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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  03/06/2014
Data da última atualização:  19/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  REICHERT, J. M.; BERVALD, C. M. P.; RODRIGUES, M. F.; KATO, O. R.; REINERT, D. J.
Afiliação:  José Miguel Reichert, UFSM; Clóvis Moisés Priebe Bervald, GSI Brazil; Miriam Fernanda Rodrigues, UFSM; OSVALDO RYOHEI KATO, CPATU; Dalvan José Reinert, UFSM.
Título:  Mechanized land preparation in eastern Amazon in fire-free forest-based fallow systems as alternatives to slash-and-burn practices: Hydraulic and mechanical soil properties.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Agriculture, Ecosystems & Environment, v. 192, p. 47-60, July 2014.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1016/j.agee.2014.03.046
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soils of the Brazilian Amazon are particularly fragile due to the inherent soil properties, climate conditions, and the management systems adopted in the region. The aim of this study was to evaluate changes in the mechanical properties and water retention of soils under different tillage systems of secondary vegetation in an area kept fallow for 10 years in Eastern Amazon, Brazil. The treatments consisted of the slash-and-burn of secondary vegetation (SB), slash-and-burn, stump removal and plowing (SBSP), chop-and-mulch of secondary vegetation (CM), and original secondary vegetation (OSV). Undisturbed soil samples were collected immediately, and 15 and 30 days after site preparation (0, 15, and 30 DAP, respectively) to determine bulk density (BD), total porosity (TP) and marcoporosity (Mac), and water retention. Preconsolidation pressure (σp) and compression index (Cc) were assessed at 0 and 15 DAP, whereas soil penetration resistance (PR) was measured directly in the soil profile. The least BD and greatest Mac and TP and the highest water retention at −30 kPa matric potential were obtained immediately after preparation using the SBSP system. The σp at 0 DAP was lower than the pressure exerted on the soil surface by the machines used for the CM and SBSP systems, but increased numerically to 15 DAP. The PR differed among the systems until reaching 0.25 cm soil depth. Leaving plant residues from the mulching of secondary vegetation on the soil is not, by itsel... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Corte e queima; Preparação do solo.
Thesagro:  Estrutura do Solo; Mecânica do Solo; Mecanização; Vegetação Secundária.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU49584 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  23/03/2009
Data da última atualização:  04/03/2010
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  CARVALHO, P. G. B. de; LOPES, S. B.; MORETTI, C. L.; RIBEIRO, R. L. V.
Afiliação:  Patrícia Gonçalves Baptista de Carvalho, Embrapa Hortaliças; Celso Luiz Moretti, Embrapa Hortaliças; Ricardo Luiz Vasconcelos Ribeiro, Embrapa Hortaliças.
Título:  Avaliação da degradação de betalaínas durante a secagem de resíduos do processamento mínimo de beterrabas.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DOS ALIMENTOS, 21.; SEMINÁRIO LATINOAMERICANO E DO CARIBE DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 15., 2008, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2008.
Páginas:  3 p.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Betalaína; Coloração; Produto minimamente processado; Resíduo agroindustrial.
Thesagro:  Beta Vulgaris; Beterraba; Composição Química; Pigmentação; Processamento Mínimo; Secagem; Temperatura.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPH34832 - 1UPCPL - --CD 267CD 267
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