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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
18/10/2018 |
Data da última atualização: |
25/02/2019 |
Autoria: |
BRIGHENTI, A. F.; ALLEBRANDT, R.; MUNHOZ, B.; MATOS, D. P. de; REGINA, M. A.; SILVA, A. L. da. |
Afiliação: |
Alberto Fontanella Brighenti, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri/Estação Experimental de São Joaquim; Ricardo Allebrandt, Universidade do Estado de Santa Catarina - UESC/Centro de Ciências Agroveterinárias; Bruno Munhoz, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Centro de Ciências Agrárias/Departamento de Fitotecnia; Diego Poletto de Matos, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Centro de Ciências Agrárias/Departamento de Fitotecnia; Murillo Albuquerque Regina, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - Epamig; Aparecido Lima da Silva, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Centro de Ciências Agrárias/Departamento de Fitotecnia. |
Título: |
Qualification of 'Bordô' grape clones in Vale do Rio do Peixe, in the state of Santa Catarina, Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 7, p. 800-808, July, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Qualificação de clones da uva 'Bordô' no Vale do Rio do Peixe, em Santa Catarina. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to characterize the productive and qualitative performances of 11 clones of 'Bordô' grape (Vitis labrusca) destined to wine and juice production, in the region of Vale do Rio do Peixe, in the state of Santa Catarina, Brazil. The experiment was carried out in the 2011, 2012, 2014, and 2015 crop seasons. The analyzed yield components were: number of clusters per vine, yield, cluster weight, accumulated yield, and alternate bearing index. The analyzed morphological characteristics of clusters were: number of berries per cluster, berry diameter, cluster compactness index, and cluster length. In order to assess grape quality, the following parameters were analyzed: soluble solids (SS), pH, titratable acidity (TA), SS/TA ratio, total anthocyanins, and total polyphenols. The 'Bordô' grape clones 13 and 16 ('Paco' and 'Bocaina') are the most suitable ones for cultivation in the wine producing region of Vale do Rio do Peixe, as they show the highest yields, production stability, and grapes with adequate quality for wine and juice elaboration. |
Palavras-Chave: |
Agronomic performance; Clonal selection; Desempenho agronômico; Ives; Seleção clonal. |
Thesagro: |
Vitis Labrusca. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/184580/1/Qualification-of-Bordo-grape-clones.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
17/06/2004 |
Data da última atualização: |
27/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo de Divulgação na Mídia |
Autoria: |
CARVALHO FILHO, O. M. de. |
Afiliação: |
ORLANDO MONTEIRO DE CARVALHO FILHO, CPATSA. |
Título: |
Modernização agropecuária, degradação alimentar no semi-árido sergipano. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
2003. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Transformações dos sistemas agropecuários; Inovações tecnológicos x meio ambiente/contaminação alimentar; O dilema: homem x caatinga. |
Palavras-Chave: |
Agropecuária; Semi-árido; Sergipe. |
Thesagro: |
Alimento; Contaminação; Degradação Ambiental. |
Thesaurus NAL: |
Foods. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/183109/1/FL-09019.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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