are concentrated (Harlan & Wet, 1971; Nassar, 1978, 2000). The state of Mato Grosso, located in central region of Brazil (Fig. 10.1), is considered as a center of origin and domestication of cassava, as well as a center of diversity (Carrasco et al., 2016; Isendahl, 2011; Nassar, 2000; Olsen, 2004). Although Mato Grosso occupies a prominent position regarding the agricultural production of commodities (soybeans, corn, cotton, and meat), it has expressive family agriculture, which plays a fundamental role in rural development, and generates a large part of the production of the State?s daily food consumption, in addition to generating employment (Abreu et al., 2021). In Mato Grosso, 69% of rural properties are predominantly family economies and, of these, 90% cultiva grow cassava, along with other crops (Embrapa - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecua´ria, 2014). Studies on the use and conservation of cassava grown by family farmers have been carried out in Mato Grosso for approximately 30 years (Amorozo, 1996, 2000, 2013; Carniello, 2007; Carrasco, 2012; Cultrera, 2008; Marchetti, 2012; Oler, 2012, 2017; Tiago, 2016), especially in the southern and northern central region of the state. The central-southern portion comprises an area of older colonization and is home to numerous traditiona... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Morphological.
Thesagro:  Características Agronômicas; Etnobôtanica; Genética; Genética Molecular; Mandioca; Manihot Esculenta; Variedade.
Thesaurus Nal:  Cassava; Ethnobotany; Pathogen characterization; Plant characteristics; Varieties.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
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CPAMT1942 - 1UPCPL - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCASTRILLON, R. G. Aproveitamento integral do pinhão no desenvolvimento de barras de cereal bioativas. 2022. 109 f. Tese (Doutorado em Engenharia de Alimentos) - Universidade Federal do Paraná, Curitiba. Orientador: Alvaro Luiz Mathias; Coorientadora: Cristiane Vieira Helm.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCASTRILLON, R.; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L. Produção de barra de cereais com casca de pinhão. In: EVENTOS ARAUCÁRIA: PESQUISA, INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA SISTEMAS DE PRODUÇÃO, ERVA-MATE XXI: INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA O SETOR ERVATEIRO, 2020, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2021. p. 35. (Embrapa Florestas. Documentos, 344). Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCASTRILLON, R. G.; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L. Araucaria angustifolia and the pinhão seed: Starch, bioactive compounds and functional activity - a bibliometric review. Ciência Rural, v. 53, n. 9, e20220048, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCASTRILLON, R. G.; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L. Farinha de pinhão como ingrediente rico em fibras alimentares, para a produção de barra de cereais. Colombo: Embrapa Florestas, 2024. 6 p. (Embrapa Florestas. Comunicado técnico, 507). Selo ODS 2, 8, e 12.
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCASTRILLON, R. G.; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L. Farinha de pinhão para a produção de barra de cereais. Colombo: Embrapa Florestas, 2024. (Embrapa Florestas. Comunicado técnico, 507). Selo ODS 2, 8 e 12.
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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6.Imagem marcado/desmarcadoHELM, C. V.; MARQUES, G. S.; ARANTES, M. S. T.; CASTRILLON, R. G. Farinha integral de pinhão [Araucaria angustifolia (Bert.) O. Ktze.]: um alimento funcional rico em fibras e compostos antioxidantes. Colombo: Embrapa Florestas, 2023. 10 p. (Embrapa Florestas. Comunicado técnico, 493). Selo ODS 2, 12 e 15.
Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCASTRILLON, R. G.; MARQUES, C.; FARIAS, F. O.; HELM, C. V.; MATHIAS, A. L. Enhancement of oat cereal bars with added Araucaria angustifolia flour: seed, almond or bark. Ciência Rural, v. 54, n. 11, e20230509, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 4
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